Reza Zarrab serbest mi bırakıldı ?

Reza Zarrab serbest mi bırakıldı ?
Güncelleme:

ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın 9 Eylül'de serbest bırakıldığı iddia edildi. Konuyla ilgili olarak Zarrab'ın avukatından ilk açıklama geldi.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını deldiği iddiasıyla Mart 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Türkiye ve İran vatandaşı Reza Zarrab’ın, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a gıyabında tutuklama kararı verilmesiyle eşzamanlı olarak 9 Eylül Cumartesi günü salıverildiği yolunda resmi kayıt açıklandı.

ABD Federal Hapishane Bürosu’nun (BOP) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 09135-104 kayıt numaralı 33 yaşındaki Zarrab dün salıverildi. Ancak Zarrab'ın avukatı bu haberi yalanladı.

Twitter’da Zarrab’ın avukatıyla görüştüğünü ifade eden Daily Sabah’ın Washington muhabiri Ragıp Soylu ise yaşananların teknik bir hatadan kaynaklandığını söyledi. “Avukatı, Reza Zarrab'ın serbest kaldığına dair ABD federal hapishane sistemine ait kaydı reddediyor. ‘Teknik hata, Reza hala içeride’ diyor” ifadelerini kullanan Soylu, hafta sonu mahkemelerin kapalı olduğunu belirterek mahkeme sisteminde de Zarrab’ın serbest kaldığına dair bir karar gözükmediğini aktardı.

Reza Zarrab serbest mi bırakıldı ? - Resim : 1

CHP Temsilcisi: Savcılık doğrulamadı
 
CHP’nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan da, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Güney New York Savcılığı Sözcüsü'nden aldığım bilgiye göre Zarrab'ın serbest bırakıldığı doğru değil” ifadelerini kullandı. Özcan, Zarrab’ın pazartesi günü New York’ta duruşması olduğunu hatırlattı.

Mahkemesi bugün

New York Güney Bölgesi Federal Başsavcılığı’na vekâlet eden Joon H. Kim’in hazırladığı son iddianamede, Zarrab için daha önce dört suçlamadan istenen 70 yıl hapis cezası, 90 yıla çıkarılmıştı. Davanın hâkimi Richard Berman, geçen haftaki ara oturumda yeni iddianamenin sanıklara okunması için Zarrab’ı 11 Eylül’de (bugün), Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Attilla’yı ise 25 Eylül’de mahkemeye çağırmıştı. Zarrab, İran’a yönelik uluslararası yaptırımları delmek ve ABD bankalarına yönelik dolandırıcılıkla suçlanıyor.

30 Ekim’de başlaması planlanan esastan yargılama öncesi başsavcılığın hazırladığı ek iddianameyle eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da davaya sanık olarak eklenmişti.

Seçiniz...