CHP'de vekil depremi

Güncelleme:
Haber3.com yazarı Baha Ülgen "CHP'de neler oluyor diyerek partideki dostlarımızı aradık" diyerek CHP kulislerinden "parti içi yeni dizaynı" yazdı: CHP'de vekil depremi...
Haber3.com yazarı Baha Ülgen "CHP'de neler oluyor diyerek partideki dostlarımızı aradık" diyerek CHP kulislerinden "parti içi yeni dizaynı" yazdı: CHP'de vekil depremi...

CHP’de neler oluyor diyerek partideki dostlarımızı aradık.

Onlara göre , ‘’her şey yolunda’’…

13 Şubat da Cumhurbaşkanlığı adaylığı netleşecek.

Kemal Kılıçdaroğlu , Cumhurbaşkanlığı adaylığı için gün sayıyor.

Ama , Kemal Bey bir yandan da partisini yeni dönem için dizayn ediyormuş.

Nasıl yani? diye sorduk. ‘’Yeni dönem çok önemli ’’ cevabını aldık.

Kılıçdaroğlu , 135 milletvekiline sahip CHP grubunun dönem karnesini incelemeye almış . CHP lideri,

Meclis grubundan milletvekillerinin devamlılık ve çalışma performanslarıyla ilgili bir rapor da isteyecekmiş.

Kemal Bey , anlaşılan çalışanları ödüllendirecek . Tembel ve disiplinsizleri cezlandıracak. ‘’Kaç vekil gider’’ diye sorduk :

‘’2018 seçimlerinde meclis grubunun yarısının üstünün çizilmişti.Yeni seçim öncesinde de benzer bir görüntünün çıkması doğal . Yani ,135 milletvekilinin 70’ine yakınını ismi çizilebilinir. Çünkü, Kemal Bey , uyumlu bir meclis grubu ve uyumlu kabine istiyor. Çatlak ses ya da disiplinsiz görüntünün önünü şimdiden kesme düşüncesinde.

Bu amaçla , geçmişte İYİ Parti başta olmak üzere diğer 6’lı masa ortaklarının tepkisini çeken isimler listelere giremeyecek ‘’.

Kim bu isimler diye sorduğumuz da isim vermek istemediler. ‘’arşivleri karıştırırsanız isimleri görürsünüz’’ cevabı ile yetindiler.

 Biz de ‘’ortakları kızdıran bu isimler kimler ? ‘’ diye araştırdık sorduk soruşturduk.

Kılıçdaroğlu’nun ,cebindeki listede mevcut vekillerden Gürsel Tekin , Sezgin Tanrıkulu , Mahmut Tanal, Levent Gök , Mehmet Bekaroğlu ve Yıldırım Kaya gibi 10’a yakın ismin olduğunu öğrendik.

Bu isimlerin bir kısmı ‘’ parti yönetimine uyumsuz davranışlar’’ gösterdiği için Kılıçdaroğlu’nu kızdırmış.

Kemal Bey yeni dönemde Deniz Baykal’a da milletvekili listesinde yer vermeyi düşünmüyormuş.

Bunun gerekçesi olarak da ‘’her milletvekiline meclis genel kurulu’nda ihtiyacımız olacak ‘’ deniyor.

Deniz Baykal’ında anlaşılan 2002 yılından bu yana  aralıksız olarak sürdürdüğü milletvekilliğini 14 mayıs seçimleri sonrası bitiriyor.

 Baykal , ‘’başka bir görev alabilir mi?’’ diye sordum ‘’Sanmıyoruz . Diğer eski Genel Başkanlar gibi

‘’Onur Kurulu’’ nda yer alacak ’’ cevabı verildi.

 CHP’deki telefon sohbetlerime farklı isimlerle devam ettim. Onlara da ‘’Kemal Bey artık adayç Buyndan sonra  ne yapacak ?’ ’ diye sordum.

 Karşımdaki yıllardan bu yana tanıdığım isim. ’’Merak etme’’ dedi ve devam etti ;

 ‘’Kemal Bey , bir kez daha CHP’de yeni bir dönem başlatıyor. Yeni dönem sadece CHP’de başlamayacak .

Yeni dönemi Türkiye’yi yönetmeyi düşünen altı parti de ve daha sonra devlet bürokrasisinde de başlatacak. Masadan uyum ve disiplin isteyecek. Devlette de Liyakat

‘’TBMM’de ve kabinede’’ tek parti gibi çalışılmasını planlayan Kemal Bey , CHP’de uyum ve disiplin için Milletvekili aday listeleri belirlenirken ‘’geçmişi temiz’’ ve ‘’CHP’nin her kademesinde çalışmış’’ isimlere yer verecekmiş. 

CHP ve ortaklarının meclis grubunun yeni dönemde ‘’fire’’ vermeyecek isimlerden oluşmasını isteyen Kemal Beyin ince eleyip sık dokumasının altında TBMM’yi yeni dönemde çok etkin çalıştırma planı yatıyormuş.

O zaman ‘’uyumlu ve disiplinli’’ milletvekilleri kim? diyerek araştırmama devam ettim.

İstanbul’da 25 milletvekiline sahip CHP’de milletvekillerinin büyük bölümü emekli oluyor. Oğuz Kaan Salıcı, Engin Altay , Fethi Açıkel ,Yunus Emre ; Zeynel Emre , Özgür Karabat  ,İbrahim Kaboğlu ,Gökhan Zeybek gibi

yeni dönemde de devam edecek gibi görülüyor.

Bu isimlere İstanbul’da Yüksel Taşkın ,Gökhan

Günaydın , Sevgi Kılıç gibi isimlerin eklenmesi bekleniyor.

İstanbul listelerine Demokrat Parti ve DEVA’dan da isimler katılacak .İstanbul’a Seyit Torun’un da kaydırılması gündemde.

Ordu’da 2.’ncisıraya Demokrat Partili Cemal Enginyurt’un gelmesi Seyit Torun’u İstanbul listesine taşınmasına neden oldu.

13 milletvekili ile temsil edilen İzmir’de ise , deprem yaşanıyor. Tuncay Özkan , Özcan Purçu , Kamil

Okyay Sındır yerini korurken diğer isimlerin durumu tartışmalı.

 İzmir listelerine eski il başkanı Deniz Yücel , Parti Meclisi Üyesi ve Doğu Masası sorumlusu Devrim Barış Çelik , Rıfat Nalbantoğlu eklenecek.

İzmir listesine Gelecek Partisi ve DEVA’ dan da birer isim gelecek.

İzmir listesine kaydırılması beklenen sürpriz isim ise Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan… Aydın 1. Sıraya Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın getirilmesi Tezcan’ın İzmir’e kaydırılmasını gündeme getirecek.

Ankara’da İzmir gibi tepeden tırnağa değişiyor.10 CHP’li milletvekilinin bulunduğu Ankara’da Murat Emir , Gamze Taşçıer , Ali Haydar Hakverdi devam ediyor gibi .Bu isimlere Hakkı Suha Okay , Aylin Nazlı Aka , Umut Akdoğan , Ahmet Ersen Özsoy ,Aylin Yaman , Ali Rıza Erbay , Emin Koç ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın önereceği iki isim eklenecek. Bu isimlerden birinin Bekir Ödemiş olması bekleniyor.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın 2. Bölgeden 1. Sıradan aday olması da gündemde. DEVA dışında Ankara’dan Saadet Partili bir isme de kontenjan verilecek.

Bursa liste başına ise, merkez sağın önemli bir isminin getirileceği bu ismin şimdilik sır gibi saklandığı belirtiliyor.

2.nci sıra da ise Büyükşehir Belediye seçimlerini kaybeden Mustafa Bozbey yer alacak. Afyon’da ise liste başında mevcut milletvekili Burcu Köksal 2’nci sırada MHP’den gelen Engin Ayengin’in aday gösterilmesi gündemde. Bilecik’ de de başarılı olan mevcut milletvekili Yaşar Tüzün devam edecek.

CHP Doğu illeri için de farklı bir yöntemle çalışıyor. Ardahan için FOX TV Genel Yayın Yönetmeni

Doğan Şentürk , Diyarbakır için Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ve Nuşirevan Elçi isimleri konuşuluyor.

Van’da Seracettin Bedirhanoğlu ,Kars da Naif Alibeyoğlu isimleri şimdilik konuşulan isimler.

Gelelim Kemal Beyin, Cumhurbaşkanı kabinesinde yer alması beklenen isimlere….

Listenin başında İlhan Kesici, Faik Öztrak, Haluk Koç , Erdoğan Toprak ,Bülent Kuşoğlu ,, Abdüllatif

Şener ,Ünal Çeviköz, Hacer Foggo ve Selin Sayek Böke var.

Akif Hamzaçebi’nin TBMM Başkanı olması planlanıyor. Bu plan olmaz ise Hamzaçebi’de bakan olacak isimler arasında yer alacak.

 Görülen o ki ,CHP lideri bir yandan Cumhurbaşkanlığı adaylığına hazırlanırken diğer yandan partisinin,yeni meclis grubunu ve Türkiye’yi yönetecek kadroları dizayn ediyor.

Kırmadan ,dökmeden yapabilir mi ?

İşi kolay değil. Ama benim tanıdığım Kemal Bey , zoru başarır.Bütün resmi kafasında çizmiş sadece tualle dökmek kalmış.

 Ne diyelim Bize ancak ‘’ kolay gelsin’’ demek düşer.

 

BAHA ÜLGEN

Diğer Yazıları
Türkiye fotoğrafı ve gerçekler
Köprüden önceki son çıkış
Ne ekersen onu biçersin