Güreşin başkenti bu yıl başpehlivansız

Güreşin başkenti bu yıl başpehlivansız
Güncelleme:

Edirne'den, baş boyunda güreşen başpehlivanın kalmaması eleştiri konusu oldu.

"Yağlı güreşin olimpiyatı" kabul edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne ev sahipliği yapan Edirne'den, baş boyunda güreşen başpehlivanın kalmaması eleştiri konusu oldu.

Ev sahibi Edirne'den, Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki Edirneli Himmet  Pehlivan, Geçkinlili Yusuf, Edirneli Karaemin gibi efsaneler dışında Kırkpınar'da  adından söz ettiren başpehlivan çıkmaması güreş otoritelerince yadırganıyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Kırkpınar'ın yaşatıldığı Edirne'den başpehlivan çıkmamasının üzüntü  verici olduğunu söyledi.
 
Gelecek yıllarda da aynı üzüntünün yaşanmaması için belediye olarak  çalıştıklarını belirten Gürkan, "Kırkpınar'ın gerçekleştiği ve yaşatıldığı  şehirden bir başpehlivanın olmaması üzüntü verici. Ancak başpehlivan denildiği  zaman bir anda yetişmiyor, yıllar alıyor. Edirne Belediyesi olarak gelecek  yıllara yatırım anlamında çok genç güreşçimiz var, onların yetişmesi için  destekliyoruz" diye konuştu.
 
Gürkan, sporculara gerekli destekleri verdiklerini vurgulayarak, şöyle  devam etti:
 
"Antrenman, yeme içme, kıyafet ve yolluk noktasında güreşçilere katkı  sağlıyoruz. Umut ediyorum ki bir değil birden fazla Edirneli başpehlivanlarımız  olacak. Tabii ki bu zaman alıyor. Başaltında güreşen Soner Toto yetişiyor, Ahmet  Yavuz yaş haddinden ayrıldı. Arkadan da genç güreşçilerimiz geliyor. Edirne  Belediyesi olarak hedefimiz bu."
 
"Benim hayalim hep birinci olmaktı"
 
Başpehlivan Ahmet Yavuz (41) da Kırkpınar'da ilk 16'ya kalan  güreşçilerin 45 yaşına kadar Sarayiçi Er Meydanı'na çıkabildiğini hatırlatarak,  "İlk 16'da yer almadığım için artık Kırkpınar'da güreşemeyeceğim" dedi.
 
Edirne'nin başpehlivanlarının bir değil birden fazla olması  gerektiğinin altını çizen Ahmet Yavuz, şöyle konuştu:
 
"Kırkpınar bizim için ne yazık ki bu yıl son oldu. Edirne'de  Cumhuriyet tarihinde başa güreşen sporcu yok. İnşallah, bundan sonrada Edirne'de  çalışan kardeşlerimiz başa güreşir. Ama bir taraftan da çalışmadıklarını  düşünüyorum. Bu iş özveri istiyor. İki iş bir arada yürümüyor. Gençlerimizin  eğlenceyi bir yana bırakmaları gerekiyor. Bizim çocukluğumuzda bir amacımız  vardı, kafeteryada vakit geçirmez antrenman yapardım. Benim hayalim hep birinci  olmaktı."
 
Kuralların değişmesi halinde tekrar Kırkpınar'da güreşebileceğini  anlatan Ahmet Yavuz, Edirne halkından kentin pehlivanlarına maddi, manevi destek  vermelerini istedi.
 
Başpehlivan Ahmet Yavuz, "Antalya'dan, Samsun'dan otobüslerle  Edirne'ye güreşleri izlemeye geliyorlar. Kulüplerine, sporcularına destek  oluyorlar. Edirne'de vatandaşlar ve sporcular güreşlere özen göstermiyor"  değerlendirmesinde bulundu.
 
"Altyapı eksik"
 
Edirne Güreş İl Temsilcisi Önder Yücel de güreş için kentte altyapı  eksikliğinden yakındı.

Edirnelilerin güreşe ve güreşçiye daha fazla sahip çıkması gerektiğini  vurgulayan Yücel, "Edirneli vatandaşlar güreşlere ilgi göstermiyor. Aile çocuğunu  da alıp yazlığa gidiyor. Edirneli aile güreşleri izlemeyince çocuğu da güreşe  merak duymuyor. Sadece kent merkezi değil Keşan, İpsala, Lalapaşa, Süloğlu, Enez  ve Havsa ilçelerimiz olarak bu işe sahip çıkmalıyız" ifadelerini kullandı.