Kadıköy sahildeki o proje iptal edildi

Kadıköy sahildeki o proje iptal edildi
Güncelleme:

İstanbul'da Kadıköy sahiline yapılması planlanan Kadıköy Biyolojik Arıtma Tesisi iptal edildi.

Marmara Denizi'nin kirleten atık suların ön arıtmadan geçtiği Kadıköy rıhtımındaki atıksu arıtma tesisini, ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürmek için İSKİ, 17 Ağustos 2017 tarihinde ihaleye çıktı.

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre belli istekliler arasında davet usulü ile yapılan ihaleye konu olan biyolojik arıtma tesisi gündeme daha önce cami projesi ile gelmişti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebi doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2015 yılında Kadıköy rıhtıma cami projesi hazırlamıştı. Cami için mevcut atık su arıtma tesisinin yanında bulunan ve İSKİ'nin ileri biyolojik arıtma tesisi yapmayı planladığı rezerv alanında kalan 30 bin metrekarelik dolgu alanı seçilmişti. Cami projesi; sahil şeridinde yoğun bir yapılaşmaya neden olacağı, çevrede çok sayıda cami bulunması nedeniyle bir ihtiyaç olmaması ve atık su arıtma tesisi ile yan yana olmasının yaratacağı sağlık ve güvenlik riskleri nedeniyle eleştiri konusu olmuştu. Kadıköy Belediyesi cami için yapılan plan değişikliğine dava da açmıştı.

PROJE DETAYLARI YETERLİ DEĞİL

Tartışmaların odağındaki caminin yanı başında yapılacak biyolojik atıksu arıtma tesisi şimdi yeni bir karar ile gündemde. 17 Ağustos 2017'de düzenlenen ihale için İSKİ tarafından 25 Nisan 2018 tarihinde iptal kararı alındı. İptalin gerekçesi “Yapılan incelemeler sonucunda ihale dokümanında yer alan zemin etüdü ve onaylı proje detaylarının, isteklilerin fiyat tekliflerini sağlıklı oluşturabilmesi için yeterli olmadığı tespit edildi” olarak açıklandı. İSKİ’nin dosyasını yenileyerek önümüzdeki günlerde yeni ihale tarihini açıklaması bekleniyor.

DENİZ KİRLİLİĞİ ÖNLENECEKTİ

İhale şartnamesine göre Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Karadeniz'deki mevcut kirlenmeyi azaltmak için Kadıköy'deki arıtma tesisi, biyolojik atıksu arıtma tesisine dönüştürülecekti. İşin süresi 900 gün yani 2.5 yıl olarak belirlenmişti. İhale dışı bırakılan şirketler ihaleyi Kamu İhale Kurulu'na da şikayet etmişti. Şirketler, kazı ve proje iş kalemleri tutarlarının ihale konusu işe benzer olan kısmının hesaplanmasında idarece izlenen yöntemin yerinde olmadığını savunmuşlardı.