Türk Akranlarından Suriyeli Çocuklara Hediye

Türk Akranlarından Suriyeli Çocuklara Hediye

Ankara'da "Oyuncak Kardeşliği Projesi" kapsamında düzenlenen etkinliklikte Türk öğrenciler, anaokuluna giden Suriyeli çocuklara hediyeler verdi- Proje Koordinatörü Öztürk:- "Suriyeli yavrularımızı yeniden hayal kurmaya teşvik etmek istedik"

ANKARA (AA) - MELİKE KINACI - Başkentte "Oyuncak Kardeşliği Projesi" kapsamında düzenlenen etkinlikte anaokulu öğrencileri, Suriyeli akranlarına hediyeler verdi.

Sanatoryum Anaokulu öğrencileri, sığınmacı çocukların yaralarını sarmak, savaşın bıraktığı izleri azaltmak için etkinlik düzenledi. Altındağ Sıdıka Kınacı İlkokulu'na giden minikler, Suriyeli 50 anaokulu öğrencisine oyuncak hediye etti.

Proje Koordinatörü Nilgün Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sanatoryum Anaokulu Müdürü Tuğba Olsoy ve gönüllü ekiple hayata geçirdikleri etkinlikle, çocukların hayal dünyasını geliştirip ufuklarını genişletmeyi amaçladıklarını söyledi.

Gönüllü bir ekiple Suriyeli sığınmacıların temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını belirten Öztürk, "Oyuncak Kardeşliği Projesi"ne ilişkin "Suriyeli çocuklara, savaşın oluşturduğu acıları bir nebze olsun unutturabilmeyi, savaşın izlerini azaltmayı amaçladık. Suriyeli yavrularımızı yeniden hayal kurmaya teşvik etmek istedik" dedi.

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik başarılı ve hassas bir politika yürüttüğünü ifade eden Öztürk, "Ülkemizin bu çocukların eğitimleriyle ilgili de bir politikası var. Biz de elimizden geldiğince hem temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor hem de bu tür etkinliklerle biraz da olsa çocuklarımızın dünyalarını değiştirmeyi istiyoruz" diye konuştu.

Projenin gönüllü koordinatörlerinden Doç. Dr. Emel Topçu da oluşturulan gönüllü hareketin hem Türk hem de Suriyeli çocuklara kazanım sağlayacağını belirtti.

"İnsan psikolojisine en iyi gelen şeyin, başkası için bir şeyler yapmak" olduğuna dikkati çeken Topçu, etkinliğin çocuklar için bütünleştirici ve kaynaştırıcı yanına işaret etti. Topçu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Psikolojide insana en iyi gelen şeylerden birisi de kabul görmek. Başkası için bir şeyler yapmak ve kabul görmek durumlarının her ikisi de bugün burada gerçekleşiyor. Suriyeli küçük yavrularımız, yaşıtları Türk kardeşleri tarafından kabul gördüklerini, eşit olduklarını görüyor. Türk çocuklarımız da bir başkasına iyilik yaparak aynı zamanda kendilerine iyilik yapmış oluyor."

- "Oyuncaklar hem eğitim hem terapi aracı"

Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil de etkinlik sırasında yaptığı konuşmada, Suriyeli ve Türk öğrencilerin kaynaşmasını istediklerini dile getirdi.

Türk öğrencileri geleceğe hazırlamak için önemli bir etkinliğin gerçekleştirildiğine değinen Kılıçgil, şunları kaydetti:

"Bugün burada Sanatoryum Anaokulu öğrencilerimiz, Suriyeli kardeşleriyle, arkadaşlarıyla oyuncaklarını paylaşıyor. Yavrularımız, iç dünyalarındaki o güzel duygularını iyilikle donatmak, iyilikle doyurmak amacıyla oyuncaklarını paylaşmak için burada. Suriyeli yavrularımızın bizim yavrularımızdan hiçbir farkı yok. Onlara elimizden gelen her türlü yardımı yapma sorumluluğunun bilincindeyiz."

Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Şefika Biçer, etkinliğin bir "merhamet hareketi" olduğunu, Türk çocuklarının merhamet duygularının harekete geçtiğini dile getirdi.

Sanatoryum Anaokulu Müdürü Tuğba Olsoy ise oyuncakların çocuklar için hem eğitim materyali hem de terapi aracı olduğunu anlattı.

Suriyeli öğrencilere acılarını unutturarak oyuncakları bir terapi malzemesine dönüştürmeyi hedeflediklerini bildiren Olsoy, "Bizim çocuklarımızda da merhamet, paylaşma duyguları gelişti. Hem de evrensel çocuk haklarını hatırlattık. Dünyadaki bütün çocukların, yaşama, oynama, eğitim görme hakkı var" ifadelerini kullandı.

Hediyelerine kavuşan Suriyeli çocuklar ise mutlu olduklarını, eski oyuncaklarını Suriye'de bırakmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Akranlarıyla oyuncaklarını paylaşan Türk öğrencilere "iyilik belgesi" verildi. Türk öğrenciler de duygularını "Arkadaşlarımızın oyuncakları olmadığı için onlara oyuncaklarımızı getirdik. Onlar mutlu oldular" sözleriyle ifade etti.