MHP'ye iletilen metinde Başkan yok, Cumhurbaşkanı var

MHP'ye iletilen metinde Başkan yok, Cumhurbaşkanı var

MHP lideri Devlet Bahçeli, AK Parti'nin yeni anayasa teklifiyle ilgili konuştu ve CHP'ye çağrı yaptı. Bahçeli, AK Parti'nin metninde "cumhurbaşkanı" kelimesinin geçtiğini ifade etti.

AK Parti, başkanlık sistemini de içeren anayasa taslak metnini resmen MHP'ye iletti. MHP'nin grup toplantısı sırasında gerçekleşen bu flaş gelişmeye ise ilk yorum MHP lideri Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli partisinin grup toplantısından sonra yaptığı açıklamada iletilen metinde Başkanlık ifadesinin değil Cumhurbaşkanı ifadesinin yer aldığını söyledi.

ŞİMDİ NE OLACAK ?

Taslak metnin MHP'ye iletilmesinin ardından AK Parti ve MHP ortak komisyon kuracak. Taslak üzerinde çalışma yapılacak.

Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi düzenlemesi için kritik bir hafta başlıyor. AK Parti tarafından hazırlanan taslak, MHP'ye iletildi. Yapılacak müzakereler sonrasında nihai kararı, süreci başlatan liderler verecek.

Anayasa değişikliğiyle ilgili süreç, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki görüşmeden sonra hızlanmıştı.

MHP'ye iletilen metinde Başkan yok, Cumhurbaşkanı var - Resim : 1

Görüşme sonrasında MHP lideri, ilk değerlendirmesini sosyal medyadan yapmıştı. Bahçeli, ''Henüz somut bir siyasi mutabakat sağlanmamış olsa da önümüzdeki sürecin Türkiye'deki fiili dayatmayı çözeceği ümidindeyim" demişti.

İki partinin 2 ya da 3'er üye vermesiyle bir komisyon oluşturulacak. Taslak üzerinde çalışma yapılacak.

BAHÇELİ: "METİNDE CUMHURBAŞKANI GEÇİYOR"

Bugünkü grup toplantısının ardından soruları yanıtlayan Bahçeli, “Her şeyi yerinde ve zamanında konuşmak gerekiyor. Hazırlamış oldukları anayasa değişikliğini MHP’nin incelemesine bırakmışlardır. Gözden geçirilip, MHP’nin görüşleri AKP’ye iletilecektir. Bütün anayasa değişikliğini kapsamaktadır. Üzerinde çalışıyoruz. Komisyon kurmayı düşünüyorsa üyemizi görevlendirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu. Bahçeli ayrıca taslak metninde Cumhurbaşkanı ifadesinin yer aldığını söyledi.

Bahçeli şöyle konuştu: "Her şeyi yerinde ve zamanında konuşmak gerekiyor. Sayın Başbakan'la görüşmelerimiz makul ve mantıklı gelmiştir. Kendi düşünceleri doğrultusunda hazırladıkları anayasa metnini MHP'ye bırakmıştır. Mehmet Parsak ve arkadaşlarının incelemesine göndererek, gözden geçirmeyi ve MHP düşüncelerini AKP'ye ulaştırmayı hedeflemektedir.  Bütün anayasa değişikliğini kapsamaktadır. Ancak bazı maddelere öncelik verilmesinde karara varılmıştır. AKP bir komisyon kurmak istiyorsa, biz de Mehmet Parsak Beyi görevlendiririz.  Metinde "cumhurbaşkanı" yazıyor.  Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Bey, AKP ile görüşmeye çağrıda bulundular. Karşılıklı kutuplaşma yerine Sayın Başbakan'la CHP liderinin bir araya gelip değerlendirmelerde bulunması ülkemiz için hayırlı olur. Konuşmakta yarar var."

O ZAMAN PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI

Bu da AK Parti'den MHP'ye gelen ilk teklifin "Partili Cumhurbaşkanlığı" üzerine kurulduğunu ortaya koymuş oldu.

"EN KISA SÜREDE GENEL KURUL'A""

Anayasa değişikliğiyle ilgili açıklamada bulunan Bahçeli, şunları söyledi: "Partiler arası kurulacak bir komisyonda üzerinde mutabık kaldığımız değişiklik önerilerini süratle ve en kısa sürede Meclis Genel Kurulu'na getirmeyi umuyor ve bunu amaçlıyoruz. Sonrası TBMM'nin ve milletimizin muazzam iradesine kalmıştır.

"CHP NAZ ETMEMELİ, KAPRİS YAPMAMALI"

Bu süreçte CHP naz etmemeli, kapris yapmamalı, geri durmamalıdır. Başbakan'a kapıları açıksa, ki öyle söylüyorlar, teklidi bir de biz görelim diyorlarsa, buyursunlar, kafa kafaya verelim, el ele, omuz omuza, gönül gönüle fiili açmazı giderelim, milletimizin sorunlarına beraberce eğilelim. Gelin Türkiye'yi kamburlarından birlikte kurtaralım"