Tunus Liderlerinin Okulu "Sadıkıyye"

Tunus Liderlerinin Okulu "Sadıkıyye"

Tunus'un ilk çağdaş okullarından biri olan Sadıkıyye Lisesi 5 cumhurbaşkanından 4'ünü mezun etti- Eski Sadıkıyyeliller Derneği Başkan Yardımcısı Bin Yunus:- "Okul yabancı ülkelerin ve sömürgecilerin Tunus kültürü üzerinde etkili olmaya çalıştığı, eğitimin

TUNUS (AA) - ADİL ES-SABİTİ- Tunus'taki Fransız işgaline başkaldıran direnişçileri ve ülkenin önde gelen pek çok isimini yetiştiren Sadıkıyye Lisesi 1875'ten bu güne eğitim vermeye devam ediyor.

1859-1881 yıllarında Tunus Beyi olan Muhammed es-Sadık Bey'in Başveziri Hayreddin et-Tunisi tarafından 1875 yılında yaptırılan Sadıkıyye Lisesi, ülkenin ilk çağdaş okullarından biri olarak biliniyor. Başkent Tunus'taki El-Kasba Meydanı'nda görkemli minareleri ve muhteşem kubbeleriyle dikkati çeken okul hala eğitim vermeye devam ediyor.

AA muhabirine konuşan Eski Sadıkıyyeliller Derneği Başkan Yardımcısı Eş-Şazili bin Yunus, okulun başta Fransa olmak üzere yabancı ülkelerin ve sömürgecilerin Tunus kültürü üzerinde etkili olmaya çalıştığı bir dönem olan 19'uncu yüzyılın dördüncü çeyreğinde inşa edildiğini söyledi.

Ülkede eğitimin daha çok mescit ve camilerde yapıldığı bu dönemde, Tunus'un eğitim ve öğretim alanına hakim olma konusunda Fransa ve İtalya arasında bir yarış olduğuna işaret eden Bin Yunus, Hayreddin et-Tunisi'nin işte tam da böyle bir zamanda çağdaş bir okul yaptırdığını belirtti.

Bin Yunus, Muhammed Sadık Bey döneminde inşa edilmesi hasebiyle "Sadıkıyye" ismi verilen okulda, o dönemde Arap dilinin yanı sıra matematik, cebir, tarih, fizik, kimya gibi temel bilimler ile Fransızca, İtalyanca, İngilizce ve Osmanlı Türkçesi dillerinin de öğretildiğini aktardı.

- "Mezun olanların önünü kesmek için sadece tercüman yapıldı"

Ülkedeki yabancı yönetimin ve özellikle de Fransa'nın bu okuldan mezun olanların önünü kesmek, yüksek öğrenim görmelerini engellemek için eğitimlerini tamamlayan herkesi tercüman olarak atadığını ifade eden Bin Yunus, "Tunuslu gençlerin doktor, mühendis veya avukat olmalarından, ülkede önemli roller üstlenmelerinden çekinen sömürgecilerin bu korkusu yıllar sonra hakikat oldu." dedi.

Sadıkıyye Lisesi'nde 20'nci yüzyılın başlarında eğitime başlayan bir grup idealist öğrencinin kendilerine dayatılan şartları reddederek tercümanlık yerine eğitimlerini mühendislik, tıp ve akademisyenlik gibi alanlarda sürdürdüğünü kaydeden Bin Yunus, "O öğrencilerin çoğu Sadıkıyye'den mezun olduktan sonra üniversite eğitimini tamamlamak için Paris'e gitti. Tunus'u sömürgeden kurtaran direnişçilerin hepsi Sadıkıyye mezunudur." diye konuştu.

- "5 cumhurbaşkanından 4'ü Sadıkıyye mezunu"

Bağımsızlığın ardından göreve gelen 5 cumhurbaşkanından Zeynel Abidin bin Ali dışında 4'ünün Sadıkıyye mezunu olduğuna işaret eden Bin Yunus, okulu o görkemli ve başarılı günlerine döndürmek için uğraş verdiklerini vurguladı.

Sadıkıyye Lisesi tarih öğretmeni El-Ezher es-Sahravi de okulun minaresi, kemerleri, kubbesi, yüksek tavan ve pencereleriyle Arap,Türk ve Avrupa mimarisinden örnekler taşıdığını ifade etti. Sahravi, Tunus’un bağımsızlığını kazanmasının ardından ortaya çıkan devlet adamlarının yüzde 55'inin ülkenin modern anlamda bina edilmiş ilk ve en önemli okullarından biri olan Sadıkıyye'den mezun olduğunu dile getirdi.

- "Hayallerin Sadıkıyye kadar büyük olmalı"

Okulun öğrencilerinden Mahir Acem ise Sadıkıyye'de okumanın gurur verici olduğunu, kendisini bu okula ait hissettiğini ve bu tarihi yapının kendisinde atalarıyla beraber eğitim alıyormuş duygusu uyandırdığını ifade etti.

Sadıkıyye'de ilk yılı olan Nadiye es-Saidi isimli öğrenci de "Sadıkıyye bir sorumluluktur. Sadıkıyye'de eğitim almak bu okulun seninle gurur duyması için çok çaba sarf etmek demektir. Sadıkıyye'ye girip küçük bir şey istemek olmaz. Hayallerin Sadıkıyye kadar büyük olmalı." şeklinde konuştu.

Tunus'un ilk Cumhurbaşkanı Habib Burgiba'nın da mezun olduğu Sadıkıyye Lisesi'nde, Tunuslu ilk Arap Birliği Başkanı Eş-Şazeli el-Kuleybi'nin yanı sıra birçok önemli isim eğitim görmüştü.