Seçimler gerçekten beka seçimleri mi?

Güncelleme:

AKP-MHP cephesinin oluşturduğu Cumhur İttifakı, yerel seçimleri bir genel seçimler havasına sokma niyetinde olduğu anlaşılıyor. Mitinglerde, toplantılarda sık sık seçimlerin beka meselesi olduğuna vurgu yapmaya başladılar. Anlaşılan o ki; seçim stratejileri bu söylem üzerine kurulacak.

Bu stratejinin getirisi mi götürüsü mü olacağını, seçim sonunda yapılacak birçok köşe yazısında ve TV programında okuma ve izleme fırsatımız olacaktır. Seçimden günler öncesinde buraya not edelim; bu strateji yanlıştır. Umarım parti yetkilileri ve adaylar bu söylemi daha fazla dillendirmezler.

Eğer gerçekten Beka meselesiyse, 16 yıldır ne değişti ve ülke neden bekası tartışılır hale geldi?

Bunda sorumluluk kimin? Beka sorunu gerçekten varsa, bu sandık ile mi çözülecek?

Bu söylem iktidarın gücüne zarar vermez mi?

Milli Gazete köşe yazarı Mustafa Kaya Şu Beka Meselesi başlıklı yazısında “İnsanları birbirinden nefret ettirecek şekilde sadece seçim sonuçlarına odaklı bir anlayışla beka sorununun üstesinden mi gelinebilir? Bu nasıl bir sorumluluk anlayışıdır ki, kendi tabanlarını yanlarında tutmak adına toplumun diğer kesimlerini doğrudan hedef tahtasına oturtabiliyorlar?” diyor. 

Beka meselesini tartışırken konuyu 15 Temmuz gecesine dayandırıp sokaklara çıkanın MHP ve AKP seçmeni olduğunu iddia edenler bile çıkmaya başladı. Bu iddianın elle tutulur mantıkla açıklanacak hiç bir yanının olmadığını eminim ki Cumhur İttifakı yetkilileri bile biliyordur.

Beka sözcüğünü en sık dile getiren kişi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli. Buna dayanak olarak da Cumhurbaşkanlığı hükumet sisteminin sorgulanma ihtimalinin doğacağını gösteriyor. Mevcut siyasi iktidarın mevcudiyetinin hayat i önem taşıdığını dile getiriyor. Peki bu seçimde Cumhur İttifakı genel bir başarı aldığını var sayalım... Bir sonraki seçime tersi olup sistem sorgulanırsa kim nasıl engel olacak? 

Bu korku, zayıf temellidir. Dayanaksızdır. 

Sadece Mustafa Kaya değil bu konuyu tartışan… Muhafazakar yazarlardan Ahmet Teşgetiren 5 Şubat günü Karar gazetesindeki yazısında "Birisinin bir şeyler demesi lâzım. Halbuki herkes iktidarın varlığını “Beka meselesi” olarak görüp, “kol kırılır yen içinde kalır...”ın asla sarsılmamasına itina ediyor diyor.

Yine Muhafazakâr cephenin önemli isimlerinden Fehmi Koru'nun kişisel blogunda yazdığı "

‘Beka’ sözcüğünü duyunca neden irkiliyorum?" başlıklı yazısına: "Ülkenin en etkili isimlerinin, onlara destek verenlerin, her dönemde güçlüden yana olanların, yeni teknolojilerin sağladığı imkânları yukarıdakilere hulus çakmak için tepe tepe kullanan trollerin inadına, “Abartmayın, Türkiye’de beka sorunu yoktur” diye başlamış. 

Gerçekten beka konusu nedir?
Açık sözle anlatmak isteyen var mı?
Ya da seçimleri gerçekten beka meselesi olarak gören!
Sahi ne değişti de beka tartışılır hale geldi!

Bu tartışmaların artması ülkede kargaşa yaratır ve belli kesimlerin ötekileştirmesini doğurur. Oysa Türkiye'nin gerçek birlik ve beraberliğe ihtiyacı vardır.

SORULAR…

HDP kazanamayacağı yerlerde yarışa girmeyeceğini açıkladı. Bu Cumhur İttifakı ve bazı AKP’li yazarlar tarafından gizli bir ittifak olarak lanse ediliyor. Peki, kazanamayacağı yerde aday çıkarıp maddi manevi olanakları sunmak bu ülkenin kaynak israfı değil midir?

 Beka meselesinin gizli öznesi HDP seçmeninin veya her hangi bir Kürt vatandaşın hangi partiye oy vereceğinin garantisi var mıdır?

Yerel seçimler genellikle bireyler üzerinde etkilidir. Belediye başkan adayı, meclis üyesinde seçmen açısından öncelik hep “bireydir” yani adaydır.

Binali Yıldırım’a oy veren Kürt seçmen ile Ekrem İmamoğlu’na oy verecek Kürt seçmeni ayıran çizgi nedir? İzmir’deki Kürtler CHP adayına oy verince, yıllardır CHP’nin yönettiği İzmir’de ne değişecek? Katıldığı TV programında, HDP seçmeninden de oy aldığını söyleyen Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Başkan adayı bu söylemi acaba Kürt seçmenlerine nasıl anlatacak?

Yapısı itibariyle Kürt seçmenlerin ilgi merkezi olan ve 2002 yılından beri girdiği neredeyse her seçimden başarıyla çıkan AKP'nin Kürt seçmenleri, beka meselesi yüzünden partiden uzaklaşmaz mı? Kullanılan dile küsmezler mi?

Yerel seçimlerde kimse neden proje konuşmuyor?

Belediyeyi yönetecek adayların projelerini neden kimse merak etmiyor?

Bir yerlerde bir yanlışlık yok mu?

www.twitter.com/yolagiden

Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar