Beyaz yasemin, anne kokusu çiçeğim...

Güncelleme:

Beyaz yasemin, anne kokusu çiçeğim... - Resim : 1

Sevgili Arkadaşlarım, bugün değişik bir yazı ile karşınızdayım. Hayatımdan, anılarımdan bir kesiti sizlerle paylaşıp, herkesin içindeki "beyaz yaseminleri" hatırlatmak istiyorum.

Rahmetli annem Mersin’de yaşarken, o yıllarda Osmaniye’de evli olan ablasının yanında bulunduğu sırada, 1959 yılında görücü usulü ile babamla evlenmiş ve Osmaniye’de yaşamaya başlamışlar…

Beyaz yasemin çiçeği, sonraki yıllarda Mersin’de annemlerin baba evi olan bahçelerinden getirilip, Osmaniye’de bizim evin bahçesine dikilmiş.

Osmaniye’de baba evimizin önünde dikili bulunan beyaz yasemin, çiçek açtığında evimize, bahçemize hatta tüm sokağa mis gibi koku yayardı.

Bahçe işleri ve çiçeklerle uğraşmayı çok seven biri olarak, çubuktan yetiştirdiğim (benim elimden tutan) beyaz yasemin fidelerini akrabalarıma, sevdiklerime hediye ederdim. Bahçemizin değişik yerlerine yeni fideler dikip, çoğaltırdım.

Osmaniyemiz’de başlayan betonlaşma ile birlikte ne yazik ki bahçeli baba ocağı evimiz de çok katlı apartmana dönüşmüş, güzelim bahçemiz, ağaç ve çiçeklerimiz yok olmuştu.

Bahçemizde inşaat başlamadan önce, bahçemizde evimizin önünde dikili bulunan beyaz yaseminden bir kök söküp, arabamın ön koltuğunda oturan Bacanağım Selçuk’un bacaklarının arasında, baba ocağı hatırası, annemin hatırası olarak 2011 yılında Osmaniye’den İstanbul’a getirmiştim.

İstanbul’a getirdiğim beyaz yasemini önce balkonda bir saksıya diktim, saksıda büyüyünce, o yıllarda ikamet ettiğimiz Bahçelievler Emlak Konut Sitesi’nin bahçesine dikmiştim. Benim ve apartman görevlilerinin itina ile bakımını yaptığı beyaz yasemin, site bahçesinde gürleşip büyüyünce, yine etrafına mis gibi kokular yaymaya, benim hayat enerjim olmaya başlamıştı. Site bahçesinde yine çubuktan çoğalttığım fideleri, sitenin değişik yerlerine dikmiştik.

Bahçelievler Emlak Konut Sitesi’nden Bakırköy’e taşınırken, yanıma almam gereken en öncelikli şey beyaz yasemin çiçeğimdi. Ben onsuz olamazdım, ondan asla ayrılamazdım. O çoğalttığım fidelerden ikisini saksıda Bakırköy’e şimdiki evimize getirdim. Saksıda büyüyen fidelerden birini apartmanımızın bahçesine, dış bahçe kapısı girişine diktim. Her gün onu görerek, ona baktıkça annemi, çocukluğumu ve Osmaniye’deki bahçemizi hatırlayarak güne başlıyorum. Şimdi evimizin hem bahçesinde, hem de balkonumuzda (fotoğraftaki gibi) beyaz yasemin fidelerim var. Onlar benim için çok önemli, hayatımın ayrılmaz parçaları. Her gün onları görmek, onlarla güne başlamak beni çok mutlu ediyor, bana huzur veriyor… Hele bir de çiçek açınca, daha da mutlu oluyorum. Bir çiçekten öte, benim anne hatıram, anne kokum onlar…

Sevgili Arkadaşlarım,

Mersin’den Osmaniye’ye, oradan İstanbul’a ulaşan anne kokusu beyaz yasemin çiçeğimin öyküsü işte böyle… Hayatınızdan çiçekler hiç eksik olmasın, tüm geçmişlerimizin mekanları cennet olsun. Seni çok seviyorum beyaz yaseminim…

Saygı ve sevgilerimle…

24.06.2022

Levent KÜÇÜK
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü