RTÜK üyesinden yayın yasağı tepkisi

RTÜK üyesinden yayın yasağı tepkisi
Güncelleme:

RTÜK Üyesi Süleyman Demirkan, 11 kız öğrencinin yurtta çıkan yangında hayatını kaybetmesine ilişkin getirilen yayın yasağına tepki gösterdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Süleyman Demirkan, Adana Aladağ’da 11 kız öğrencinin yurtta çıkan yangında hayatını kaybetmesine ilişkin yayın yasağı getirilmesinin ardından, “Olağanüstü durumlarda istisna olarak devlet/millet güvenliği, kamu çıkarı içindir yasak. Uygulamada ise yasak istisna olmaktan çıkıp rutine dönüştü. Kararı alanlar bana danışsa; bu sıklıkta, her olayda hiç önermem” dedi.


RTÜK üyesi Demirkan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada son dönemde sıklıkla yayın yasağı getirilmesine tepki gösterdi. Yayın yasaklarının hiçbir işe yaramadığını bildiğini ifade eden Demirkan, yasağı onaylamadığını belirtti. “Zaten yayın yasakları da ters tepiyor” diyen Demirkan, RTÜK’ün yayın yasağı yetkisi olmadığını belirtirken şöyle dedi:

“RTÜK'ün yayın yasağı yetkisi yok. O yetki Başbakan ve ilgili Bakan'a (Sn Numan Kurtulmuş) ait. RTÜK'ün yaptığı yayıncılara duyurmak. Yayın yasağını bir de mahkemeler getirebilir. Yasak ister Başbakanlık, ister yargı kaynaklı olsun, RTÜK yayıncılara iletir, sitesine koyar. RTÜK'ün daha sonra bir sorumluluğu daha var. Bu yayın yasakları ihlal edilirse raporlayıp yaptırım kararı vermek. Bu kadar.

Yayından önce yayın yasağı sansür anlamına gelir. Olağanüstü durumlarda istisna olarak devlet/millet güvenliği, kamu çıkarı içindir yasak. Uygulamada ise yasak istisna olmaktan çıkıp rutine dönüştü. Kararı alanlar bana danışsa; bu sıklıkta, her olayda hiç önermem. RTÜK'te bu görüşlerimi sıklıkla dile getirdim, ‘Hükümet'e, karar vericilere yardımcı olalım’ dedim. Ama, yazık ki ikna edemedim. Sansür olarak algılanan yasaklar arttıkça RTÜK de işlevsiz hale geliyor. Belki de istenen bu, bu daha kolay, pratik geliyor. Kim bilir!.. RTÜK yayıncıya, ‘yayın kurallarına uyun, yoksa yaptırımla karşılaşırsınız’ demekten kurtuluyor. Onun işini başkaları kısa yoldan yapıyor. Son sözüm: Bu yol yol değil, sürdürülemez. Hukuk içinde demokratik yönetim sabır, uzmanlık, bilinç işidir. Her kişi ve kurum işin yapmalı.”