Erdoğan’ın büyükelçi restine ilk tepki o 2 ülkeden geldi

Erdoğan’ın büyükelçi restine ilk tepki o 2 ülkeden geldi
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın Osman Kavala için açıklama yapan büyükelçiler için yaptığı ‘istenmeyen kişi’ hamlesine yurt dışından ilk tepki İsveç ve Norveç’ten geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala için çağrı yapan 10 büyükelçiye yönelik ‘istenmeyen kişi’ hamlesine ilk yanıt İsveç ve Norveç’ten geldi.

Norveç hükümetinin iletişimden sorumlu direktörü Trude Maseide, “Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi gerektirecek hiçbir şey yapmadı” dedi. Maseide, “Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında taahhüt ettiği demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne uymaya çağırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. AFP’de yer alan habere göre, İsveç’ten de benzer bir açıklama geldi.

Öte yandan Eski Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyen büyükelçilere destek verdi. Piri, tüm AB’nin, ‘istenmeyen kişi’ ilan edilen büyükelçilere destek olması gerektiğini de ekledi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod da kendi büyükelçiliklerine resmi bildirimde bulunulmadığını belirtirken, dost ve müttefik ülkelerle temas halinde olduklarını söyledi. Kofod yazılı açıklamasında, “Ortak bildiride de ifade edilen ortak değer ve ilkelerimizi korumaya devam edeceğiz” dedi. Almanya Dışişleri’nden bir kaynak da 10 ülkenin istişare halinde olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

10 büyükelçi AİHM kararına rağmen tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yapmıştı. Eskişehir’de açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise büyükelçileri işaret ederek, şunları söylemişti:

“Yatıyorlar kalkıyorlar Kavala Kavala… Kavala dediğin Soros’un Türkiye şubesi. 10 büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı’na geliyor. Bu nasıl terbiyesizliktir, siz burayı neresi zannediyorsunuz ya? Burası Türkiye, Türkiye. Burası bir kabile devleti değil, anlı şanlı Türkiye. Burada Dışişleri’ne gelip de talimat veremezsiniz. Ben Dışişleri Bakanıma talimatı verdim, ne yapması gerektiğini söyledim. Bunların bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini halledeceksiniz dedim. Bunlar Türkiye’yi anlayacaksınız, bileceksiniz. Anlamadığınız gün terk edeceksiniz.”