Somali'nin denizlerini de Mehmetçik koruyacak

Somali'nin denizlerini de Mehmetçik koruyacak
Güncelleme:

Türkiye ile Somali arasındaki anlaşmanın maddelerinin arasında Mehmetçik'in, Somali'nin denizlerinde de görev yapması olduğu ortaya çıktı.

Milli Savunma Bakanlığı'nda basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir haftada 60 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. 

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 

BULGARİSTAN İLE SINIR MUTABAKATI 

Kaynaklar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in, Bulgaristan Savunma Bakanı Todor Tagarev ile görüşmesinde imzaladığı, "Türkiye-Bulgaristan Sınır Geçişli Hava Polisliği Mutabakat Muhtırası"nın detaylarına ilişkin soru üzerine, şu bilgileri paylaştı: 

- Sınır Geçişli Hava Polisliği anlaşmaları; hava polisliği görevi yapan uçakların hava tehdidinin önlenmesi amacıyla sıcak takibe diğer bir ülke sınırını geçerek devam etmesini sağlayan anlaşmalardır.

- Sınır komşusu NATO ülkeleri kendi aralarında ikili veya çok uluslu olarak bu anlaşmaları yapmaktadır ve NATO tarafından da tavsiye edilmektedir. Türkiye yaptığı bu anlaşmayla Bulgaristan hududunda hava polisliği görevleri yaptığı zamanlarda sıcak takip için Bulgaristan hava sahasında uçabilecektir.

SOMALİ İLE YENİ DENİZ ANLAŞMASI

Türkiye ve Somali'nin yeni bir anlaşma imzaladığına dair sorular üzerine kaynaklar, şunları söyledi: 

- Dost ve kardeş ülke olarak gördüğümüz Somali'de güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik eğitim, danışmanlık ve destek kapsamında icra ettiğimiz faaliyetler devam etmektedir. Somali Ulusal Ordusu'nun yeniden yapılandırılması ve terörle mücadele edebilecek yapıya kavuşabilmesi açısından 10 yılı aşkın süredir destek sağlanmaktadır.

- Oluşum sürecine ve eğitimine katkı sağladığımız Somali Ulusal Ordusu, Somali'nin terörle mücadelesinde önemli bir başarı elde etmiştir. Bu başarı, Afrika coğrafyasında önemli bir 'rol model' oluşturmaktadır ve bu eğitim modelinin uygulanması için Afrika'daki başka ülkelerden de talepler gelmektedir. 

ONAY SÜRECİ SÜRÜYOR 

- Geçen hafta Somali Savunma Bakanı'nın ziyareti esnasında imzalanan Savunma ve Ekonomik İş Birliği Çerçeve Anlaşması ile ikili askeri ilişkilerimiz kapsamında, şu ana kadar yapılan faaliyetlerimizin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir. Somali'nin isteği üzerine terörle mücadele konusunda verdiğimiz desteği deniz güvenliği alanında da vereceğiz.

- Böylece Somali'nin kendi karasularındaki yasa dışı ve düzensiz faaliyetlerle mücadelede kapasite ve kabiliyetlerini geliştirmesine yardımcı olacağız. Söz konusu anlaşmanın onay süreci devam etmektedir. Bu anlaşmanın, Türkiye-Somali ilişkilerine ciddi bir ivme kazandıracağı değerlendirilmektedir.