Noter

Güncelleme:

Türk siyaseti üçüncü sınıf bir ülkenin siyaset dünyasını yansıtıyor. Milletvekili olabilmek için çok önemli şartlara gereksinim yok. Ne de olsa kaderiniz parti başkanının inisiyatifine kalmış. İşte bu günlerde hemen her yerde parti başkanının iki dudağının arasından çıkan ve parti meclislerince onaylanan listeler tartışılıyor. Kısacası parti başkanının istediği isimleri seçim adı altında bizler “noter” görevi ile onaylamış olacağız. Bize düşen görev bu maalesef!

CHP’nin Ergenekon sanıklarının bazılarını listeye koymasının eleştirilecek bir tarafını göremiyorum. Bu kişilerin suçlu bulunduğunu tescil eden mahkemelerce sonuçlanmış bir dava ve karar yok. Üstelik Ergenekon sanıkları arasında başvuru yapanların hepsini aday göstermemesi CHP’nin bu konudaki seçiciliğini ve hassasiyetini gösteriyor.

Parti içi demokrasi

29 ilde ön seçim yapan CHP’nin parti içi demokrasiye daha sadık kaldığını görüyoruz. AKP temayül yoklamaları yaptı ama bu sonuçlar listelerde belirleyici olmadı. Mesela Mersin’de yapılan temayül yoklamasında birinci sırayı Fatih Kısa büyük farkla almasına rağmen aday listede yer bulamadı. K.Maraş’ta yine büyük oy farkı ile birinci seçilen Sıtkı Güvenç listede kendisine ancak altıncı sırada yer bulabildi ki; seçilmesi mucize ötesidir.

Tüm bunlara rağmen televizyonlarda, gazete köşelerinde, twitter'da, facebook'ta, her yerde konunun merkezinde CHP var! 336 sandalye sahibi AKP’de bir kısmı parti yöneticisi ve bakan olmak kaydıyla mevcut grubun %56‘sına denk gelen 185 vekil çizik yemiş. 101 MV sahibi olan CHP’de bu sayı 55. AKP’den milletvekili adayı olmak için 5.600 kişi başvurmuş! CHP'ye 4.200 kişi...

Herkes CHP'de listeye giremeyenlerden bir küskün hareketi yaratma peşinde! Hatta kerameti kendinden menkul bazı köşe yazarları Baykal ekibi olarak bilinen eski vekillerden yeni bir parti yaratma hayali peşinde. Gözlem yetenekleri tıpkı hafızaları gibi sıfırın altında! AKP yerel seçimlerde çoğu belediyeyi bazı milletvekilleri dahil, yerel seçimlerde aday yapılmayan adayların başka partilerin adaylarını desteklemesi sonucu kaybetti.

AKP bazı kentlerde çok zorlanacak

Mesela yerel seçimlerde hüsrana uğrayan AKP kurmayları İzmir, Mersin ve Antalya gibi illerde kaç milletvekili çıkarabileceklerini hesap ediyorlar, merak ediyorum. Mesela Diyarbakır'da birinci sırayı meclise gönderecekler mi? Mesela 12 Haziran seçimlerinde kaybetme olasılığı yüksek bir il olan Şanlıurfa'dan Zülfükar İzol, A.Eşref Fakıbaba ve İbrahim Tatlıses gibi rakipleri olan AKP vekil çıkarabilecek mi? Aday listesine tepki olarak devam eden Elazığ’daki istifalar seçime olumsuz yansımayacak mı?

Sürekli Türkiye'nin ihracatının mimarı gösterilen MHP tabanlı ve Mersin'de sevilen bir isim olan Kürşat Tüzmen'in aday olmaması Mersin'de AKP'ye oy kaybettirmeyecek mi? AKP’nin gönüllü teorisyenleri komplo teorilerinden arta kalan zamanlarda, ayak oyunlarını bırakıp, yeni seçim stratejileri geliştirseler iyi olur. Kendilerine görev edinen yağcı çıraklar bazı kentlerde neden sürekli seçim kaybettikleri konusunda biraz kafa yorsalar keşke!

CHP'li birisini yolda görse vuracak kadar CHP düşmanı olanlar CHP'nin haklarını savunur havasındalar! Niyetlerini belli etmeyen bu ikiyüzlülerin iç dünyasını mutlu edecek tek gelişme CHP'li küskünlerin partisi aleyhine söyleyeceği ağır sözlerdir.

Türkiye’de siyaset hiçbir zaman yüksek kalitede olmadı ama hiç bu kadar dış mihraklarca kirletilmeye de çalışılmamıştı. Üstelik yarış daha başlamadı bile! Bakalım seçim meydanları nelere tanıklık edecek!

Sonuç ve tavsiye

Bırakın da siyaseti siyasetçiler yapsın. Bu ülkenin kuş beyinli ikinci sınıf komplo teorisyenlerine değil sağlam beyinli düşünürlere, dürüst gazetecilere ihtiyacı var! Kötü olanı “sizden” diye alkışlamayın, iyi olanı “bizden” diye dışlamayın. Bu ülke hepimizin!

İnsan zincirine davet

17 Nisan'da Mersin'den-Akkuyu'ya İnsan Zinciri oluşturulacak... Mersinin her hangi bir noktasına gelin ve zincirin bir halkası olun... Geleceğinizi, yarınlarınızı elinizle tutun! Yarınlarda çocuklarınız sen neredeydin diye sorduğunda verecek bir cevabınız olsun.

www.twitter.com/yolagiden

Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar