100 hamileden 10'u kürtaj yaptırıyor

100 hamileden 10'u kürtaj yaptırıyor
Güncelleme:

'Oral Kontrasepsiyon Kılavuzu'na göre, her 100 gebelikten 10'u kürtajla sonuçlanıyor.

Türkiye'nin İlk "Oral Kontrasepsiyon Kılavuzu", Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir tarafından tanıtıldı. Buna göre, her 100 gebelikten 10'u istemli düşükle yani kürtajla sonuçlanıyor. Düşükler incelendiğinde araştırmadan önceki beş yıllık dönemde gerçekleşen istemli düşüklerin yaklaşık üçte birinde, kadınların bu gebelik öncesindeki son bir ayda gebeliği önleyici herhangi bir yöntem kullanmadığı, gebeliğin hemen öncesinde yöntem kullanmış olanlar arasında ise geleneksel yöntem kullanımının modern yöntem kullanımından daha yaygın olduğu görülüyor. Araştırma sonucuna göre istemli düşüklerin yüzde 39'u geri çekme yöntemi, yüzde 5'i ise takvim yönteminin kullanımı sonrasında gerçekleşen gebeliklerin sonlandırılması ile gerçekleşiyor.

Oral Kontrasepsiyon Kılavuzu Editörü ve TJOD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Mete İtil, yapılan araştırma sonuçlarının toplumda böyle bir kılavuza büyük ihtiyaç olduğunu gösterdiğini belirterek doğum kontrol yöntemi kullanmayan kadınlarda oluşan gebeliklerin isteyerek düşükle (kürtajla) sonuçlanmasının "karşılanmamış aile planlaması yöntemi gereksinimi" olduğunu gösterdiğini ifade etti. İtil, hazırlanan kılavuzun, şu anda hali hazırda ihtiyaç olduğu görülen karşılanmamış aile planlaması gereksiniminin yöntemlerle ilgili doğru bilgiye erişim, yöntemlerle ilgili danışmanlık hizmetleri, yöntem sunumunda eksiklik veya güçlük, yöntem devamlılığının sağlanamaması gibi sorulara da cevap oluşturacağını belirtti.

Prof. Dr. İsmail Mete İtil, doğum kontrol yöntemlerinin ülkemiz için oldukça önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek; "Dünya Sağlık Örgütü, her yıl dünyada 78000 kadının güvenli koşullarda gerçekleştirilmeyen istemli düşük nedeniyle yaşamını kaybettiğini raporlamaktadır, ülkemizde ise her yıl 600.000'e yakın istenmeyen gebeliğin gerçekleşmesi ve yüksek bir oranın kürtajla sonuçlanması konunun önemini yansıtmaktadır" dedi.