Toyota'dan sürpriz karar! Sevkiyatlar duruyor

Toyota'dan sürpriz karar! Sevkiyatlar duruyor
Güncelleme:

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Toyota'nın Daihatsu birimi 64 modelde sorun tespit edilmesinin adından tüm araçlarının sevkiyatını durduracağını açıkladı.

Japonya'nın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor'un Daihatsu birimine yönelik güvenlik skandalıyla ilgili yürütülen soruşturmada 64 modelde sorun tespit edilmesinin ardından, Daihatsu birimi tüm araçlarının sevkiyatını durduracağını açıkladı.

Daihatsu'nun çoğu Toyota markası altında satılan 88 bin küçük otomobilde yandan çarpışma güvenlik test prosedürlerini ihlal ettiğini nisan ayında kabul etmesinin ardından bağımsız bir kurul soruşturma başlatmıştı.

Güvenlik skandalına yönelik soruşturmada, Toyota markası altında satılan yaklaşık 24 model de dahil olmak üzere 64 modelde sorun tespit edilmişti.

Fakat Toyota'nın son açıklamaları, skandalın kapsamının önceden düşünülenden çok daha büyük olduğunu ve Toyota ve Daihatsu'nun kalite ve güvenlik konusundaki itibarını zedeleyebileceğini gösteriyor.

Toyota'nın küçük otomobil birimi olan Daihatsu, Japonya'da popüler olan "kei" adı verilen küçük otomobiller ve kamyonlar üretiyor. Bağımsız kurul, yurt içinde satılan bazı Mazda  ve Subaru modellerinde, yurt dışında ise Toyota ve Daihatsu modellerinde sorun tespit etti.

TOYOTA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Toyota, Daihatsu'yu yeniden canlandırmak için "temel reformun" yanı sıra sertifikasyon operasyonlarının gözden geçirilmesinin gerektiğini açıkladı.

Toyota yaptığı açıklamada, "Bu görev, bir gecede yapılamayacak kadar çok önemli bir görev. Yalnızca yönetim ve operasyonların gözden geçirilmesini değil, aynı zamanda organizasyon ve yapının da gözden geçirilmesini gerektirecek" dedi.

Toyota verilerine göre Daihatsu, yaklaşık yüzde 40'ı yurt dışındaki tesislerde olmak üzere yılın ilk 10 ayında 1,1 milyon araç üretti. Daihatsu bu dönemde dünya çapında yaklaşık 660 bin araç satarken, Toyota'nın satışlarının yüzde 7'sini oluşturdu.