Avrupa'da Fenerbahçe rüzgarı

Avrupa'da Fenerbahçe rüzgarı
Güncelleme:

Sarı-lacivertliler, bu sezon sergilediği etkili performansla Avrupa'nın en prestijli kupasının favorisi olarak gösteriliyor.

THY Avrupa Ligi'nde geçen yıl Dörtlü Final oynayarak tarihi bir başarı elde eden sarı-lacivertliler, bu sezon sergilediği etkili performansla Avrupa'nın en prestijli kupasının favorisi olarak gösteriliyor.

Son yıllarda yapılan yatırımlarla  Avrupa'nın en gözde liglerinden biri haline gelen Spor Toto Basketbol Ligi'nin  güçlü ekiplerinden Fenerbahçe, bu sezon sergilediği etkili performansla  Avrupa'nın en prestijli kupasının favorisi olarak gösteriliyor.
 
Uluslararası alanda ilk kupasını 1996 yılında Anadolu Efes'in Koraç  Kupası'nı kazanmasıyla elde eden ve 2012 yılında da Beşiktaş'la EuroChallange  Kupası'nda şampiyonluk sevinci yaşayan Türk basketbolu, Avrupa'nın bir numaralı  organizasyonu THY Avrupa Ligi'nde ise şu an kadar mutlu sona ulaşamadı.
 
Anadolu Efes'in 2000 ve 2001 yılında oynadığı Dörtlü Final'den 14 yıl  sonra bu seviyeye çıkan ilk Türk takımı Fenerbahçe oldu. THY Avrupa Ligi'nde  geçen yıl tarihinde ilk kez Dörtlü Final oynayan sarı-lacivertliler, bu sezon da  aynı başarıyı tekrarlamak için yoluna emin adımlarla devam ediyor.
 
Normal sezonda 10 maçta sadece iki yenilgi alarak grubunu lider  tamamlayıp Top 16'ya kalan Fenerbahçe, bu tura da çok iyi bir başlangıç yaptı.  Sahasında Panathinaikos'u 82-75 yenen sarı-lacivertliler, zorlu Sırbistan  deplasmanında ise Kızılyıldız Telekom'u 88-65 mağlup etti.
 
Avrupa'da bu sezon çıktığı 12 maçta 10 galibiyet elde eden Fenerbahçe,  10. kez yer aldığı organizasyonda tarihinin en iyi başlangıcını da yaptı.
 
En iyi 3 takımdan biri
 
Ülker'le birleşerek 2006 yılında Avrupa Ligi'nde "merhaba" diyen  sarı-lacivertliler, bu yıl en fazla galibiyet alan 3 takımdan biri konumunda  bulunuyor. Avrupa Ligi'nde mücadele ettiği 10 sezonda sadece iki kez Top 16'nın  dışında kalan Fenerbahçe, Rus takımları CSKA Moskova ve Lokomotiv Kuban ile bu  sezon en az yenilen ekip oldu.
 
Sarı-lacivertliler bu sezon sadece deplasmanda Real Madrid ve  Strasbourg'a yenildi.
 
Sahasında bileği bükülmüyor
 
Fenerbahçe, maçlarını oynadığı Ülker Sports Arena'da rakiplerine geçit  vermiyor. Avrupa Ligi'nde bu sezon seyircisi önünde kaybetmeyen tek takım olan  sarı-lacivertliler, son 13 maçında ise yenilgi yüzü görmedi. Yaklaşık bir yıldır  Ülker Sports Arena'da kaybetmeyen Fenerbahçe, en son yenilgisini 16 Ocak 2015'te  Olympiakos karşısında yaşadı.
 
Fenerbahçe'nin Ülker Sports Arena'da yenilmezlik serisi yakaladığı 13  maç şöyle:
 
Tarih Rakip Sonuç

06.02.2015 Laboral Kutxa 91-90
05.03.2015 Nizhny 92-79
20.03.2015 EA7 Emporio Armani 98-77
26.03.2015 Unicaja Malaga 78-63
09.04.2015 Anadolu Efes 83-72
14.04.2015 Maccabi Electra 80-72
16.04.2015 Maccabi Electra 82-67
16.10.2015 Bayern Münih 74-67
30.10.2015 Real Madrid 77-66
13.11.2015 Khimki 88-83
26.11.2015 Strasbourg 81-64
11.12.2015 Kızılyıldız 79-61
30.12.2015 Panathinaikos 82-75
 
En iyi başantrenöre sahip, Dörtlü Final'in en büyük adayı
 
Fenerbahçe'nin performansı, THY Avrupa Ligi'de yer alan takımların  genel menajerlerinin de gözünden kaçmadı. Genel menajerlere yapılan ankete göre Fenerbahçe, "Dörtlü Final'de yer  alması beklenen ekip" kategorisinde yüzde 100 oy oranıyla ilk sırada yer aldı.
 
Aynı ankette Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic ise THY Avrupa  Ligi'nin en iyi başantrenörü olarak gösterildi. Yüzde 41,7 oy alan Obradovic,  genel menajerlerin gözünde rakiplerine uzak ara fark atarak en iyi başantrenör  seçildi.
 
Kadro sıfırdan kuruldu
 
Fenerbahçe, sezon başında geçen yıl Dörtlü Final oynayan takımın  yerine sil baştan bir kadro oluşturdu.
 
Sarı-lacivertli ekip, yeni bir takım olması nedeniyle geçen sezon  yakalanan başarının gerisinde kalınabileceği endişesini, sergilediği etkili  performansla ortadan kaldırdı. Geçen sezon başında kadroda yer alan Emir Preldzic, Luka Zoric, Andrew  Goudelock, Nemanja Bjelica, Nikos Zisis, Oğuz Savaş, Semih Erden, Serhat Çetin,  Can Altıntığ ve Kenan Sipahi'yle yollarını ayıran Fenerbahçe, bu oyuncuların  yerine kadrosuna 7 takviye yaptı.
 
Sarı-lacivertliler yeni transferleri Kostas Sloukas, Pero Antic, Luigi  Datome, Nikola Kalinic, Ekpe Udoh, Ali Muhammed ve Barış Hersek'ten şu ana kadar  istediği verimi aldı.
 
Aydın Örs: "Fenerbahçe'nin yolu açık"
 
A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Fenerbahçe'nin eski başantrenörü  Aydın Örs, sarı-lacivertli takımın geçen yıl yakaladığı başarının da bir adım  daha ötesine gideceğine inandığı söyledi.
 
Türk basketbolunun unutulmaz isimleri arasında yer alan Örs, TOP 16  maçlarının devam ettiğini ve ilerisi için konuşmanın erken olduğunu belirtmesine  rağmen Fenerbahçe'ye olan güvenini şu sözlerle ifade etti: "Fenerbahçe herkes tarafından Avrupa Ligi'nin favorisi olarak  gösteriliyor. Geçen seneden daha mücadeleci, agresif savunma yapan, tempolu  oynayan bir yapıya sahip. Obradovic de çok tecrübeli bir antrenör. Takımı çok iyi  yönetiyor. Fenerbahçe'nin yolunun açık olduğunu ve Final Four'un ötesine  geçeceğini düşünüyorum" dedi.
 
Fenerbahçe'nin yükselen bir grafiğinin olduğunu aktaran Örs, "Eğer bir  şansızlık olmazsa bence geçen seneden daha iyi bir başarı alınır. Kulübün de  hedefleri büyük. İnşallah iyi bir başarıyla özlenen şampiyonluk gelecektir"  değerlendirmesinde bulundu.
 
Yunan gazeteci Ioannidis: "Fenerbahçe'nin şampiyonluğuna hazırlanın"
 
Hem kulüp hem de milli takım bazında Avrupa basketbolunun en başarılı  ülkelerinden olan Yunanistan'da, haber ajansı ANA-MPA'nın spor editörü Alexandros  Ioannidis, Fenerbahçe'nin Avrupa Ligi'nde şampiyonluğa ulaşabileceğini aktardı.
 
Yunan gazeteci, AA'ya yaptığı açıklamada, uzun yıllar ülkesinde  Panathinaikos'la büyük başarılar yakaladığını hatırlatarak, Sırp başantrenörün  yönetimindeki Fenerbahçe'yi şöyle değerlendirdi:
 
"Fenerbahçe'nin geçen sezon Dörtlü Final'e çıkması şans değildi. Bu  başarı kulüp ve Türk basketbolunda yeni bir çağın başlangıcı oldu. Bu yıl  Fenerbahçe'nin performansı tekrar Dörtlü Final'de olacağının göstergesidir.  Kadrosunda her pozisyonda müthiş yetenekler var. Obradovic, savunma ve hücumda  çok güçlü bir takım oluşturdu. Son şampiyon Real Madrid'in yer aldığı ilk turda  rahat bir şekilde lider olarak Top 16'ya kaldı. Top 16'da grup birincisi  olacağını inanıyorum. Fenerbahçe'yi bu sezon Dörtlü Final'de görmemek sürpriz  olur. Eğer Obradovic'in bir takımın başında olduğunu görüyorsanız, o takımın  şampiyon olmasına hazırlanın."
 
İspanyol gazeteci Camps: "Fenerbahçe'nin Dörtlü Final'e kalma şansı  yüksel"
 
İspanya'da yayın yapan Onda Cero Radyosu'nun basketbol muhabiri David  Camps de Fenerbahçe'nin Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'e kalma şansını yüksek  olduğunu belirtti.
 
İspanyol gazeteci, Fenerbahçe'nin çok önemli bir bütçeye sahip  olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Fenerbahçe'nin bu yıl da Dörtlü Final'e kalma şansı çok yüksek.  Obradovic gibi bir başantrenöre sahipler. Bu sezon Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'e  kimlerin gideceğinin tahminini yapmak çok zor ama Fenerbahçe orada olacaktır.  Fenerbahçe'nin geçen yıla oranla bu yıl kupayı kazanma şansı daha fazla."
 
Sırp gazeteci Matic: "Fenerbahçe şampiyonluğun en büyük  favorilerinden biri"
 
Avrupa basketbolunun en önemli ülkelerinden biri Sırbistan'da Vecernje  Novosti Gazetesi'nde basketbol muhabiri olan Djordje Matic de  sarı-lacivertlilerin Avrupa Ligi'nin en büyük favorilerinden biri olduğunu dile  getirdi.
 
Fenerbahçe'nin başında vatandaşı Zeljko Obradovic'in olduğunu  hatırlatan ve bunun büyük bir avantaj sağladığını belirten Sırp gazeteci,  "Obradovic, büyük takımları yönetmeyi iyi biliyor. Obrdovic geldikten sonra  Fenerbahçe'de çok şey değişti. Obradovic, Fenerbahçe'yi 'kazanan' bir takım  yaptı. Daha önce Sırbistan'da oynayan birçok oyuncu şu anda Fenerbahçe'de. Türk  basketboluna yapılan yatırımlar ve gelen kaliteli antrenörler, Türk oyuncuların  gelişimi için de önemli. Fenerbahçe, zaten Obradovic'i Avrupa'da da başarılı  olmak için göreve getirdi. Geçen yıl Dörtlü Final oynayan Obradovic'in  Fenerbahçe'si, bu yıl şampiyonluğun en büyük favorilerinden biri" şeklinde  konuştu.