Sokak Martısı Kilyos'ta

Sokak Martısı Kilyos'ta
Güncelleme:

Sarıyer, Kilyos Turban Tesisleri'ndeki 12 metrelik martı heykeli, gezenlerin büyük beğenisini topluyor. Sokak Martısı adını taşıyan heykel, tamamen hurdalardan yapıldı.

Denizlerin serseri kuşu ya da çöpçü kuşu olarak nitelenen heykeli, dört sanatçı genç gerçekleştirdi. Daha önce de beğenilen çalışmalara imza atan Hazal Yenice, Fırat Özdemir, Hümeyra Topuzoğulları ve Recep Akdoğdu, büyük ebatlı heykelin beğenilmesinden çok mutlu olduklarını ve kentin açık alanlarında benzer malzemelerle eserler gerçekleştireceklerini belirttiler.

Daha önce çeşitli sergi, bienal, festival, tv programları, diziler için pek çok sanat çalışması gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Heykel Fakülteli gençlerden Hazal Yenice, çalışmalarıyla ilgili şunları anlatıyor;

"İnsanların önem vermediği, değerini ve işlevini kaybetmiş hurdaları akıl, yetenek, bilim ve estetik kaygılarla birlikte yeni bir değere ve karaktere sokmayı amaçladık. Bir anlamda, kaybedilen itibarını malzemeye geri verip, vizyonunuzu temizledikten sonra her şeyin mümkün olabildiğini göstermeyi hedefledik.

Formda kullanılan martı, denizlerin serseri ve çöpçü kuşu olarak bilinir. Bu bağlamda malzemeye gönderme yaparız. Polygan sistemle işin içine birim-tekrar sokarak sanayi malzemesi olan metalin sistematikliği vurgulanır. Keskin hatlara sahip olmayan organik bir canlıyı polyganlara bölerek keskin planlar ışığın kırılma yüzeyleriyle etkiyi arttırıp heyecan verici bir formla izleyiciyle iletişimini arttırır. Patine ile hurda malzemenin özelliğini, kişiliğini bozmamaya çalıştık."