"Bilinçli Anne Sağlıklı Nesil"

"Bilinçli Anne Sağlıklı Nesil"

Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu:-"Annelik şefkatinin ve yüce dinin farkında olarak şunu söylemek isterim ki bilinçli anneler sağlıklı toplumun temelidir"-"Geleceğe yapılacak en önemli yatırımların doğumları güzelleştirmek olduğuna inanıyorum"

İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu, sağlıklı gebelik süreci ve doğum sonrasında annelerin bilgilendirilmesinin önemine işaret ederek, "Annelik şefkatinin ve yüce dinin farkında olarak şunu söylemek isterim ki bilinçli anneler sağlıklı toplumun temelidir." dedi.

Sultangazi Belediyesince, Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezinde düzenlenen "Bilinçli Anne Sağlıklı Nesil" eğitim programına katılan Sare Davutoğlu, doğum yapmış ve doğum sürecine hazırlanan anne adaylarıyla bir araya geldi.

Anne olabilmenin bir kadın için en güzel duygu olduğunu söyleyen Davutoğlu, yıllardır doğumla ilgilenen, güzel bebeklerin dünyaya gelmesine şahitlik eden biri olarak doğumla ilgili her şeyin kendisini çok heyecanlandırdığını anlattı.

Sağlık alanında, geleceğe yapılacak en önemli yatırımın doğumları güzelleştirmek olduğunu, sağlıklı bireylerin yetiştirilmesinin anne adaylarının doğum sürecindeki eğitimleriyle sağlanacağını dile getiren Davutoğlu, doğumla ilgili eğitimlerin yaygınlaştırılmasının, sosyal belediyeciliğin en güzel örneği olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, "Doğumu güzelleştirmekten kastım, bir bebeğin dünyaya geliş serüveni olduğu kadar bir kadın ve bir erkeğin ebeveyn olma, anne ve baba olma serüvenidir aynı zamanda. Bir noktadan, bir hücreden başlayan bu serüvenin en sağlıklı şekilde yaşanması, en coşkulu şekilde tamamlanması, güzel bir doğumla taçlandırılması bizim en büyük arzumuzdur. Bunu garanti edecek, buna en büyük katkıyı sağlayacak şey, gebelik süresince yapılacak eğitimlerdir" dedi.

Anne ve çocuklara yönelik sosyal projeleri önemsediğini, bu alanda kurulacak hizmetlere Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu ifade eden Sare Davutoğlu, doktorluk yaptığı dönemde doğumla ilgili bazı tecrübelerini anne adaylarıyla paylaştı.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben hem mesleğim, hem dört evladım, üç torunum ve şahit olduğum binlerce doğum nedeniyle bilinçli ailelerin sağlıklı nesiller için anahtar olduğunun en yakın tanığıyım. Meslek hayatım boyunca refakat ettiğim ilk doğumla son doğumla - ki son doğum bu sabah gerçekleşti - hayatın başladığı ilk ana karşı hayranlığım hiç eksilmedi. Araştırmalar, ilgimiz ve tecrübelerimiz, doğumun aslında ne kadar büyük bir mucize olduğunu yeniden idrak etmemizi sağlıyor. Annelik şefkatinin ve yüce dinin farkında olarak şunu söylemek isterim ki bilinçli anneler sağlıklı toplumun temelidir. Bu alanda yapılacak her yatırım son derece değerli ve eğitim elbette çok yönlü bir yatırım olması nedeniyle önemlidir. Bütün bu sebeplerle sağlık politikalarının yanında annelerimiz, bebeklerimiz ve çocuklarımızla ilgili yapılan sosyal sorumluluk politikalarını çok önemsiyorum. Toplum olarak dayanışmamıza katkı sağlayan Bilinçli Anne Sağlıklı Nesil gibi projelerin, tüm yerel yönetimlerimize ve sivil toplum örgütlerine örnek olacağına inanıyorum."

- Gebelik öncesi eğitim korkuyu ortadan kaldırır"

Sare Davutoğlu, doğuma hazırlanmış bir gebe ile doğuma korku ile giren gebe arasında önemli farklar olduğunu vurgulayarak, korkunun hamile bir kadında gebeliğin bütün süreçlerini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Korkuyu ortadan kaldırmanın tek yolunun anne adaylarını gebeliğe hazırlamak olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Korku vücudumuzdaki bütün süreçleri olumsuz etkileyen bir duygudur. Doğumla ilgili korkuyu ortadan kaldırmak son derece önemli. Bunun da tek yolu doğuma hazırlanmak ve doğum eğitimi almak. Gebelik, anne ve babanın bir aile olmasına vesile olmasının yanında özenle de hazırlanması gereken bir süreçtir." ifadesini kullandı.

Türkiye'de sezeryanla doğumun yüksek olduğunu, sağlıklı bir gebelik ve doğum sürecinde sezeryana ihtiyaç duyulmaması gerektiğini kaydeden Sare Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Elbette sezeryanın çok gerekli olduğu durumlar var. Maalesef dünyada anne ve bebek ölüm oranlarının çok yüksek olduğu ülkelerde sezeryana erişim imkanının olmaması nedeniyle anne ve bebeği kaybediyoruz. Ancak sezeryanın olması gerekenden fazla olması, normal koşullarda sağlıklı bir doğumla dünyaya gelecek bir bebeğin de sezeryanla dünyaya gelmesi hakikaten o anne ve bebeğe yapılacak olumsuz bir yaklaşımdır. Sağlıklı bir şekilde gebelik süreci geçirmiş anne, bebeğini sağlıklı şekilde doğuracak ve doyurabilecek güce sahiptir. Biz, bu süreçte annelerimizi doğumdan önce bilgiyle, cesaret vermekle destekleyebilirsek, onların doğum süreçlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsek, bu bizim gelecek nesillerimize yapacağımız en büyük katkıdır."

Davutoğlu, dünyanın farklı yerlerinde doğuma eşlik eden insanlarla birlikte çalışma imkanın bulduğunu anlatarak, sözlerini, "Doğum hakikaten mucizevi bir şey. Doğumun muhteşem bir enerjisi var. Ben dünyanın farklı yerlerinde doğuma eşlik eden insanlarla birlikte çalışma imkanını yakalayan bir kardeşiniz olarak bütün kalbimle inanarak söylüyorum; Doğumu seven doğuma eşlik etmekten haz duyan, doğum yapan bir kadına destek olmaya gayret eden insanların da yüzünde çok ayrı bir ışık var. Onun için bizim hep adeta bir seferberlikle doğumlarımızı güzelleştirmeye el birliğiyle gayret sarf etmemiz gerekiyor. Sadece benim ilgi alanım olduğu için söylemiyorum. Güzel bir doğumla bebeklerimizin dünyaya gelmesi çok önemli bir halk sağlığı meselesidir." diye tamamladı.

Sare Davutoğlu, konuşmasının ardından "Bilinçli Anne Sağlıklı Nesil" projesine katılan bazı anne adaylarına plaket ve hediye verdi, onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.