Topuklu Ve Dar Uçlu Ayakkabılar Halluks Valgus’a Neden Oluyor

Topuklu Ve Dar Uçlu Ayakkabılar Halluks Valgus’a Neden Oluyor

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Recep Kurnaz, özellikle kadınlarda görülen Halluks Valgus hastalığının en önemli nedeninin...

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Recep Kurnaz, özellikle kadınlarda görülen Halluks Valgus hastalığının en önemli nedeninin topuklu ve dar ayakkabıların uzun süreli giyilmesi olduğunu söyledi.

Halk dilinde başparmağında şekil bozukluğu olarak tabir edilen Halluks Valgus hastalığı, özellikle kadınların korkulu hastalığıdır. Hastalığa neden olan en önemli etkenlerin başında ise kadınların uzun süreli topuklu ve dar ayakkabılar giyiyor olması. Konuyla ilgili konuşan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Recep Kurnaz, hastalığın daha çok kadınlarda görüldüğünü söyledi. Halluks Valgus'ın ilerlemesiyle başparmağın ikinci parmağa yaklaştığını belirten Kurnaz, "Halluks Valgus, halk arasında ayak başparmağında ki şekil bozukluğu olarak bilinen bir tıp terimi. Genelde bu hastalığımız bayanlarda daha sık gözüküyor çünkü topuklu dar uçlu ayakkabılar giyen bayanlarda bu hastalığın görülme ihtimali artıyor. Zamanla yüksek topuklu dar uçlu ayakkabılar giyilince vücudun yükü ayak parmaklarına aktarılıyor. Bu sayede ayak parmağımızın dış tarafından bir şişlik meydana geliyor. Zamanla parmak dışa doğru dönüyor" dedi.

"PARMAK ARASI MAKARALAR VE GECE ATELLERİ HASTANIN SADECE AĞRISININ GEÇMESİNİ SAĞLIYOR"

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Recep Kurnaz, hastalığın tedavisi hakkında da yapılan işlemleri şu şekilde anlattı:

"İlk başlarda parmak arası makaralar ve gece atelleri ile olabiliyor. Bu parmak arası makaralar ve gece atelleri parmakta olan eğriliği düzeltmiyor, yalnız hastaların ağrılarının geçmesini sağlıyor. Ancak çok ilerlemiş vakalarda parmak arası makara ve gece atelleri çok işe yaramıyor. Onlara cerrahi müdahale gerekiyor. Hastanın ameliyat olması için en önemli şey, ağrısının olması. Eğer çok şiddetli ağrısı varsa, hastaya cerrahi tedavi öneriyoruz. Cerrahi tedavinin de farklı yöntemleri var. Bazı yumuşak doku cerrahileri var. Kemik ameliyatları var. Çok korkulu bir ameliyat değil. Yaklaşık 45 dakika arasında sürüyor. İlk önce bunyon dediğimiz kemik çıkıntıyı alıyoruz. Yumuşak doku ameliyatları ile parmağı düzeltmeye çalışıyoruz. Yine olmazsa başparmak kemiğini keserek normal oryantasyonunu hazırlayıp düzeltip sabitliyoruz. İyileşme süresi 6 haftayı buluyor. Ayak uçlarına yük vermeyecek şekilde hastalarımıza özel bir ayakkabı yaptırıyoruz. 6 hafta bu ayakkabı gezdikten sonra kendi ayakkabısıyla gezebiliyor. Bu da yüz güldüren bir ameliyat. Hastalarımızın ağrı şikayeti ortadan kalkıyor."

Kaynak: İHA