Sözcü İbrahim Kalın'dan özerklik yanıtı

Sözcü İbrahim Kalın'dan özerklik yanıtı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Demirtaş'ın özerklik çıkışı için ''Türkiye Cumhuriyeti'nin bölmeye kimsenin gücü yetmez'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalın, DTK'nın özerklik çıkışı ile ilgili, "Bu planlar tutmayacak. Türkiye Cumhuriyeti'ni bölmeye kimsenin gücü yetmez" dedi.

Kalın'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Terörle mücadelede devletimiz tam bir kararlılık içindedir. Etkin mücadele içindedir. Hiçbir demokratirk ülke sokaklarında hendek kazılmasına izin vermez. Öz yönetim gibi fantazilerin demokratik ülkelerde bir karşılığı yok. Başkaları ölümü üzerinden siyasi rant kurmaya çalışanların sonu bellidir.

Zaman zaman dile getirilen ve dün en açık ifadesini bulan ayrılma, bölünme, özerklik, öz yönetim, kanton yönetimi gibi fantezilerin, demokratik olgunluk içerisinde hareket eden toplumlarda bir karşılığının olmadığını ifade etmek isteriz. Başkalarının ölümü üzerinden siyasi rant devşirmeye çalışanların sonu bellidir, bundan sonra da farklı olmayacaktır. Terör örgütünün yaptığı cinayetler ortadayken bunları adeta aklamaya çalışan, terörü, şiddeti estetize etmeye, güzel, şirin göstermeye çalışanların da abesle iştigal ettikleri ortadadır. Bunların bizim toplum katmanları arasında hiçbir karşılığı yoktur.Örgüt önüne gelenin hizmetine giren bir taşeron halini aldı.

"HİÇBİR DEMOKRATİK ÜLKE TERÖR ÖRGÜTÜNE VE UZANTILARINA İZİN VERMEZ"

Hiçbir ülke, vatandaşlarının bir terör örgütü tarafından terörize edilmesine, saldırıya uğramasına, evinin barkının işgal edilmesine asla izin vermez. Hiçbir demokratik ülke, ne adına olursa olsun sokaklarında hendek kazılmasına izin vermez. Hiçbir ülke, bir terör örgütünün siyasi hesapları nedeniyle toplum içerisinde husumet ekmesine asla izin vermez. Hiçbir demokratik ülke, hiçbir toplum, terör, şiddet, siyasi hoyratlık ve şehir eşkiyalığı yaparak mevzi kazanmaya çalışan terör örgütlerine ve onların uzantılarına izin vermez.

DEMİRTAŞ'IN SÖZLERİ

Türkiye topraklarının mayası bellidir. Daha önce de bu topraklarda bu tür çok operasyon denenmiştir ve bunların hepsi boşa çıkmıştır. Bugün bu fantezileri dile getirenler, milletin kendilerine 1 Kasım'da verdiği ya da açtığı siyasi krediyi bu şekilde dağa ipotek ederek, örgütün vesayetinde siyaset yaptığını zannedenler aslında en büyük kötülüğü kendilerine oy veren o insanlara yapıyorlar. Bizim tabii ki milli iradeye saygımız var, o partiye oy verenlere de saygımız vardır ama zannediyorum, bu yapılan son açıklamalar, her fırsatta terör örgütüne arka çıkma çabasını da bu vatandaşlarımız da gayet iyi, açık ve net bir şekilde görüyorlardır. Bu planlar tutmayacaktır, Türkiye Cumhuriyeti'ni bölmeye kimsenin gücü yetmez.

DAEŞ ADLI VAHŞİ TERÖR ÖRGÜTÜYLE..

DAİŞ ile mücadele bahanesiyle bölgede yeni bir siyaset hayata geçirilmeye çalışılıyor. Suriye'de DAEŞ bahane ediliyor. Rusya DAEŞ ile mücadele etmiyor. Suriye'de DAİŞ ile değil ılımlı Suriye muhalefetiyle mücadele ediliyor. 4 bin 200 saldırıdan 191'i DAİŞ hedefine yönelik. Türkiye bu mücadele için kurulan koalisyonun bir parçasıdır. DAEŞ'le mücadeleye ayrıca destek veriyoruz vermeyede devam edeceğiz. Başika'ya askerimiz Musul Valisi öncülüğünde DAEŞ ile mücadele için yollanılmıştır. Irak'ın toprak bütünlüğü ile ilgili ilkesel duruşumuz bellidir. Her ülke DAEŞ, El-Kaide gibi örgütlerle kendi alanında mücadele ediyor. Türkiye'ye karşı ithamları reddediyoruz.

YPG KIRMIZI ÇİZGİYİ GEÇTİ Mİ?
 
Farklı kaynaklardan farklı bilgiler geldiğini aktaran Kalın, şöyle konuştu: Tışrin barajının geri alınmasıyla ilgili şu an DAEŞ'in elinden alındığı bilgisi var. DAEŞ'in buralardan uzaklaştırılması bizim için olumlu bir şeydir. Ama daha önce söylediğim, burada fiili bir durum yaratması kabul edilemez. İleride telafisi mümkün olmayan yaralar açacaktır. Yarın daha önce konuştuğumuz gibi Suriye'yi bir arada tutmak mümkün olmaz. Orada etnik temelli, dini temelli çok ciddi ayrışmalar olur. Bu Kürt olur, Arap olur fark etmez. Bu sadece Suriye'de bölünme getirir. 
 
KIRGIZİSTAN LİDERİNİN RUSYA'DAN ÖZÜR İSTEMESİ
 
-(Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, Ankara'nın Rusya'dan özür dilemesi gerektiğini söylemesine ilişkin soru üzerine)
Bu en hafif tabiriyle son derece talihsiz bir açıklama. Türkiye'nin uluslararası hukuk açısından da kendi angajman kuralları açısından da haklı olduğunu bütün dünya biliyor, bütün dünya kabul etmiş durumda. 24 Kasım günü yaşanan hadiseden bugüne kadar devlet,  millet olarak ortaya koyduğumuz tavır ortadır. Son derece ciddi, samimi, sorunu  çözmeye yönelik ama vakur bir duruş sergiledik. Buna mukabil Rus tarafının tahrik  edici, kara propagandaya yönelen seviyesiz açıklamaları maalesef devam etti. Biz  yine bu sorunun, müzakere yoluyla, diplomatik kanallardan çözülmesinden yanayız.  Bu konuda bizim kapattığımız herhangi bir kapı söz konusu değil. Elbette karşı  taraf da buna olumlu cevap verirse biz gerekli adımları atar,