Kolon Kanseri Belirtileri

Kolon Kanseri Belirtileri
Güncelleme:

Kolon kanseri söz konusu olduğunda, ne kadar erken teşhis edilirse, kanserin tedavi edilmesi o kadar mümkün olmaktadır.

Bu nedenle, erken evre belirtilerini dikkate almak hayati bir önem taşımaktadır. Sık karşılaşılan ortak belirtileri arasında karın ağrısı, doku dışkı veya parlak kırmızı kan bulunan dışkı, kalıcı ishal veya kabızlık gibi bağırsak hareketliği değişikleri bulunmaktadır.

Kolon kanseri nasıl anlaşılır? Araştırmalar gösteriyor ki, kolon kanseri başlangıcında pek çok hasta bunu fark edememektedir. Bunun nedeni ya herhangi dikkate belirtilerin yaşanmaması ya da belirtilerin diğer sağlık sorunlarıyla karıştırılmasıdır.

Bir ortalama vermek gerekirse, kolon kanseri başlangıcından sonraki 5 ay içinde teşhis edilmediği takdirde, daha fazla yayılabilmektedir, bu da kanserin tedavi edilme şansını düşürebilmektedir.

Sık Görülen Kolon Kanseri Belirtileri

Aşağıda sıralanmış olan belirtiler sadece kolon kanserine özel olan belirtiler değildir, çoğu zamanda, diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olarak ortaya çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse, bağırsak enfeksiyonu, hemoroid, Crohn hastalığı gibi pek çok problem de bu tip belirtilere neden olabilmektedir. Bu nedenle, belirtilerin bir uzman tarafından çok dikkatlice değerlendirilmesinde fayda vardır.

Kolon kanserinin belirtilerini tümörün kolonun tam olarak neresinde ortaya çıktığına bağlı olarak (lokal) ve sistemik veya tüm vücutta ortaya çıkan belirtiler şeklinde ayırmak mümkün olabilmektedir.

1.      Lokal Belirtiler

Lokal belirtiler genellikle tuvalet alışkanlıklarını ve kolonun kendisini etkilemektedir. Kolon kanseri sırasında sık görülen lokal belirtiler ise şunlardır:

Bağırsak hareketlerinin değişmesi: Kolon kanseri nedeniyle bağırsak hareketlerinde değişiklikler meydana gelebilmektedir. Dışkının renginde, boyutunda ve yapısında değişiklikler fark edilebilmektedir.

·         Dışkı sıklığının değişmesi: Dışkı sıklığında birkaç günden fazla süren değişiklikler bir kolon kanseri belirtisi olarak değerlendirilebilmektedir. Sık tuvalete çıkma, ishal ya da kabızlık bunlardan bazıları olabilmektedir.

·         Dışkı şeklinin değişmesi: Kolon kanseri geliştiğinde, dışkılar genellikle uzun bir şerit halindedir. Diğer bir deyişle, bir kalem gibi ince ve uzundur. Bunun nedeni, kolon içinde büyüyen tümörün kolon yolunu tıkamaya başlamasıdır.

·         Dışkı renginin değişmesi: Kolon kanseri neticesiyle, dışkı çok koyu renkli, parlak kırmızı renkli ya da kanlı olabilmektedir. Bunun nedeni kolonda meydana gelen kanamadır.

·         Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı hissetme: Kişi sürekli olarak bağırsaklarında bir doluluk hissi hissedebilmektedir. Bu bir kolon kanseri belirtisi olarak değerlendirilebilmektedir.

Kolon kanseri nedeniyle ishal ve kabızlık yaşanması çok olasıdır. Bunun nedeni, bağırsaktaki tümörün geçişi kapatmasıdır. Bağırsaklarda meydana gelen tıkanıklık sonucu da kabızlık gelişmektedir. İçerde birikenlerin çıkması sonucu da ishal ortaya çıkabilmektedir.

Karın ağrısı ve kramp: Karın ağrısı veya kramp, kolon kanseri nedeniyle ortaya çıkabilir. En sık, karın ağrıları veya krampları, kolonunuzun sol tarafında bulunan kanserler ile ilişkili olmaktadır. Kramplar ayrıca tümör karın zarını tahriş ettiği için gelişebileceğinden, ileri seviye kolon kanseri belirtisi olabilmektedir.

Gaz ve Şişkinlik: Gün boyunca gaz çıkarmak sağlıklı bağırsak hareketliliğinin bir parçasıdır. Ancak, normalden aşırı olan gaz ve beraberinde şişkinlik yaşanması bir kolon kanseri belirtisi olabilmektedir. Bununla birlikte, aşırı gaz ve şişkinlik çoğu zaman, yeme alışkanlıkları ya da gıda intoleransları ile ilgilidir.

Mide bulantısı ve kusma: Tümör eğer proksimal kolonda (ince bağırsaklara daha yakın olan anlamında) geliştiyse bir tıkanıklığına neden olabilmektedir. Bunun bir sonucu olarak da mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler meydana gelebilmektedir.

2.      Sistematik Belirtiler

Sistemik kolon kanseri belirtileri tüm vücudu etkileyebilmektedir. Genel olarak ise şunları içermektedir:

Kilo kaybı: İstenmeyen ya da çaba sarf edilmeyen kilo kayıpları, kolon kanseri belirtileri arasında yer alan ciddi bir durumdur. Bunun nedeni, vücuttaki kanın ve besin değerlerinin kanserli hücreler tarafından büyümek için kullanılmasıdır. Diğer yandan, bazı tümörler vücudun metabolizmasını artırarak kilo vermesine yol açabilmektedir.

İştah kaybı: Aşılmadık iştah kaybı bir kolon kanseri belirtisi olabilmektedir. Bu belirti genellikle ilerlemiş olan kanser durumunda görülmektedir, ancak bazı hastalarda kolon kanserinin erken evrelerinde gelişebilmektedir.

Sürekli yorgunluk: Aşırı yorgunluk genellikle spesifik bir kolon kanseri belirtisi değildir, ancak kanseri ilerlemiş kişilerde çok sık görülmektedir. Bu durum, dinlenmeye fırsat bulamayan kişinin kendisini yorgun hissetmesi gibi değildir. Daha çok sürekli olarak devam eden bir durumdur.

Hasta hissetmek: Kişinin kendisini hasta hissetmesi her zaman kayda değer bir belirti değildir, ancak bazen bu durumu ciddiye almak gerekmektedir. Kişi belirtiler nedeniyle vücudunda bir şeylerin yanlış gittiğini hissedebilmektedir.

Az Sıklıkla Görülen Kolon Kanseri Belirtileri

Gelişen kolon kanseri bir evreye kadar teşhis edilmediği takdirde, aşağıda sıralanmış olan belirtilerin birinin ya da daha fazlasının yaşanması mümkün olabilmektedir:

Ateş: Bağırsaklarda gelişen tümör kırıldığı takdirde, ateşe yol açan bir apse gelişebilmektedir.

İdrarda hava kabarcıkları: Kolondaki tümörler mesaneye yerleştiği zaman, idrarda hava kabarcıkları görülebilmektedir.

Solunum problemleri: Kolon kanseri akciğerlere yayıldığı takdirde, nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı gibi belirtiler gelişebilmektedir.

Baş ağrısı ve nörolojik sorunlar: Kolon kanserinin beyne ve omuriliğe yayılmış olması durumunda, baş ağrısı, görme değişiklikleri, konfüzyon veya nöbet gibi belirtiler yaşanabilmektedir.

Kemik ağrısı: Kolon kanseri kemiklere yayıldığı takdirde, vücuttaki kalsiyum seviyeleri artabilmekte ve kemik ağrıları gelişebilmektedir.

Kolon Kanseri Komplikasyonları

Kolon kanserinin yol açabileceği bazı komplikasyonlar şunlardır:

Anemi (Kansızlık): Tümör nedeniyle kolonda meydana gelen kanamalar, demir eksikliği anemisine yol açabilmektedir. Demir eksikliği anemisi nedeniyle de aşırı yorgunluk, baş dönmesi, çarpıntı ve nefes darlığı gibi belirtiler yaşanabilmektedir.

Sarılık: Kolon kanserinin komplikasyonlarından diğeri de sarılıktır. Kanserin karaciğere yayılması durumunda, karaciğer üzerinde bir baskı oluşmaktadır. Bu durumda ciltte ve gözlerde sarılık meydana gelebilmektedir.

Bağırsak Tıkanıklığı: Kolon kanseri bağırsak tıkanıklığına yol açabilmektedir. Bu durum tümörün bağırsakları fiziksel olarak bloke ettiği anlamına gelmektedir. Tıkanıklığın şiddetine bağlı olarak, katılar, sıvılar ve hatta gazın kolondan geçmesi engellenebilmektedir. Bu da ağrılı mide kramplarına, şişkinliğe, kabızlığa ve bazen bulantı veya kusmaya yol açabilmektedir.

Kolon Kanseri Nedir?

Kolorektal kanser olarak da bilinen kolon kanseri, kolonu ve rektumu da içeren kalın bağırsak kanseridir. Son yıllarda, tüm dünyada en sık görülen kanser türleri arasında bulunmakta olan kolon kanseri, tedavi edilmediği takdirde, ölümlere neden olabilmektedir.

Kolon Kanseri Tedavisi

Kolon kanseri nasıl geçer? Kolon kanserinin tedavisi, kanserin tipine ve evresine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir. Uygulanabilecek olan tedavi yöntemleri arasında ise kolon kanseri ameliyatı, kemoterapi ve radyasyon tedavisi ya da bunların bir kombinasyonu bulunmaktadır.

Kolon Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kolon kanseri tanısı ve tedavisi için tıbbi onkolog, radyasyon onkoloğu ve cerrahi onkolog gibi uzmanlara başvurulmaktadır.




 

acil.net