İşte Almanya'nın ''MİT raporu''

İşte Almanya'nın ''MİT raporu''

Almanya Hükümeti'nin MİT hakkındaki hazırladığı raporlardaki soruların cevapları ortaya çıktı

Merkel hükümetinin, Sol Parti'nin sorularına verdiği gizli "MİT cevapları" ortaya çıktı. Raporda uluslararası krize neden olabilecek ifadeler var.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre Alman Sol Parti Federal Meclis Grubu’nun, Başbakan Angela Merkel ve hükümetine verdiği Türkiye’deki MİT yasası ile ilgili soru önergesinin “gizli kalmış” cevaplarını Sözcü muhabiri Ali Gülen ortaya çıkardı. Geçen yıl verilen önerge, özellikle çeşitli PKK’lıların da ifadelerini içeriyordu ve Alman vekiller, konuyla ilgili PKK’nın üst düzey görüşlerini dile getiriyordu. Alman hükümetinin 13 Haziran 2014 tarihli olan ve bir çoğu, “Vertraulich” (gizli) olarak nitelenen cevaplarında, PKK’ların görüşlerine yer vermediği ancak o dönem getirilen MİT yasasına “hukuk ve demokrasi” açısınrdan eleştirel vurgular yaptığı gözlendi.

Alman hükümetinin 18/1754 sayılı soru önergesi cevabında, Türkiye’deki insan hakları, demokrasi, MİT, yargı bağımsızlığı gibi konular şöyle değerlendirildi:

“HAKİM DOKUNULMAZLIĞI ALDILAR”

“Alman hükümeti, tüm bu bilgileri Türkiye’deki son yasal değişiklikler, herkese açık haberleşme kanalları, Alman ve Türk kaynaklarından elde etmiştir. Yeni MİT yasası ile MİT’in yetkileri genişletilmiş ve yasayla da bunun gerekçeleri açıklanmıştır. Alman hükümetinin bilgilerine göre, MİT’in kişisel bilgilere ve alana girme yetkisi artırıldı. Ayrıca, çeşitli kurumların verilerine de ulaşma, girebilme yetkileri oldu. Hakim kararı ya da mahkeme kararı olmaksızın, sadece MİT elemanlarının yöneticilerinin talimatıyla dinleme faaliyetleri yürütülebilecek. MİT elemanlarının dokunulmazlığı, hakim dokunulmazlığı gibi, hatta özel mahkemelerin yetkileri gibi oldu.”

“YARGI KONTROLÜ ARTIK YOK”

Alman hükümetinin Türkiye’deki gelişmeleri “dikkatle izlediği” belirtilen cevapta şöyle devam edildi: “MİT’in yeni değişikliklerle kişisel alana daha fazla ve daha geniş bir şekilde müdahalesinin mümkün olduğunu görüyoruz. Alman Hükümeti, Türkiye’deki gelişme ve tartışmaları kaygıyla izliyor. Özellikle de, özel yaşamın gizliliğinin ihlal edilmesiyle ilgili konuları… MİT’in artık, yargı tarafından kontrol edilmesinin zorluğunun eleştirildiğini de dikkate alıyor.”

“MECLİS DE DENETLEYEMİYOR”

MİT’in raporları doğrultusunda cezaların verilmeye başlandığını, basın özgürlüğünün kısıtlandığını belirten Alman hükümeti, “Artak MİT’in üzerinde bir Meclis denetiminin olup olmadığı da tartışmalıdır. Son yasal değişiklikler maalesef bu kaygıları artırdı” yorumunu yaptı.

“BİZ ONLARLA ÇALIŞMIYORUZ”

Tüm bu gelişmelerin Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalara ve özellikle Kopenhag Kriterleri’ne aykırı olduğunu belirten Alman hükümeti, bir çok soruya da, “Bu konu çok özel ve gizlidir. Ayrıca uzmanlık isteyen, istihbarat bölümlerinin işidir” cevabını verdi. Alman Hükümeti ayrıca, Alman Asayiş Dairesi’nin MİT’le ortak bir çalışmasının olmadığını duyurdu.