Ürün güven anketi sonuçları açıkladı

Ürün güven anketi sonuçları açıkladı

UDDER tarafından düzenlenen Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Sempozyumu'nda önemli açıklamalarda bulunuldu.

Uygunluk Değerlendirmesi Derneği (UDDER) tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Sempozyumu, Harbiye Askeri Müze'de yapıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan UDDER Başkanı Selçuk Uçar, "Anket çalışması için İstanbul'da her kesimden insanların kullandığı Şehir Hatları vapurları ve iskelelerini tercih ettik. İki gün süren anketimize 288'i kadın, 623'ü erkek olmak üzere toplam 961 kişi katıldı.

Katılanların yüzde 54'ü 25-45 yaş grubunda, yüzde 68'i lise ve üstü eğitime sahip kişilerden oluşuyor. Kendilerine ilaç-kozmetik, gıda-tarım, tekstil-ayakkabı, oyuncak-kırtasiye ve inşaat olmak üzere 5 ürün grubundan en çok hangisinden endişe duyduklarını sorduk. İlaç- kozmetik birinci, gıda-tarım ikinci, oyuncak-kırtasiye üçüncü tekstil-ayakkabı dördüncü inşaat ise beşinci sırada yer aldı"

"HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ GIDA-TARIM ÜRÜNLERİNİN SAĞLIĞA ZARARLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR"

Selçuk Uçar, ankete göre ürün gruplarındaki endişeleri de şöyle sıraladı:

- İlaç-kozmetik grubunda tüketiciler en çok yüzde 26 ile yanıltıcı beyandan endişe ediyor. Bunu yüzde 25 ile sağlığa zararlı olması ve yüzde 19 ile beklenen etkiyi yaratmaması izliyor.

-Gıda ve tarım grubu yüzde 33 ile sağlığa zararlı olması, yüzde 20 ile ambalajsız satılması, yüzde 19 ile yanıltıcı etiket beyanı halkımızı en çok endişelendiren konular arasında yer alıyor.

- Oyuncak-kırtasiye grubunda yüzde 33 ile sağlığa zararlı madde içermesi en büyük endişe kaynağını oluşturuyor. Üreticinin bilinmemesi yüzde 24 ile ikinci, Bakanlık onayı olmaması yüzde 17 ile üçüncü sırayı paylaşıyor.

-Tekstil ve ayakkabıda endişeler yüzde 32 kalite kaygısı, yüzde 27 sağlığa zararlı madde içermesi, yüzde 18 üreticisinin bilinmemesi şeklinde sıralanıyor.

-İnşaatta ise malzeme kalitesi yüzde 32 ile birinci, binanın lokasyonu yüzde 20 ile ikinci, fiyat yüzde 16 ile üçüncü sırada yer alıyor

"İNTERNETTE SATILAN ÜRÜNLERİN TAMAMI SAHTEDİR"

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcısı Fatih Tan, "Tüketicilere sesleniyorum endişe duymasınlar eczanelerden ilaçlarını alsınlar. Günümüzde bilgi iletişim cağında yaşıyoruz. Ürünlerin pazarlanması internet televizyon gibi en ücra köylere kadar gitti . Sahibi belli olmayan , menşei belli olmayan ürünlerin, daha fazla ve daha fazla para kazanma maksadıyla özellikle sağlık beyanı ürünler diyoruz biz buna, her derde deva mucizevi ve benzeri ürünler maalesef halkımınız kandırılarak dini duyguları sömürülerek satılmaya başlandı. Hiç bir teşhis ve tedavi edici bir ürün eczane harici başka bir mecrada satılamaz. Sizi tedavi ettiğini sizi iyileştirdiğini mucizevi etkiler gösterdiğini söyleyen internette satılan ürünlerin tamamı sahtedir" dedi.

"AYAKKABILARA YÖNELİK DENETİMLERDE 51 BİN 218 ÜRÜNDEN 9219 ÜRÜNDE GÜVENSİZLİK TESPİT EDİLDİ"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan da, "Bakanlığımız 2011 yılından beri denetimlerine devam ediyor. Kırtasiye grubunda bu dönem 38 bin kırtasiye grubu denetlendi, bunun 36 bin 200 güvenli 582 güvensiz ,1224 de teknik düzeye aykırılık dediğimiz ambalajlı uyarılarla ilgili bir takım eksikler mevcut . 2011 de yüzde 53 olan güvensizlik rakamının 2016 yılı eylül ayı içinde 1.53 gerilediğini sevinerek söylüyoruz. Okul kıyafetleri olarak da bu dönem 18 bin 442 ürün denetledik ve ürünlerin tamamı güvenli bulundu. Ayakkabılara yönelik denetimlerde ise 51 bin 218 üründen 9 bin 219 üründe güvensizlik tespit edildi , bu ürünlerle ilgili idare işlemler devam ediyor" dedi.

DHA

Etiketler ilaç internet hap udder