Sedat Ergin'den seçim yorumu

Sedat Ergin'den seçim yorumu

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, seçimden çıkan koalisyonu değerlendirdi.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, seçim sonuçlarını CNN Türk ekranlarında değerlendirdi.

Ergin'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yerel seçimin önemli ölçüde tekrarı gibi oldu. Aslında bu seçim 30 Mart'ta yapılmıştı. Oradaki oranlara rakamlara baktığımızda, AK Parti’nin onun da altına düştüğünü görüyoruz ama MHP'nin oyu büyük ölçüde aynı, CHP'nin koruduğunu görüyoruz.

Dikkat çekmek istediğim oran, AKP’nin… Şu an yüzde 96-97 itibariyle 18 milyona düşmüş durumda 2011'de 21 milyon oy almıştı. Nereden bakarsanız bakın çok büyük bir düşüş almıştı. 19 milyon oyu geçen yıl almıştı.

KARDEŞLİK KAVRAMI ÖNEMLİ

Şimdi bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum. Birincisi, biraz önce yazı işlerinde durumu değerlendirirken, hangi başlığı atalım derken, arkadaşlarımızdan biri, "Türk Kürt kardeşliği" diye bir kavram ortaya attı. Bunun önem taşıdığını düşünüyorum.

TÜRK OYLARIYLA GEÇTİ

Kürt olmayan, büyük şehirlerdeki, İstanbul ve Ankara'da sosyal demokrat tabandan olan insanların oylarını alarak barajı geçmiştir. AK Parti de Kürt tabanından oy almıştır, ama büyük şehirlerdeki daha sol seçmenin, bu orta sınıfın, kentli nüfusun da HDP'ye teveccüh etmiş olması önemli. Şundan dolayı, Kürt siyasi hareketini temsil eden parti barajı, büyük kentlerdeki Türk oylarıyla geçmiştir. Önemli bir eşiğin geride bırakıldığını düşünüyorum.

KAZANANLARDAN BİRİ MHP

Seçimin galip çıkan aktörlerinden birinin de MHP olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Özellikle AK Parti’ye iktidar çoğunluğunu kaybetmesinde iki faktör var. Biri HDP'nin barajı geçmesi. Ama MHP'nin iç Ege'de Orta Anadolu'da Gaziantep'te AK Parti'den aldığı milletvekilleri var. Pek çok sandalyesini, yarıya yakın bir bölümünü MHP'ye verdi. Burada MHP'nin önemli bir başarısı söz konusu. MHP aslında bu başarıyı 30 Mart'ta göstermişti. Oyunu yüzde 17'ye çıkarmıştı. Fakat bu kamuoyunda yeteri kadar fark edilmemişti.

SARAY TEPKİSİNİ BİLEMİYORUZ

Benim önemli gördüğüm nokta şu, bundan önce sayın Cumhurbaşkanı, bundan önceki seçimlerde her seferinde başarılı ve muzaffer çıkmıştı. Ve hep başarılı bir şekilde sahadan iniyordu. Şimdi ilk kez sayın Erdoğan’ın 13 yıllık siyasi kariyerinde başarılı olamadığı sonuçla karşı karşıyayız. Kendisinin bu duruma nasıl karşılık vereceğini bilemiyoruz. Daha önce karşılaşmadığımız bir durum. Bu sayın Erdoğan’ı gerçekçi objektif bir çizgiye mi yöneltecek, yoksa bu tabloya daha hırçın şekilde mi karşılık, yani seçim kampanyasındaki üslubunu tekrarlayarak mı karşılık verecek bunu bilmiyoruz. En çok merak ettiğim konu sayın Erdoğan’ın vereceği karşılık.

Sayın CHP sözcüsünün açıklamasını dinledim. CHP rakamlarla baktığımızda, ben CHP'nin önemli ölçüde, biraz yerinde saydığı, gerilemediği belki, ama sıçrama da yapmadı. Bütün bunları dengeli şekilde vermeye çalışacağız."