Bugün Adliye gazetecilere çalışacak

Bugün Adliye gazetecilere çalışacak
Güncelleme:

Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yöneticilerine açılan davalar görülecek. Gazetecilerin 22 duruşmada yargılanacağı adliye, nöbet yeri olacak.

Bugün aynı zamanda Cumhuriyet çalışanlarının tutukluluğunun 100. günü.

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yöneticilerine açılan davalara bugün devam ediliyor. Yarın görülecek 22 duruşmada gazetenin eski Genel Yayın Yönetmenleri Eren Keskin ve Hüseyin Aykol ile eski Sorumlu Yazıişleri Müdürleri Reyhan Çapan ve İnan Kızılkaya yargılanacak. Özgür Gündem ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan da İstanbul Adliyesi’nde hakim karşısına çıkacak. Gazetecilere “terör örgütü propagandası”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “TCK 301” (Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama) suçlamaları yöneltiliyor.
 

5 GAZETECİ, 22 DURUŞMA
Evrensel’den Meltem Akyol’un haberine göre, İstanbul Adliyesi’nde görülecek toplam 22 duruşmada gazetecilere yöneltilen suçlamalar ise, “terör örgütü propagandası”, “Cumhurbaşkanına hakaret”, TCK 301’den (Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama) oluşuyor. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmalarda gazeteciler, Özgür Gündem’de yayımlanan “Cizir’deki devlet vahşeti kayıt altında”, “Sur direnişi yayılıyor”, “Direniş yayılırsa AKP kaybeder” ve “Misilleme eylemleri sürüyor” başlıklı yazılar ve haberler nedeniyle “terör örgütü propagandası” yapmakla suçlanıyorlar.
 

DAVA REKORU ÇAPAN’DA
Gazetecilerin adliye mesaisi sabah saat 10.30’da başlayacak. Eren Keskin, Hüseyin Aykol, Reyhan Çapan, İnan Kızılkaya ve İhsan Çaralan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmalarda Erdoğan’a hakaretten ve 301’den yargılanacak. Bu arada Keskin ve Çapan, yarın tüm günlerini adliyede geçirecek. Gün boyu devam edecek duruşmalarda rekor Reyhan Çapan’da. Çapan’ın tam 19 duruşması var. Çapan’ın hemen ardından Eren Keskin’in 16, İnan Kızılkaya’nın 4, Hüseyin Aykol’un ise 2 davası var.
 

100 GÜNDÜR TUTUKLULAR
Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) üyelik ve ayrıca PKK/ KCK’ye yardım etme iddiası ile Cumhuriyet gazetesinin 10 yazar ve yöneticinin tutukluluğu 100. güne ulaştı. Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Kitap Eki yönetmeni Turhan Günay, yayın danışmanı ve yazar Kadri Gürsel, okur temsilci Güray Öz, çizer Musa Kart, yazar Hakan Kara, avukatlardan Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör, yönetici Önder Çelik 5 Kasım 2016’da, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ise 12 Kasım 2016’da tutuklandılar.
Gazeteciler haftada sadece birer saat aileleri ve avukatları ile görüşebiliyor. Memur eşliğinde gerçekleşen bu görüşmeler aynı zamanda sesli ve görüntülü olarak kayda alınıyor. Üçer kişilik koğuşlarda kalıyorlar ve koğuşlar birbirini göremiyor. Mektup almaları ve yazmaları yasak olan yazar ve yöneticilerimiz bu ağır tutukluluk koşulları altında kendileri ile ilgili davanın açılmasını bekliyor.