Elektrik sayacınızın saati 1 saat geri mi ?

Güncelleme:

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük yazdı: Elektrik sayacınızın saati 1 saat geri mi ?

Derneğimize ulaşan bazı tüketicilerimiz, ülkemizdeki yaz saati (ileri saat) uygulaması nedeniyle elektrik sayaçlarının güncel saat ayarlarının 1 saat geride olduğunu, bu durumun 3 zamanlı elektrik tarifesini kullanan aboneler açısından yanılmalara yol açtığını ve birçok elektrik abonesinin durumdan haberdar dahi olmadığını ileri sürmektedir.

EPDK tarafından onaylanan elektrik fiyat tarifelerinde Gündüz, Puant ve Gece olmak üzere üç ayrı zaman tarifesi bulunmaktadır. Her bir zaman tarifesinin birim fiyatı farklı olmaktadır. Ayrıca, tek zamanlı tarife de bulunmakta olup, isteyen aboneler tek zamanlı tarifeyi seçebilmektedir. Uygulamada “Tek Zamanlı Tarife” elektrik tüketiminizin günün her saatinde aynı birim fiyat üzerinden hesaplandığı tarifedir. “Çok Zamanlı Tarife” ise, elektrik tüketiminizin, günün 06:00-17:00 - 17:00-22:00 - 22:00-06:00 zaman aralıklarında, 3 ayrı birim fiyat üzerinden hesaplandığı tarifedir. Birim fiyat uygulamasında, en pahalı tarife puant zamanlı (17:00-22:00 saatleri arasındaki) tarife, en ucuz tarife ise gece zamanlı (22:00-06:00 saatleri arasındaki) tarife olmaktadır.

Öncelikle her birimizin elektrik faturalarımızı kontrol ederek, hangi tarife üzerinden faturalandırıldığımızı öğrenmeliyiz. Elektrik tüketim alışkanlıklarınızı değerlendirerek, ekonomik açıdan en uygun tarifeyi seçmemizde yarar bulunmaktadır. Kişisel olarak evimize gelen son elektrik faturamızı kontrol ettiğimde, tek zamanlı tarife üzerinden, birim fiyatının vergiler hariç 1,553001.TL üzerinden faturalandırıldığını öğrenmiş oldum. Elektrik sayacımızın güncel saat ayarı konusunda ise bir bilgi edinemedim. Bu konuda teknik destek almak gerekmektedir.

Elektrik sayacının güncel saatinin 1 saat geri olması, üç ayrı zaman tarifesini kullanan aboneler açısından, elektrik tüketim planlaması açısından olumsuzluk yaratabilecektir. Şöyle ki, güncel saat olarak gece 22.15’de, en ucuz tarife olan gece tarifesine geçtiğinizi zannederek çamaşır makinesi ya da klimayı çalıştırdığınızda, elektrik sayacınızın güncel saati 1 saat geri yani 21.15 olduğundan, en pahalı zaman dilimi olan puant zamanlı tarife üzerinden faturalandırılacaksınız. Elektrik sayacınızın güncel saati konusunda bilgi sahibi değilseniz, bundan hiç haberdar olmayacaksınız.

Tüketicilerimizin ekonomik çıkarlarını korumak ve maddi zararlarını önlemek açısından, öncelikle elektrik dağıtım şirketleri tarafından elektrik sayaçları saatlerinin güncellenmesi ve uygulama (faturalandırma) hakkında elektrik abonelerinin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ise, gerekli tedbirleri alarak, kamuoyunu aydınlatmaları yerinde olacaktır.

Saygılarımızla.

Levent KÜÇÜK
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü