Ramazan'da zehirlenmeyin

Ramazan'da zehirlenmeyin
Güncelleme:

Ramazanda eş, dost, akraba iftara çağrılır, görkemli sofralar hazırlanarak ziyafetler verilir.

Mangal keyfinden vazgeçemeyenler ise etleri en lezzetli şekilde pişirip misafirlerine sunmak ister. Fakat iftarda hazırlanan yemeklere özen gösterildiği kadar mangal yaparken de dikkat etmek gerekir. Mangalda et pişirmenin önemini vurgulayan Murat Sağol; mangal ateşinin doğru yakılması gerektiğini ve pişirilecek etlerin özenle hazırlanması gerektiğini belirtiyor.

Yazın güneşin parlak ışığında, ağaçların çıkardığı yaprak sesleriyle ve hafif esen rüzgâr eşliğinde mangal keyfi yapmanın vermiş olduğu haz bambaşkadır. Ramazanın Yaz mevsimine denk gelmesi mangal zevkini iftar vaktine taşıdı. Mangalda et pişirmenin göründüğü kadar kolay olmadığını ve dikkat edilmediği takdirde sağlık sorunlarına yol açacağını belirten Neco Et ve Kebap zincirlerinin yöneticisi Murat Sağol; mangal ve ızgarada et pişirmenin püf noktalarına değiniyor.

Mangal ve ızgarada pişirilen etlerin kısa sürede yüksek dereceli ısıya maruz kaldığını vurgulayan Sağol; bu süreç sırasında etin üzerinde bazı kimyasalların oluştuğunu, bu maddelerin kanser riskini artırdığının altını çiziyor. İftarda mangal hazırlığı yapanlara tavsiyelerde bulunan Sağol “ Ramazanda uzun saatler aç ve susuz kalındığından, iftarda yenilecek besinlere dikkat edilmesi gerekir. Izgara besinler almak vücuda yaralıdır fakat mangal ve ızgara yapılmadan önce etlerin tatlarını artırmak için bazı işlemlerden geçirilmeli. Örneğin soğan, sarımsak, kimyon karabiber, biberiye, kekik, fesleğen ve benzeri bitkiler eklenip zeytinyağı içinde bekletilmeli. Bu işlem sırasında kullanılan bitkilerin içerdiği maddeler kanser oluşumunu azaltır” diyor.

İftarda Besin Zehirlenmesine Dikkat

Sağol; yazın sıcak havalarda bozulma riski yüksek besinlerden et ürünlerinin uygun koşullarda saklanmaması, hazırlanmaması ve pişirilmemesi ayrıca uzun süre sıcakta ve açıkta bekletilmesi sonucunda da besin zehirlenmesi gibi çok önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini belirtiyor.  Bu nedenlerle özellikle Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesi iftarda mangal yapmak amacıyla tüketilen besinlerin uygun koşullarda hazırlanması, saklanması ve sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirilmesi sağlığın korunması açısından önem teşkil ettiğinin altını çizen Sağol “restoranlarımızda özellikle etlerin, taşınabilir buzluklarda saklıyor ve gıda zehirlenmesini önlemek amacıyla pişirmeden hemen önce dış ortama çıkarıyoruz” diyor.

SAĞLIKLI MANGAL KEYFİ İÇİN

1.Kırmızı etlerin yağsız olması ve içine kuyruk yağı konulmaması gerekmektedir.

2.Mangalı yakmak için saf odun kömürü kullanılmalıdır.

3.Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı, etler ateşe çok yaklaştırılmamalı, alevle yakılarak pişirilmemelidir.

4.Etlere pişirilmeden önce sıvıyağ, sirke, limon suyu, süt, yoğurt, tuz, kimyon, kekik vb. baharat ve otlarla marine edilmelidir.

5. Tüketilecek olan çiğ veya pişmiş et ve et ürünleri açıkta ,tüketilene kadar buzdolabı ısısında (0-4°C) muhafaza edilmelidir.