Bebeklerde Yüksek Ateş Neden Olur

Bebeklerde Yüksek Ateş Neden Olur
Güncelleme:

 Bebeklerde vücut ısısının yükselmesi anne babaları oldukça tedirgin eder.

Bebeklerde ateş nasıl düşürülür sorusuna cevap aramayan anne baba herhalde yoktur. Bebeklerde vücut ısısının yükselmesi anne babaları oldukça tedirgin eder. Bunun nedeni yüksek ateşin altında yatan nedenin ciddi bir hastalık olabileeceği endişesidir. Bebeklerde görülen yüksek ateşin anne babaları tedirgin etmesinin bir başka nedeni de havale korkusudur. Ancak bebeklerde vücut ısısının yükselmesi nadiren ciddi bir hastalığın göstergesidir ve çok az bebek havale geçirir. Bebeklerin ateşlenmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması, anne babanın yapacağı en doğru davranıştır. Doktor tavsiyesi dışında  herhangi bir uygulama bebek üzerinde daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Vücudun savunma mekanizması olan yüksek ateş birçok farklı nedenden kaynaklanabilmektedir. Vücut ısısının normal sıcaklığından daha üst seviyelere çıkmasına yüksek ateş denilmektedir. Vücudun normal olarak kabul edilen ısısı bebeğin koltuk altı sıcaklığı ölçüldüğünde 37.4 dereceden, ağız içi ölçüldüğünde 37.5 dereceden, rektumdan ölçüldüğünde 38 dereceden, sıcaklık kulaktan ölçüldüğünde ise 37.8 dereceden daha düşük olmasıdır.

Bebeklerde yüksek ateş oluşmasına neden olan faktör ise mikroplar, virüsler ve çeşitli bakteriler gibi etkenlere karşı vücudun kendisini koruma altına almaya çalışmasıdır. Bebeklerde ki yüksek ateşe sebep olan virüs ve bakteri kaynaklı bir çok hastalık vardır. Bebeklerde yüksek ateşe sebep olan bazı hastalıklar şöyle sıralanabilir:

Bebeklerde Yüksek Ateş Yapan Hastalıklar

Döküntülü Hastalıklar:

Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde kızamık, kızamıkçık, su çiçeği, el ayak ağız hstalığı (Bknz: el ayak ağız hastalığı nedir), kabakulak gibi sıkça görülen hastalıklara, döküntülü hastalıklar denilmektedir. Vücut üzerinde kırmızı beneklere ve deri döküntülerine yol açtıkları için bu tür çocuk hastalıklarının genel ismi döküntülü hastalıklar olarak belirlenmiştir. Bütün döküntülü hastalıkların en belirgin ortak özelliği ise vücut ısısını normalin üstüne çıkartmasıdır.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları:

Bebeklerde virüslerin neden olduğu grip, nezle, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları hastalıkları yüksek ateşe neden olabilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan rahatsızlıkların diğer belirtileri ise burun ve geniz akıntısı, öksürük, halsizlik, iştahsızlık ve boğaz ağrısı olarak gözlemlenmektedir.

İshal:

Sindirim sistemi sorunları başta olmak üzere bir çok faktör bebeklerde ishal oluşmasına etken olabilmektedir. Bebeklerdeki ishal bebeğin vücudundaki tuz ve su dengesini bozabileceği için yüksek ateşe neden olabilmektedir. Bebeklerdeki ishal sorunu vücut ısısını 39 derecenin üstüne çıkarabilmektedir.

Orta Kulak İltihabı:

Kulağın orta kısmını örten mukoza isimli döşeyici örtünün iltihaplanmasına orta kulak iltihabı denilmektedir. Bebeklerde sık rastlanan bir hastalık olan orta kulak iltihabı da yüksek ateşe neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonları:

Bebeklerdeki yüksek ateşe neden olan bir diğer hastalık ise idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Özellikle yeni doğan bebeklerde bu hastalık çok sık görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan yüksek ateş yetişkinlere oranla bebekleri daha çok olumsuz yönde etkilemektedir.

Sinüzit:

Burun bölgesindeki kemikler, çenenin üst kısmında ki kemikler ve alın bölgesinde ki kemiklerin hava ile dolu boşluklarına sinüs denilmektedir. Sinüslerin iltihaplanması ise sinüzit adı verilen hastalığa yol açmaktadır. Bebeklerde ki sinüzit rahatsızlıklarında gözlemlenen belirtilerden bir tanesi de bebeğin ateşinin yükselmesidir.

Zatüre:

Bebeklerin akciğerlerinin enfeksiyon kapması sonucu oluşan zatüre hastalığı bebeğin ateşinin çok fazla yükselmesine neden olabilmektedir. Zatüre genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Zatüre ayrıca hamilelik döneminde de oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Hamilelik ihtimali olanların (bknz: Hamilelik belirtileri ilk ne zaman başlar) bu hastalık konusunda daha temkinli olması gerekir.

Menenjit:

Bebeklerde ve çocuklarda zaman zaman görülen bir rahatsızlık olan menenjit, beyin zarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Bakteri ve virüs kaynaklı olmak üzere iki türlü menenjit vardır. Özellikle bakteri kaynaklı oluşan menenjit rahatsızlığında yüksek ateş meydana gelmektedir. Virüs kaynaklı menenjit hastalığı daha hafif etkilerle atlatılsada bu hastalıkta da yüksek ateş oluşabilmektedir.

Tüberküloz:

Bebeklerde görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalık olan tüberküloz'un belirtileri arasında yüksek ateş de bulunmaktadır. Halk dilinde verem ismi ile de anılan tüberküloz hastalığından kaynaklanan yüksek ateş ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.

Bronşit:

Bronşit, akciğer iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. İleri düzeyde ki bronşit rahatsızlıklarında yüksek ateş meydana gelebilmektedir. Bebekler, yetişkinlere göre bu hastalık daha ağır seyreder.

Etiketler advertorial