Türk Sahil Güvenlik'ten film gibi operasyon

Türk Sahil Güvenlik'ten film gibi operasyon

Bolivyalı Bandıralı Joudi gemisine Türk Sahil Güvenlik ekiplerince film gibi bir operasyon yapılarak 13 ton esrar yakalandı.

Bolivya Bandıralı Joudi gemisi önceki gün Libya kıyılarına 35 mil uzaklıkta Türk Sahil Güvenlik gemilerince film gibi bir operasyonla içindeki 13 ton toz esrarla ele geçirildi. Geminin Marmaris'teki Aksaz Üssü'ne getirilmesinin ardından, Sahil Güvenlik ekipleri operasyon görüntülerini basınla paylaştı.

Türk ve Amerikan istihbaratının yürüttüğü ortak çalışma sonrası, Avrupa'ya dev esrar sevkiyatı yapacağı öğrenildi. Suriye'de Esad güçlerinin kontrolündeki bir limandan yüklü miktarda uyuşturucu aldığı bilgisi üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı bakanlıklarla iletişim kurdu.

Dışişleri Bakanlığı geminin bandırasını taşıdığı Bolivya'dan izin aldı.

NEFES KESEN 7 SAAT

Tam donanımlı Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı gemileri TCSG Umut ve TCSG Yaşam gemileriyle denizden operasyon başlatıldı. Film gibi operasyonla, helikopterle havalanan özel timler uyuşturucu taşıdığı tespit edilen gemiye operasyon düzenledi. Önceki gün 13.20'de son bulan ve 7 saat süren operasyon sonucu içindeki 9 kişi gözaltına alındı.

Gemideki 13.6 ton toz esrar konteynerler zulalanmış halde ele geçirildi. Operasyon sonrası gemi çekilerek Türk sularına getirildi. Piyasa değeri 250 milyon dolar uyuşturucuyu çeşitli bölgelerden bekleyen deniz araçlarıyla İtalya üzerinden Avrupa'ya sokacağı ifade edilen gemi dün öğleden sonra Marmaris Aksaz Deniz Üssü'ne yanaştı. Hava şartlarının sert olması nedeniyle gemi zor şartlarda kıyıya yanaştırılırken, operasyonda bulunan gemilerden TCSG Yaşam gemisinde bilgi verildi.

KOMUTAN O ANLARI ANLATTI

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, gemide şu bilgileri verdi:

"02 Ocak 2016 tarihinde Joudi isminde Bolivya bandıralı bir gemide uyuşturucu madde olduğu ihbarı alınmış ve görevlendirilen 1 Sahil Güvenlik uçağı tarafından bahse konu şüpheli geminin Kıbrıs Adası batısında bulunduğu ve genel istikametine intikal halinde olduğu tespit edilmiştir. İçişleri Bakanlığı’nca verilen direktif gereğince gemiye operasyon yapılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından TCSG Yaşam ve TCSG Umut gemileri ile  SG uçağı görevlendirilmiştir. Ayrıca 1 Sahil Güvenlik Özel Harekat Timi ve Sahil Güvenlik helikopteri ile Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik ve Özel Harekat personeli TCSG Yaşam gemisinde konuşlandırılmıştır."

"TCSG yaşam gemisi tarafından Kıbrıs Adası batısından itibaren izlenen gemiye 1988 tarihli uyuşturucu ve psikotrop maddelerin kaçakçılığına karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin (Viyana Konvansiyonu) 17’nci maddesi uyarınca bayrak devleti olan Bolivya’dan izin alınmasına müteakip, 05 Ocak 2016 tarihinde uluslararası sularda müdahaleye başlanmış, anılan geminin uyum göstermemesi üzerine helikopter ve ani müdahale botu ile düzenlenen operasyon neticesinde gemiye çıkılarak 9 Suriye uyruklu mürettebatı ile birlikte gemi kontrol altına alınmıştır."

22 YIL ÖNCE DE AYNI LİMAN

"Sahil Güvenlik Özel Harekat Timi ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli tarafından gemide yapılan arama neticisinde bir konteyner içersinde yüksek miktarda toz esra tespit edilmiştir. Geminin bütün ambarlarına girilmiş olup, geminin detaylı aranması faaliyetleri devam etmektedir. Anılan gemi yasal işlemlerin yapılabilmesi maksadıyla yedeklenerek Aksaz Limanına deniz üssüne intikal ettirilmektedir."

"Operasyon süresince can kaybı veya yaralanma olmamıştır. Benzer operasyon en son 22 yıl önce Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından "KISMETİM-1" ve "LUCKY-S" gemilerine yönelik olarak yapılmış ve kontrol altına alınan "LUCKY-S" gemisi yine bu limana getirilmiştir. 22 yıl sonra Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ilk defa uluslar arası sularda yabancı bayraklı bir gemiye uyuşturucu operasyonu yapılmıştır."