Terörle mücadelede devrim gibi yenilik !

Terörle mücadelede devrim gibi yenilik !

Meclise sunulan yeni yasa tasarısı ile MİT'e tanınan hukuki koruma askere de sağlanacak.

Bakanlar Kurulu tarafından, terörle mücadelede genel kolluk kuvvetlerine destek sağlanması maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir bütün olarak görevlendirilebilmesine imkan tanıyan ve albaylardan bir kısmının yaş haddi olan 60 yaşına kadar görevine devam edebilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

BAŞBAKAN İZİN VERECEK

Tasarı, terörle mücadele operasyonlarına katılan askeri personelle ilgili soruşturma açılmasını ve yargılama yapılmasını izne bağlıyor. Ana çerçeveye göre, izin mekanizması görevli personelin rütbesine göre çalışacak. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının soruşturulması Başbakan iznine bağlanacak. Herhangi bir ilçedeki operasyonda görev yapan asker ya da kamu personelinin soruşturulması için ise kaymakam izni gerekecek.

BAKANLAR KURULU KARAR VERECEK

Düzenleme yasalaştıktan sonra TSK, İçişleri Bakanlığı'nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla, bütün il merkezlerinde bütün unsurlarıyla düzenlenecek operasyonlara katılabilecek.İllerde TSK personelinin görevlendirilmesi halinde koordinasyon, işbirliği ve gözetimi valiler yerine getirecek. Komuta, sevk ve idare ise askeri birliklerin en kıdemli komutanında olacak.

İZİN OLMADAN GÖZALTI YOK

Bu konuda yapılabilecek olası bir suçlamadan dolayı soruşturma izni verilene kadar personelle ilgili yakalama, gözaltı ve tutuklama tedbirlerine başvurulamayacak.

SİVİL YARGILAMA YOK

Askeri personelin, terörle mücadele sırasındaki faaliyetleri askeri hizmet ve görevlerinden sayılacak. Bu faaliyetler sebebiyle işlediği iddia edilen suçlar askeri suç kapsamında sayılacak ve herhangi bir sivil yargılama söz konusu olmayacak.