Özgür küçük bir ülke kurulacak mı ?

Güncelleme:

Türkiye’de bir süreden beri sürdürülen, ama üstü sürekli örtülen bir tartışma var: Türkiye’nin içinden bir Kürt Devleti çıkacak mı?

Bazı uluslar arası belgeler ve araştırmalar, bu konuda bazı öngörüleri gündeme getiriyor. Ve deniyor ki; gelecek 20 yıl içinde Türkiye’nin güneyindeki bazı güçleri ve toplulukları da kapsayan bu tür bir gelişme olacak.

Türkiye’de Kürt kimliği taşıyan her 100 kişiden 90’ına sorsanız böyle bir şeye karşı çıkar.

Ama bunun mücadelesini yapanlar da var elbette.

Doğru olur, yanlış olur.

Nasıl olur, nerede olur, ayrı tartışma konuları.

Ama bu gerçeği de görmek gerek.

Belki dikkatlerden kaçtı; bir dönemler PKK’nın etkin isimlerinden Şemdin Sakık’ın Abdullah Öcalan’ı anlatan bir kitabı vardı.

Okuyan oldu, okumayan oldu.

Ama kitapta belki de en ilgi çekici bölümlerden biri, bir taşın üzerine ayağını dayayan (herhalde Atatürk’ün ulusal kurtuluş savaşındaki ünlü pozuna atıfta bulunuluyor) ve elini de Sakık’ın omzuna koyan Abdullah Öcalan’ın ufka bakarak, ‘Bir gün bizim de küçük özgür bir ülkemiz olacak’ değerlendirmesinde bulunması..

Şimdilerde farklı söylemler gündeme getirilse de, bir dönemin önemli bir ayrıntısı bu.

Hem de önemli bir ismin yansıttığı bir anı ile..

‘Küçük özgür bir ülke’.

Aslında yaşanan tüm sorunların odağındaki ‘hedef’.

Küçük ya da büyük.

Doğru ya da yanlış.

Gerçekçi ya da ütopik.

Sıkıntıların, acıların, sorunların gidip dayandığı nokta.

Geleceğin siyasetini ve gelişmelerini okurken, bazı notları da gözlerden ırak tutmamak gerekir.

Hata yapılmasın diye..

Yeni canlar yanmasın diye..

Üçü kaçar, üçü kovalar

Bu lig geçen yıldan keyifli olacak. Hakemlerin bir bölümü hazır, bir bölümü hala tatilde. İlk hafta hakem katkısı ile bir takın iki puanı hanesine yazdı bile.

Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin (TSYD) 30 yıllık üyesiyim. İyi bir futbol takipçisiyim. Takımları, yönetimlerini, hakemleri adım adım izlerim.

Belediye Başkanı olduğum dönemde Konak Belediyesi Kadın Futbol Takımı Avrupa’da büyük başarı elde etti. Çeyrek finale kaldı. Kadın Basketbol ve Hentbol takımları ile Erkek Basketbol Takımı 1. Liglerde farklı bir heyecan yarattı.

Dedim ya; sporu severim, hep içindeyim. Maçlara giderim. TV’de izlerim, yorumcuları dinlerim.

Net söyleyeyim; bu yıl süper lig daha heyecanlı geçecek. Geçen yıla oranla da daha kaliteli olacak. Bu kesin. Şampiyonluğun son 3 haftaya kadar kovalanacağını düşünüyorum.

Üç Büyükler kaçar. Bu yıl Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe keyifli maçlar çıkaracak. Üç iddialı takım da Onları kovalar. Bu üçlü de bana göre; Gençlerbirliği, Kasımpaşa ve Trabzonspor olacak.

2 sürpriz ise Antalyaspor ile Bursaspor. Daha ne olacakları belli değil. Etoo iyi olursa Antalya koşar, yeni takviyeler yaparsa yaralı Bursa zirveye tutunmaya çalışır. Tablo bu.

Hakemler ne alemde…

İlk haftada 4 büyüklerin maçlarına verilen hakemler iyiye yakın bir performans sergiledi. Sadece Sivas- Galatasaray maçında hakem Barış Şimşek Sivas’ın galibiyetini ofsayt bir golle aldı,Cim – Bom’a 2 fazla puan yazdırdı. Bu puanları da toplayacağım. Her hafta tek tek yazacağım. Tam tarafsız bir gözlem. Diğerleri idare etti. Büyük hata yapan yok. Ufak tefek hatalarda sıcağın da etkisi olabilir.

Lig bir hafta ertelense..

Sıcaklar bu haftada devam edecek. Yanacağız. Federasyon içinde de konuşuluyor, ama kesin karar yok. Liglerin hiç değilse bir hafta ertelenmesi. Gelecek haftadan itibaren sıcaklar azalacak, nem de. Ertelenen maçlarda eylülün ilk haftası Çarşamba- Pazar oynanır, sorun çözülür. Durun bakalım! Belki..

Süperler kim?

Antalyaspor’da 2 süper gol atan Etoo elbette süper. Bitti denilen bu usta, bitmediğini herkese gösterdi. Beşiktaş’ta Cenk Tosun ve Oğuzhan, Fenerbahçe’de Diego ve Volkan, Galatasaray’da golcülüğünü konuşturan Podolski  güven verdi.

Diğer Yazıları
Deprem
Cem Karaca'nın ''döneklik'' isyanı
Amerikan samimiyeti ve Türk saygısı
Toplumun istekleri net. Ama gören var mı?