Fatih Altaylı’dan Aziz Yıldırım açıklaması !

Fatih Altaylı’dan Aziz Yıldırım açıklaması !
Güncelleme:

Fatih Altaylı, Bloomberg HT'de Fatih Kuşçu'nun sunumuyla yayınlanan Spor Saati programında Fenerbahçe gündemini değerlendirdi.

İşte Fatih Altaylı’nın Ali Koç’un FB TV’de yaptığı konuşma ile ilgili değerlendirmeleri… 

BİR YILLIK GELİRDEN FAZLA!

Televizyon yaklaşık 444 bin TL civarında reklam almış. Bugünkü koşullarda iyi rakam kulüp televizyonları için de muazzam bir rakam. Bazı kulüp kanallarının bir yıllık geliri o kadar yok. Bu açıklamaların çok izleneceği biliniyordu zaten, Koç Holding de ama bir destek atmıştır. Ama her yere reklam veriyor zaten, vermeleri de çok normal.

ALİ KOÇ’UN AÇIKLAMALARI ŞEFFAF AMA…

Endişe etmeyecek bir durum yok. Bir yıl içerisinde 2,2 milyar TL ödeyeceksen bu da 500 milyon dolar, 400 milyon Euro ediyorsa ciddi bir rakam, bunları ödemek kolay değil. Bu borcun belli bir miktarda faizi de var. Buradaki meselelerden biri şu, Ali Koç’un açıklamaları şeffaf, net, güzel, falan filan. Ancak programın tamamındaki vurgu, tonlama, meseleyi ele alış ve ortaya konuş biçimi Koç biçimi değil.

BİRAZ DAHA UMUT VERİCİ…

Şöyle diyeyim mesela ben, bir yerde maaşla profesyonel çalışanım ve Fenerbahçe’yi iyi yönetme vaadiyle başkan olsaydım ya da benim gibi biri, bu tonlama ve vaatlerle bir konuşma yapabilir. ‘Ben size kan, gözyaşı vadediyorum. Biz bunları halledeceğiz, bu işi biliyorum ancak biraz sıkıntımız var, bizden kısa vadede başarı beklemeyin’ Bunu ben diyebilirim. Ama soyadınız Koç ise, çok iddialı seçim süreci yaşamışsanız ve altınızdaki yönetim kurulu da her biri deve dişi gibi her biri Türkiye’nin iş dünyasında önemli isimler, hukuk dünyasında önemli isimlerden oluşuyorsa eğer biraz daha umut verici olmak, biraz daha Fenerbahçe açısından çok kısa vadede çözümlenmesini bekler taraftar.

SKORBOARD BİLANÇODAN DAHA ÖNEMLİ

Ali Koç açısından işler çok rahat niye çünkü henüz sezon başlamadı. Taraftar tabii ki bunları dinler. ‘Aziz Yıldırım kulübü yakmış bitirmiş kulübü’ der ama taraftar sonuç olarak takımının kazanmasını ister. Oradaki skorboard, sunulan bilançolardan daha önemlidir taraftar gözünde. Hele bir de sen Ali Koç olarak oraya geldiysen onu da düzelteceksin, onu da düzelteceksin.

BİR DESTEK, PARA BEKLENİYOR

Bir yanda da tek eliyle amuda kalkmasını bekler taraftar. Ali Koç’un alt tondan konuşması olmuyor. Bunu Süleyman Seba konuşur. Süleyman Seba, MİT’te 3 bin 500 liraya çalışan memurdu, iyi organize ederdi, iş adamlarından para alırdı ama sen Ali Koç’sun. O yüzden Süleyman Seba, Ali Uras, Fatih Altaylı’nın yönetimine benzemez senin yönetiminin. Vaatlerinin de konuları ele alış biçimlerinin de benzememesi beklenir. Çünkü Fenerbahçe camiası Ali Koç’u, Türkiye’nin en iyi kulüp yöneticisi olduğu için seçmedi, Koç ailesinin ferdi olarak oraya aday oldu ve bir şirket performansı, bir destek, bir para falan bekleniyor.

İYİ BİR FENERBAHÇELİLİK!

Geldiği anda karşısında bulduğu ödeme miktarı da bu kadardı, onu ödemiş. Bunu Galatasaray’da Abdurrahim Albayrak ödemişti ama o hibe etmemişti, Ali Koç etmiş. Eline sağlık, çok iyi bir Fenerbahçelilik yapıyor, büyük olay ama… Bunlar kulüplerin yapılarına, harcamalarına baktığınız zaman bunlar deryada damla.

TAMAMINI TOPARLAYAMAZSINIZ…

Bir arkadaşım, ‘Otelim var, binam var, şuyum var buyum var’ diyerek Galatasaray başkanlığına aday olmayı düşünüyordu, ‘Senin o dediğin bina bir futbolcunun bonservisi, bir yıllık da maaşı’ dedim. Bu işler cepten vererek yürümez, kimsenin cebinde öyle bir şey yok. Niye? Sen kulübe 100 vereceksen, sana maliyeti 150’dir minimum. Çünkü sen o parayı şirketinde kazanacaksın, vergisini vereceksin, kendi üzerine alacaksın ve vereceksin. Öbür türlü yaparsan vergi suçu olur. Acilen kasa kolaylığı sağlanır, bir miktar hibe edebilirsin, özel zevk için bu paralar harcanır ancak tamamını toparlayamazsın.

BELKİ GALATASARAY GİBİ İDARE EDER

Fenerbahçe, bu sene belli ki UEFA’ya verdiği sözleri yerine getirememiş. Hiçbir kulüp getiremiyor zaten, Fenerbahçe’yi suçluyorum gibi anlaşılmasın. Bu sene kâr edemezse kurtarır mı? Pozitife biraz daha yaklaştırırsa UEFA idare eder, aynı Galatasaray’ı ettiğine göre bu haliyle.

FENERBAHÇE ZARAR ETMEYE ALIŞMIŞ

Ancak mesele şu: Fenerbahçe, Aziz Yıldırım döneminde zarar etmeyi alışkanlık haline getirmiş. Şirket sürekli zararda. Aynı Galatasaray gibi bu sene zarar ederse Borsa’daki ayrıcalıklı hissesini kaybediyor. Fenerbahçe için önemli bir sorun değil değil ancak önemli bir sorun olma haline geçer. UEFA ile yeniden pazarlık süreci, yeniden masaya oturma başlayabilir, zor işler bunlar.

YILDIRIM’IN HAKLI OLDUĞU NOKTALAR VAR

Bunlar çok büyük dertler değil, şunu kastediyorum Galatasaray da Beşiktaş da yani rakipleri de aynı durumda. Fenerbahçe’nin farkı, borcunun biraz daha yüksek görünmesi. O yüksek görünmede Aziz Yıldırım’ın haklı olduğu ufak bir nokta var ama bu borçların bazıları farklı algılama borçlar. Diyelim ki ben senle bu programa gelmek için 100 bin lira üzerine anlaşma yapıyorum ve sen de bana üç senelik parayı peşin veriyorsun ve ben bu parayı yiyorum.

SONUÇ OLARAK BORÇ BU…

Şimdi sana iki senelik borcum var. Bu borçların bir kısmı böyle, parası alınmış ve yenmiş ancak belli yükümlülükler var. Sponsor parası alınmış ve yenmiş ama iki sezon daha göğüste taşınacak gibi… Ali Koç bunu borç olarak gösteriyor, Aziz Yıldırım ‘Borç değil’ diyor. Borç kardeşim, yerine başka sponsor alabiliyor musun? Demek ki borç.

ÜNİVERSİTE KURMAK, KULÜBÜN İŞİ DEĞİL

Bir tanesi üniversite meselesi. Spor kulübünün işi midir üniversite kurmak? ‘Galatasaray’ın var biz de kuralım’ Kardeşim Galatasaray, liseden çıkmış bir kulüp, lise kulüp kurmuş. Kulüp olarak kurmamış ki. Yer yer bu bağlantı onur verici oluyor yer yer sıkıntı verici oluyor. Bir spor kulübü niçin üniversite kurar? Türkiye’de, NCAA gibi üniversite ligi yok. Yani işi mi kulübün? Ayranı yok içmeye, üniversiteye gider şey etmeye… Yani çok doğru söylüyor Ali bey. Galatasaray Üniversitesi, devlete ait bir üniversite, Fransa’yla işbirliğinden kaynaklanan özel bir yasası var, ama sahibi Galatasaray Spor Kulübü değil ki.

ALİ KOÇ’UN İŞİ KOLAY DEĞİL

Temlikler, borçtan kaynaklanan şeyler, o paralar uzaya gitmiyor, o borçlara gidecek. İdare edilmez mi? Edilir. Fenerbahçe’deki sıkıntılardan biri şu, oradakilerin hepsi çok iyi iş adamı ancak batık şirket yönetmişlikleri, böyle bir tecrübeleri yok. Batık şirketi bilmiyorlar. Ali Koç, bankalalarla kredi yenilemek ya da almak için kendi şirketlerinde tahmin ediyorum ki böyle bir duruma oturmamıştır, şimdi oturmak zorunda kalacak. Bir tarafta Türkiye’nin en büyük patronlarından, bankalarla üst perdeden konuşan biri, diğer tarafta banka müdürüyle ‘Şunu bir altı ay daha uzatalım’ diyecek birisi. Ali Koç için de kolay bir şey değil tabii ki.

AZİZ YILDIRIM’IN YATACAK YERİ YOK!

Eski başkanın evi var değil mi? Acaba evinde yatak odası var mı? Çünkü baktığın zaman yatacak yeri yok gibi görünüyor. Rakamlar uçuşuyor, farklar uçuşuyor… Mesela ‘Ben 150 milyon Euro söz vermiştim, Ali Koç da 150 milyon + 1 sözü vermişti, hadi versin 151 milyon Euro’yu’ Biz burada dalga geçmiştik, önce 150 milyon Euro demişti sonra döndü geldi ‘Pardon TL’ dedi, Ali Koç, TL olarak 150 milyon’un 1 değil 60 milyon fazlasını verdi.

ÜNİVERSİTE İLE TARİH OLMAZ

Fenerbahçe’nin bir üniversite tarihi mi var? Aziz Yıldırım, ‘Ben bir üniversite kurayım’ demiş, bu Fenerbahçe tarihi mi oluyor? Fenerbahçe’nin başarılarla dolu şanlı tarihi var, tarih odur. Üniversite, tarih değildir. Fenerbahçe’nin 2,2 milyar TL’lik kısa dönem borcu, toplamda 3,2 milyar TL borcu var, ‘Üniversite kuracağım’ Üniversite kurmak ne demek?

OLMAYAN ŞİRKETLERE BORÇ VAR

Aziz bey sen onu bırak bu 3,2 milyarlık borcu nasıl yaptın? Serdar Ali, Fenerbahçe’nin iç yapısını çok iyi biliyor. Fenerbahçe’nin olmayan şirketlere borcu var. Şirket fatura kesmiş, kulüp tarafından kabul edilmiş, ortada şirket yok. Ödemesi var, bazıları yapılmış, çek verilmiş… Kulüp muhasebesinde borç olarak duruyor. Bunlar ne Aziz bey sen biraz bunlardan bahset. Her şeyi 3 Temmuz, 3 Temmuz. 3 Temmuz’da ne oldu, Fenerbahçe bir yıl gidemedi. Gitseydi ne olacaktı?

BEN Mİ ÜYE YAPTIM?

Fark 30 milyon Euro olsaydı ‘Tamam’ derdik. Serdar örnek vermiş ‘De ki Avrupa’dan 90 milyon geldi’ 90 milyon falan gelmeyecekti. İki sezon üst üste yarı final oynarsa belki gelir, yok öyle bir para. Beşiktaş bir kere 30 milyon aldı, Galatasaray birkaç kez 20’ler 30’lar aldı. De ki 50… O da elemeyi geçseydi o olsaydı, katılabilseydi. Her şeyi FETÖ de FETÖ, FETÖ de FETÖ… Sen kötü yönettin. 3 Temmuz oldu olmadı, kötü yönettin. 3 Temmuz’a sebebiyet veren yanlışları sen yapmadın mı? O FETÖ’cü hakimleri, savcıları bu kulübe sen üye yapmadın mı? Ben mi yaptım?

FENERBAHÇE’DE YAPILACAK ŞEY…

Fenerbahçe’nin şu an yapması gereken Ali Koç’a ve ekibine mümkün olduğunca destek olmak. Bu destek sonucunda sportif başarı gelir mi bilmem ama Fenerbahçe’nin aynı Galatasaray ve Beşiktaş’ın da olduğu gibi kendini ekonomik olarak toparlaması gerekiyor. Trabzonspor’un gelir yaratma şansını diğerleri kadar görmediğim için onu söylemiyorum.