Su Kaybında Diş Fırçası Efsanesi Bitiyor

Su Kaybında Diş Fırçası Efsanesi Bitiyor

Tüm dünyanın doğal kaynakları korumak adına yaptığı çalışmalar ile birlikte Türkiye de su kaynaklarının zamanla tükenmesinin yanında, şehir şebeke sistemlerinde yaşanan kayıp ve kaçakların giderilmesi için harekete geçti.

- Tüm dünyanın doğal kaynakları korumak adına yaptığı çalışmalar ile birlikte Türkiye de su kaynaklarının zamanla tükenmesinin yanında, şehir şebeke sistemlerinde yaşanan kayıp ve kaçakların giderilmesi için harekete geçti.

Dünyanın en önemli sorunlarından biri haline gelen küresel ısınma, gün geçtikçe etkilerini daha güçlü bir şekilde hissettirerek, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açıyor. Doğadaki bu değişimler, küresel anlamda bir takım önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor. Tüm dünyanın doğal kaynakları korumak adına yaptığı çalışmalar ile birlikte Türkiye de su kaynaklarının zamanla tükenmesinin yanında, şehir şebeke sistemlerinde yaşanan kayıp ve kaçakların giderilmesi için harekete geçti. Yürürlüğe 8 Mayıs 2014 tarihinde giren “İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği” su kaynaklarının korunması, verimliliğin arttırılması ve iktisatlı şekilde kullanılması ile ilgili en önemli yasal düzenleme oldu. Yönetmelik yüksek miktarda su kaybının kabul edilebilir seviyelere çekilebilmesi için altyapı yatırımları ile kontrol ve izleme sistemlerine ağırlık verilmesine dair usul ve esasları içeriyor. Yasal düzenlemenin peşi sıra Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su yönetimi Genel Müdürlüğünce sürdürülen çalışmalar düzenlenen etkinlikler ile de güçlendiriliyor. Bu etkinliklerden Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle, Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) tarafından düzenlenen ve bu alanda tek olan ‘Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu’ 30 Büyükşehir Belediyesine bağlı tüm Su ve Kanalizasyon İdarelerinin Genel Müdürlerinin bir araya geleceği özel bir oturuma sahne olacak.

İstanbul’da 28-29 Ağustos 2014 tarihlerinde düzenlenecek ve Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı’nın organizasyon komite başkanlığını yürüttüğü forumda, başkan yardımcılığı görevini ise Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Başkanı Yasin Torun üstleniyor.

Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının son yirmi yıl içerisinde 4000 metreküpten bin 300 metreküpe gerilediğine dikkati çeken AKATED Başkanı Yasin Torun, bireysel tüketici tasarruflarının suyun verimli kullanılmasında sanıldığı kadar büyük etkisinin olmadığının altını çizdi.

TÜİK verilerine göre, 2012'de belediyelerce içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere 4,9 milyar metreküp su çekildiğini ancak bu suyun 2 milyar metreküpten fazlasının nihai kullanıcıya ulaşmadan kaybolduğunu söyleyen Torun, altyapı ve takip eksiklikleri nedeniyle bu fiziki su kayıplarının yaşandığını belirtti.

Tüketici sayacına ulaşana kadarki altyapı boru ve bağlantılarında meydana gelen kırık, çatlak, bağlantı hataları sebebi ile oluşan su kaçaklarının fiziki su kaybı olarak adlandırıldığını ve bu nedenle sorunun engellemesinde hedef kitlenin belediyeler olması gerektiğini söyleyen Torun, altyapılardaki iyileştirmeler ile önemli oranda su kayıplarının önüne geçilebileceğini kaydetti. Torun, ancak bu şekilde son tüketici olan vatandaşların da faturalarının azalabileceğini belirtti.

Torun, 28-29 Ağustos 2014 tarihlerinde İstanbul’da Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nin (SÜT-D) de destekleri ile düzenlenecek Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu’nun, ülkemiz için hayati önem taşıyan bir konuya işaret edeceğini vurgulayarak, "Su kaybının sadece diş fırçalarken açık kalan musluktan kaynaklanmadığını göstereceğiz" dedi.

Belediyelere belirli bir süre içerisinde su kayıp ve kaçaklarını azaltma zorunluluğu getiren yönetmelik doğrultusunda yapılacak altyapı yatırımlarının kısa sürede kendini amorti eden harcamalar olacağını ifade eden Torun, yüksek su faturalarına kaynaktan tüketiciye ulaşana kadarki su kayıplarının neden olduğunu anlattı.

Tüm su idarelerinin sürece uyum sağlaması adına İstanbul’da gerçekleştirilecek Su Kayıp ve Kaçakları Forumu’nun önemini vurgulayan Yasin Torun, özel sektörün, belediyelerin su idarelerinin ve üniversitelerin bir araya geleceği forumda kayıp ve kaçaklar ile mücadele sürecinde belediyeler ve su idarelerinin yapmaları gereken ciddi yatırımların planlanacağını belirtti.