Dişlerdeki renk değişimine dikkat !

Dişlerdeki renk değişimine dikkat !
Güncelleme:

Bebeğinizin dişlerindeki renk değişimleri sağlıksız dişlerin habercisi...

Çocuklar doğduktan 6 ay sonra çıkmaya başlayan süt dişleri, beyaz ve sedef renkleriyle kendini gösteriyor. Ancak yetersiz diş bakımı, şekerli ve boyalı içecekler tüketme gibi nedenlerle bu dişler renk değişimlerine maruz kalabiliyor. Bebeklerde görülen diş renk değişimlerinin sağlıksız dişlerin habercisi olduğunu ifade eden Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor, anne babaları bilgilendiriyor.

Bebeklerde görülen diş  renk değişimlerinin nedenleri

Bazı demir takviyeleri ve antibiyotik ilaçların bebeklerde gözle görülür renk değişimlerine neden olduğunu belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, görüşlerini aktarmayı sürdürüyor: “Bebeklerin dişlerinde görülen koyu renkli ve beyaz renk olabilen değişimler; aşırı miktarda flor, yüksek ve düşürülemeyen ateş, dişin darbe alması veya bazı hastalıklar gibi oldukça çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir.”

Bebeklerde diş bakımı

Bebeklerde diş renk değişimlerinin önlenmesi konusunda, anne babalara önemli görevler düşüyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, bebeklerin ağzında bakteri oluşumunu ve diş renklerinde değişimi engellemek için yapılması gerekenleri şu sözlerle açıklıyor: “Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak için, doğru diş bakımının bebeklikte başlaması gerekmektedir. Bebeklerde ihmal edilen ağız ve diş bakımı, diş renk değişimleriyle sonuçlanabilmektedir. Yemeklerden sonra bebeğe az miktarda su vermek, bebeğin dişlerini ıslak gazlı bezle silmek gibi basit ama önemli noktalara dikkat ederek bebeklerde diş rengi değişimleri engellenebilmektedir. Bebeğin süt dişi ilk çıktığında, yumuşak bir fırçayla diş fırçalama alışkanlığının kazanılması gerekmektedir. 2-3 yaşlarında çocukların diş hekimleriyle tanışması sağlanmalı, ayrıca gereksiz ve doktor önerisi olmadan ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca, bebeklere hazır ve katkı maddeli meyve suları verilmemelidir.”

Bebeklerde diş renk değişimlerini önlemek için yapılması gerekenler

Bebeklerde diş renk değişimlerinin önlenmesi için yapılması  gerekenleri Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu şu şekilde sıralıyor:

-Bebeği, içinde katkı maddeli meyve suları veya şekerli çay olan biberon vererek yatırmayın.
-Su içmeye ihtiyaç duyulan zamanlar dışında, bebeğin uzun saatler biberon emmesine engel olun.
-Bebeğinizin dişlerinde görülen renk değişimleri kullandığınız bir ilaçtan kaynaklanıyor olabilir ve bu sorun giderilebilir. O nedenle, çocuk doktorunuz ve diş hekiminize danışın.