Yerel seçim öncesi Mersin çıkmazı

Güncelleme:

2019 yerel seçimleri yaklaştıkça seçim görüşmeleri, aday toplantıları, dedikodular yükselen bir hızla artıyor.

Büyükşehirlerde yarış kıyasıya yaşanıyor.

Cumhur ittifakını oluşturan MHP-AKP yol haritasını büyük ölçüde belirlemese bile görülen o ki kafalarda netlik var.

MHP'nin zayıf göründüğü veya AKP'nin daha güçlü olduğu yerlerde birbirlerine jestler yapıyorlar. Elbette bu, seçim kazanma açısından önemli bir fedakarlık.

Bu fedakarlığı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli birçok kereler dile getirdi.

Daha önce aday açıklamış olduğu illerden bile bazılarından fedakarlık yapabileceği sinyalini verdi; ki bu ittifak mantalitesi açısından çok önemli ve değerli.

Aynı fedakarlık ve jestleri Millet ittifakında göremiyoruz. Saadet Partisi baştan "ben yokum" dediği anlaşılıyor. Geriye kalan İyi Parti ve CHP birlikteliği ise pamuk ipliğine bağlı gibi duruyor.

Özellikle İyi Partinin bazı illerde ısrarcı olduğu günlerdir yazılıp çiziliyor. Muhtemelen İyi Parti yönetimi bu seçimi bir ispat seçimi olarak görüyor. Eğer böyleyse; ittifak anlayışına taban tabana zıt bir durumdan bahsedebiliriz.

İyi Parti özellikle Mersin ve Ankara'da ısrar ediyor.

Ankara'da üzerinde anlaşılmayan kişi Mansur Yavaş.

Mansur Yavaş bir önceki seçimde CHP adına yarışmıştı, kulislere yansıyan haberlere göre Mansur Yavaş yine CHP rozeti ile yarışmak istediğini dile getirmiş.

Bana öyle geliyor ki; twitter paylaşımı bu anlaşmazlığı ortadan kaldırmaya yönelik bir paylaşım. Ha CHP he İyi Parti.

Ne fark eder ki; Ankara'nın yönetimini ele geçirmek isteyen parti yöneticileri orta yol bulamazsa adayın kim olduğunun önemi kalmayacak.

Gelelim Mersin'e.

Büyükşehirler arasında seçimin her zaman çok zor geçtiği bir şehirdir Mersin.

Mersin CHP'nin çok güçlü olduğu büyükşehirlerden birisi.

Geçtiğimiz seçim, 15 yıllık yönetimde bulunan ve son döneminde çok başarısız olan Macit Özcan'da edilen ısrar yüzünden çok az bir farkla seçimi kaybetti CHP.

CHP seçmeni tepki olsun diye MHP'li Burhanettin Kocamaz'a oy verdi.

2019 seçimleri için de neredeyse her şehirde strateji ve aday belirlenmişken, Mersin adayları MHP dışında kimse belirlemedi. Her parti rakibinin çıkaracağı adayın profilini gördükten sonra isim belirleyecek gibi görünüyor.

CHP aday adayları arasında Fikri Sağlar, İstemihan Talay, Vahap Seçer, Serdal Kuyucuoğlu, Aytuğ Atıcı, Alper Turna, Galip Özkan, Selçuk Dereli gibi isimler Mersin'de tabanı olan, siyasi geçmişi güçlü ve kariyeri ve tanınırlık seviyeleri yüksek isimler.

Sandık, kimi zaman kağıt üstünde yazılanlardan başka sonuçlar çıkarsa da CHP tabanın onayladığı kendi adayını çıkardığı sürece Mersin'de her zaman kazanma ihtimali olan bir parti.

MHP'den aday yapılmadıktan sonra MHP'den istif ederek İyi Parti'ye geçen ve tekrar aday olan Burhanettin Kocamaz MHP'nin oylarını bölmesine kesin gözüyle bakılıyor. Burhanettin Kocamaz'ın her kesimden oy alacak bir aday.

Macit Özcan’dan dolayı tepki için Kocamaz’a oy veren CHP’lilerin birçoğu CHP adayının belirlenmesini bekliyor.

Cumhur İttifakı cephesinde bu istifadan sonra durum biraz karışık bir hal aldı.

Devlet Bahçeli, Toroslar Belediye Başkanını aylar önce aday olarak ilan etti.

Hamit Tuna genç ve sevilen bir aday ama Burhanettin Kocamaz kadar tanınırlığı yok.

Ayrıca 15 yıldır görev yaptığı Toroslar’ın Yenişehir ve Mezitli kadar gelişememiş bakir bir bölge olarak kalması da Toroslar’da tartışılan bir konu olmaya başladı.

AKP'nin kendi adayını çıkarmaması ve Cumhur İttifakı adayı olarak Hamit Tuna'yı desteklemesi kağıt üstünde avantaj sağlasa da, CHP'nin adayının kim olacağaı, Burhanettin Kocamaz ve Hamit Tuna'nın il genelinde çok tanınan bir aday olmaması da seçimin diğer belirleyici faktörleri olacak.

Her şey üst üste konulduğunda CHP’nin Mersin’de bir adım önde olduğunu söylemek büyük bir iddia değildir.

twitter.com/yolagiden

Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar