İşte CHP'nin kart vaadinin maliyeti

İşte CHP'nin kart vaadinin maliyeti

CHP'nin "kredi kartı borcu faizlerini sıfırlayacağız" vaadi gerçek mi yoksa hayal mi ? İşte maliyeti...

Ekşi Sözlük yazarlarının sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kartal’da açıkladığı “kredi batağındaki 5 milyon vatandaşı kurtarma planı”nın kapsamına ilişkin bir soruyu “Kredi kartı faiz miktarının en az yüzde 80’ini sileceğiz. Ayrıntısını 19 Nisan Pazar günü seçim bildirgemizde açıklayacağız” şeklinde yanıtladı.

ENFLASYON ORANINA KADAR İNECEK

Kılıçdaroğlu’nun planı aslında 2009’da getirilen kredi kartı borçlarına yönelik düzenlemeye benziyor. 2009’da da yüzde 5.5 olan kredi kartı gecikme faizi oranı mevduat faizi oranı olan yüzde 1-1.5 oranına indirilmişti. Böylece kart faizinin yüzde 80’i silinmiş ve yaklaşık olarak enflasyon oranında daha makul bir faiz oranı ile borçuluların borcunu ödemesi imkânı getirilmişti. Şimdi eğer CHP iktidara gelirse ve Kılıçdaroğlu da sözünü tutarsa benzer bir uygulamaya gitmesi halinde kart fazinin yüzde 80’i silinmış olacak.

Bu ise yaklaşık 6.5 milyar liralık bir faiz miktarına denk geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) rakamlarına göre şu anda kredi kartı borç tutarı 85.5 milyar lira. Kredi kartında ödenemeyen yani batak miktarı ise 5.6 milyar lira. Bu tutar içinde ancak 3 aylık bir faiz oranını barındırıyor. Geçikme faizi ise sonradan ekleniyor. Yani bankalar vatandaşa gittiklerinde yıllık ortalama yüzde 34 de faiz koyarak borcunu istiyor. Eğer CHP benzer düzenlemeyi yaparsa yüzde 34 oranı enflasyon oranına (yaklaşık yüzde 8) inecek. Borçluların ortalama temerrüde (borcunu ödeyemediği yıl) düşme yılı 3 yıl olduğu için borç faizi yaklaşık yüzde 100’e denk geliyor. Bu da 5.6 milyar liralık faiz olduğu anlamını taşıyor. Bankalardaki kart borçlularının yanı sıra yine bankaların borcunu sattığı Varlık Yönetim Şirketleri’nde da toplam 20 milyarlık kredi borcu bulunuyor. Bu borcun 6 milyarı kredi kartından kaynaklanıyor. Bu 6 milyarın faizi ise ödememe süresi fazla olduğu için 10 milyar lira olarak hesaplanıyor. Böylece toplam 15.6 milyar liralık faizin yüzde 80’inin silinmesi gündemde. Rakamsal olarak bunun ifadesi ise yaklaşık 12.5 milyar lira.