Ünlü anketçiden AK Parti için önemli değerlendirme !

Ünlü anketçiden AK Parti için önemli değerlendirme !

AK Parti’nin hem kıl payı kaybettiği hem de kıl payı kazandığı yerlerde değişiklik yapma stratejisi uyguladığına dikkat çeken Adil Gür, “Ak Parti dersine çalışmış” dedi

Araştırma şirkeit A/G’nin sahibi Adil Gür, AK Parti listeleriyle ilgili şu yorumu yaptı:

“En büyük değişiklik Ak Parti’de yapılmış durumda. 550 adaydan 318’i yerini korurken 232 tane yeni isim var. Bu, Ak Parti’nin 7 Haziran seçimlerini okuyarak yeni bir strateji geliştirdiğini gösteriyor. Çünkü hem kıl payı milletvekili kaybettiği hem de kıl payı kazandığı yerlerde yeni isimler ile seçime giriyor. Ancak şimdiden bu strateji başarılı olur demek yanlış olur. Ak Parti tarafından bir değerlendirme yapılmış, teşhisi koymuşlar ve tedaviyi uygulamaya başladılar. Bu uygulama seçmende etkili olacak mı, bunu 1 Kasım akşamı göreceğiz. Kısaca Ak Parti dersine çalışmış görünüyor.”

Yerel seçim gibi haraket etmek lazım

Adil Gür, aday seçimiyle ilgili de şunlara dikkat çekti: “Siyasi partilerin aday belirlerken, siyasi coğrafya haritası çalışması yapması lazım. O ildeki mezhep, ideolojik, siyasi yapı değerlendirilip, göç alıp almadığı dikkate alınarak adaylar belirlenmeli. Her ne kadar genel seçim olsa da aday belirlerken yerel seçimmiş gibi strateji geliştirilmeli. Kısaca genel seçim kampanyası yapılsa bile illerde kampanya yerelleşmeli. Bu kapsamda, Ak Parti değişikliğe giderken CHP, MHP ve HDP’de değişim çok sınırlı.”

‘3 fark bulunuyor’

7 Haziran seçimleri ile 1 Kasım seçimlerinin çok farklı olduğunu ifade eden Gür, şöyle konuştu: “7 Haziran seçimlerinde muhalefet özellikle ekonomi ile kampanyalar yaptı. Emekliye, işçiye vaadlerde bulundu. Ak parti ise iktidar olduğu için kendini savundu. Ne dedi, ‘Onlar konuşur Ak Parti yapar’. Bu söylem bile 7 Haziran şartlarını ortaya koyuyor. Oysa 1 Kasım seçimlerinde 3 yeni konu sonucu belirleyecek. Bunlar terör, uluslararası ekonomik kriz, kutuplaşma. Başta CHP olmak üzere diğer partiler listelerini korudu. Ancak özellikle CHP kontenjan adaylarında değişikliğe gidebilirdi. Terör, ekonomi ve kutuplaşma sorunları üzerine gidebilecek isimler belirleyebilir ve yeni konuma göre yeni adayları listesine koyabilirdi. Listesini güçlendirmek için bir avantajı vardı ama kullanmadı. AK parti’nin 1 Kasım için bir avantajı olacak. Bu da yeni isimler yeni enerji ve kan demektir. Diğer partilerin adayları 6 ay içinde ikinci seçime girecek. Bir yıpranmışlıkları söz konusu.”