Hamileler tatile ne zaman çıkmalı?

Hamileler tatile ne zaman çıkmalı?

Hamileler tatil yapacakları yeri tam teşekküllü bir sağlık kuruluşunun yakınında seçmeli.

Tatil planı yapılırken özellikle seçilen mekanlar hava sıcaklıkları ve nemin çok yoğun olmadığı, tam teşekküllü sağlık kuruluşlarına kolay ulaşılabilecek şekilde seçilmeli.

Gebelikte tatil eğer uygun ortam ve koşullar sağlanırsa çok rahat geçebilir. Gebeler de fazla güneşin olmadığı saatlerde yüzebilirler. Deniz tercih etmeleri veya çok yoğun olmayan havuzları kullanmaları uygundur. Ayrıca yine sabah erken ve akşam saatlerinde çok yorucu olmayacak şekilde uzun yürüyüşler yapılabilir. Aletlerle yapılan su sporları gebeler için tehlikeli olacaktır.

Tatilde beslenme için dikkat edilmesi gereken çok yoğun ve karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzak durulması gerekir. Hayvansal ve bitkisel proteinler ve sebze, meyva ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Açık büfe olan programlar seçilmesi çok uygun olmayabilir. Ayrıca sık sık ve az beslenmeli, günlük sıvı alımı 3-4 lt'ye kadar arttırılmalıdır.

Güneşte uzun süre kalmak gebeler için sakıncalı. Sıvı kaybına ve sıcaklığın etkisine bağlı ani tansiyon düşmeleri anne ve bebek için riskli olabilir. Cilt gebelikte hormonların etkisiyle daha fazla leke oluşturmaya meyillidir. Bu sebeple direk güneş ışınlarına uzun süre maruz kalınmamalı, yüksek koruma faktörlü güneş koruyucular mutlaka kullanılmalı.

Son olarak tatile çıkmadan ve tatil dönüşünde yapılması gereken gebelikle ilgili değerlendirme ve tetkiklerin de aksatılmaması gerekir.