Sosyal medyada 'Vals' tepkisi

Sosyal medyada 'Vals' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1940'lı yıllardaki Cumhuriyet Bayramı kutlamasına sosyal medyadan böyle tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1940'lı yıllarda Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını "Bir yanda fraklı, valsli, şampanyalı Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yapılırken, kapının hemen dışında, ayağına giyecek ayakkabı, sırtına ceket bulamayan, yarı aç yarı tok hayatını sürdürmeye çalışan bir millet, şaşkınlıkla bu manzarayı seyretmektedir" sözleriyle eleştirmesi kamuoyunda bir vals tartışması başlattı.

Tartışmanın en dikkat çekici unsurlarından biri, İkinci Mahmut'un oğlu, İkinci Abdülhamid'in amcası Sultan Abdülaziz'in bestelediği 'Valse Davet' (Invitation à la Valse) isimli eser oldu.

Osmanlı'nın Batı müziğine en aşina ve en hakim sultanlarından biri olan Abdülaziz, yeğeni Sultan 5. Murad'la birlikte İtalyan Callisto Guatelli Paşa'dan dersler alıyordu.

Valse Davet'in yanı sıra, Sultan'ın Kraliçe Viktorya'nın davetlisi olarak 1867'de Londa'yı zitareti sırasında Kraliyet Askeri Bandosu tarafından çalınan La Gondolle Barcarolle isimli eseri de o dönemde Avrupa basınında büyük ses getirmişti.

Wagner'in Bayrouth projesine destek verdiği, özellikle piyanoda çok iyi olduğu tarihçiler tarafından aktarılan Sultan Abdülaziz'in Hicaz Sirto'su da müzik arşivlerinde yer etmiş eserlerinden biriydi.

SOSYAL MEDYADA 'SULTAN ABDÜLAZİZ' FIRTINASI

Ekşi Sözlük'te hem "sultan abdülaziz" başlığı günün en çok konuşulanları arasına gird hem de "sultan abdülaziz'in valsa davet bestesi" başlığı açıldı. Dahası bu başlığa bir günde üç sayfa entry yazıldı.

Twitter'da da birçok kullanıcı mesajlarında Erdoğan'ın sözleriyle Sultan Abdülaziz'in notalarını bir araya getirdi.

screenshot_4-007.png

screenshot_3-012.png

screenshot_5-005.png