''Muhammed'i rahat bırakın''

''Muhammed'i rahat bırakın''

Yalçın Koşukavak, Muhammed Demirci'nin de rahat bırakılması gerektiğini söyledi.

2. Lig’deki ilk senesinde 22 maçta yalnızca 1 yenilgi alan ve 11 gol yiyen İstanbulspor, topladığı 49 puanla lider durumda bulunuyor.
 
Ligin en düşük bütçeli takımlarından olan İstanbulspor, teknik direktör Yalçın Koşukavak idaresinde bir rüyayı gerçekleştirmeye çalışıyor. Yalnızca Sarıalioğlu Ailesi’nin desteğiyle ayakta duran Sarı siyahlılar diğer rakipleri gibi belediye ya da sponsor desteği olmadan şampiyonluk mücadelesini sürdürüyor.
 
İki yıl üst üste şampiyonluk kazanarak 1. Lig’e çıkmayı hedefleyen İstanbulspor, 21,5 yaş ortalaması ile Türk futboluna yeni yetenekler kazandırmaya da çalışıyor. Sarı siyahlılar, dünyanın en meşhur ve kalabalık şehirlerinden birinin adını taşımasına rağmen taraftar desteğinden de mahrum.
 
Yalçın Koşukavak, kulüp için bir teknik direktörden daha fazla anlam taşıyor. Tesislerde kalan ve 24 saatini takımla geçiren Koşukavak, hem teknik direktör hem CEO hem de mutfaktaki çatal kaşığı uygun fiyata almaya çalışan kişi.
 
Sporcope'ta yer alan röportaj şöyle;
 
“BAŞARI İLLA Kİ PAHALI KADROLARLA OLMAZ”
 
-Takımın başına sezon başında geçtiniz. 2. Lig’e yeni çıkmış bir takım, 21,5 yaş ortalaması ile bu başarıyı nasıl yakaladı?

Sezon başında takımın başına geldiğimde, U21 kadrosu ve 3. Lig oyuncuları vardı, bugün 22 tane 2. Lig oyuncumuz var. Geçen seneki kadrodan 7 kişiyi tuttuk, diğer oyuncuları gönderdik. 14 oyuncu sezon başında, 5-6 transfer de devre arasında yaptık. Önce potansiyelli oyuncularla ilgilendim. Buraya aldığım oyuncuların çoğu 3. Lig’de oynamış, kalanların ise profesyonel ligde maçı bile yoktu. Oyuncunun potansiyelini açığa çıkarmak, becerili antrenörün işidir diye düşündüm. Geliştirebileceğim, çıkış arayan oyuncuları aldım. Kadromuzu bu mantalite ile kurduk. Futbolcuları birlikte hareket etmek, takım olarak bir hedefe koşmaya inandırdık. İstanbulspor, hücumda da defansta da birlikte oynayan çok kompakt bir takım. Sezon başında tasarladığımızı bugün uyguluyoruz. Kolay olmadı ama bugün çok şükür başarılıyız.
 
Her ihtimale hazırdık; 10 kişi kalacağımız maçların hazırlığını bile sezon başında yaptık. Bu takım 7 maç, 10 kişi oynadı ve çoğunda da 40-50 dakika eksik devam ettik. 5’ini kazandık, 2’sinde berabere kaldık. Başarı detayda gizlidir.
 
Bu başarımızda en büyük pay sahibi tabii ki İstanbulspor’u yeniden ayağa kaldırmak isteyen Sarıalioğlu Ailesi’nindir. Kendi kira gelirleriyle şu an bulunduğumuz tesisleri 5-6 senede yaptılar. Sezon başında buraya geldiğimde, 2. Lig’te bir takım için yeterli koşullar yoktu, malzemeler yetersizdi ve sahalarımız çok iyi durumda değildi. Başkandan rica ettim, İstanbulspor’u sezon başı kampına götürmedim. Bugün en küçük ölçekli kampta 100 bin lira gidiyor. Bu parayla tesisteki zorunlu ihtiyaçları karşıladık. 70 bin liraya fitness salonu yaptık, kalan paraya antrenör çalışma odası, bilgisayarlar ve antrenman araç gereçleri aldık. Artık İstanbulspor, bir oyuncuyu geliştirecek fiziki şartlara sahip. Başarı illa ki pahalı kadrolarla olmaz. Bugün geldiğimiz yerle bunu ispatladığımızı düşünüyorum.
 
-Sezon başında hazırlıklarınızı yaparken, böyle bir başarıyı düşünüyor muydunuz?
Play-off’a kalabileceğimize kesinlikle inanıyorduk. 2. Lig’e göre oyuncu maliyetlerimiz oldukça düşüktü, futbol kamuoyunda da İstanbulspor küme düşer algısı vardı. Yakın dostlarım da bu kadar düşük bütçe ve deneyimsiz oyuncularla ne yaparsın dediler? İlk hazırlık maçımızı güçlü kadrosu olan Tuzlaspor’la oynadık. O maçta takımımın gücünü gördüm. 22 haftada 49 puanı tabii ki biz de beklemiyorduk. 35-37 puanları öngörüyorduk. Hesapladığımız puanın üzerindeyiz ama bunu fazlasıyla hakediyoruz.
 
-Sezon sonunda İstanbulspor, play-off’a kalmadan doğrudan 1.Lig’e çıkacak mı?
Play-off ne olacağı belli olmayan bir şey, biz de o stresleri yaşamak istemiyoruz. Hedefimiz doğrudan 1. Lig’e çıkmak. İlk haftadan beri ikinci sıradan aşağıya düşmedik. Bu grubun en güçlü adayı İstanbulspor’dur. 12 hafta kaldı, birinci çıkmayı hakediyoruz. İstanbulspor zorluk derecesi yüksek maçlar oynadı. 7 maç 10 kişi kaldık, takım kadromuz çok deneyimsiz ve en az parayla kurulan kadrolardan biri. Sona doğru baskı artıyor, bu baskıyı da kaldırırsak birinci çıkarız.
 
-7 maçta kırmızı kart gördünüz. Bununun sebepleri nelerdi?
Bazı kartlarda hakem kararları, bazı maçlarda oyuncuların deneyimsizlikleri etkili oldu. Hakemler kural ve kaideler konusunda çok titizler ama futbol biraz da yorum işi. Oyuncu psikolojisini anlama konusunda hakemlerin sıkıntısı olduğunu düşünüyorum.
 
“DÖRT SEZON SONRA SÜPER LİG”
 
-Kulübün inşaat kısmını da gördünüz. İstanbulspor’u bir kaç yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Sarıalioğlu Ailesi çok fedekarlıkta bulunuyor. Rahmetli Ömer Sarıalioğlu’nun mirasından gelen tüm gelirleri buraya aktarıyorlar. Burası bir aile takımı, bu sıcak ortam başarıyı da getiriyor. İstanbulspor’u kurumsallaşma konusunda geliştirirsek daha da ilerilere gideriz. Bu yapılanma adımları ile dört sezon sonra Süper Lig’e çıkabileceğimizi düşünüyorum.
 
İstediğiniz kadar para harcayın, eğer iyi bir hocanız yoksa, sisteminiz yoksa, oyuncularınıza hakim değilseniz, rakibe iyi hazırlanmıyorsanız başarı olmaz.
 
İstanbulspor’da bir teknik direktör gibi çalışmıyorum, bir CEO gibi çalışıyorum. Tüm detaylarla ilgileniyorum, mutfak masrafı, mutfaktaki tabak-çatal, tesis inşaatı, oyuncuların primlerinin dağıtılması… Bu kadar detayla uğraşınca takımla nasıl uğraşıyorsunuz diyebilirsiniz? 24 saat buradayım, eve gitmiyorum, tesiste kalıyorum. Sürekli çalışıyorum. Yıllardır A.Ş. takımında çalışmak istiyordum, az kişiye hesap veriyim ve rahat çalışayım istiyordum. Allah gönlüme göre verdi.
 
Sarı siyah renkler, Çanakkale Savaşı zamanında, İstanbul Erkek Lisesi’nin sarı renklerinin yanına, üst sınıf öğrencilerinin savaşa gidip hayatlarını kaybetmesi nedeniyle siyah renkler geldi. Bu geçmiş bizim motivasyonumuzu da arttırıyor.
 
“BİR TEK BİZİM BELEDİYE DESTEĞİMİZ YOK”
 
-Kulübe destek nasıl? Bir aile var evet ama başka?

Bir de kazanırsak federasyondan gelen para. İstanbulspor Vakfı’nın mevcut gelirlerini de kurucusu vefaat ettiği için şu an kullanamıyoruz. İstanbulspor reklam için çok cazip aslında ama sponsor desteği de yok.
 
Şöyle bir haksız durum da var. Rekabet ettiğimiz diğer takımlar, belediyeden destek alıyor. Belediye destekli takımlarla mücadele ediyoruz, bu çok kolay bir şey değil. İstanbulspor’un mevcut tesisleri evet bir şahısa ait ama Türk futboluna gençler yetiştiriyor. Tesislerimize mülk vergisi ödüyoruz. Vergi tabii ki vermek gerekir ama diğer 17 takım vermeyip yalnızca İstanbulspor veriyorsa bu haksızlıktır.
 
“MUHAMMED DEMİRCİ’Yİ RAHAT BIRAKSINLAR. ONU KAZANACAĞIZ”
 
-Muhammed Demirci transferiniz çok konuşuldu. Gördüğü kırmızı kart nedeniyle 3 maç ceza aldı. Muhammed, İstanbulspor’a faydalı olacak mı?

Muhammed’in transferini ben istedim. Muhammed Demirci konusunu, Türk futbolunda tüm birimleri bağlayan, yetersizlik, popülizm, insanları kullanma..vb çok şeyle adlandırılabilir. Muhammed’in yeteneklerini benim söylememe gerek yok. Henüz 20 yaşında, bir futbolcuyu bu kadar yıpratmaya gerek yok. 20 yaşında oyuncu La Liga’da oynuyor diyebilirsiniz ama bu Türkiye’de çok kolay değil. Biz kaç tane yetenekli oyuncu yetiştiriyoruz, bir tek Arda Turan var. Muhammed’i alırken ben de endişe duydum ama tanıdıktan sonra yazılanların ne kadar yanlış olduğunu gördüm. Arkadaşlarıyla yemek yerken bile bana haber veriyor.
 
Tabii ki Muhammed’in hataları var. 10 yaşında canlı yayına çıkmış, her gün haberleri çıkan bir çocuktan ne bekliyorsunuz. Her çocuk şaşırır. Önemli olan değerlere sahip çıkmaktır. Kaç tane Muhammed gibi yetenekli oyuncu çıkıyor? Medyadaki arkadaşlar kusura bakmasın ama zaman zaman yetenekli oyunculara karşı linç kampanyası başlatıyor. Muhammed, bir futbolcunun ensesini okşasa, ensesine tokat attı yazılıyor. Muhammed, Nazilli maçında rakibinin suratına tekme atmadı, Muhammed’e ağır bir faul yaptılar, dengesiz düştü, düşerken sol ayağı adamın suratına geldi. Talihsiz bir pozisyondu sadece. Muhammed’i rahat bıraksınlar. Muhammed’e karşı iyi niyet olmadığını düşünüyorum.
 
Kaybetmek kolay, biz zor olanı seçtik. Üç maç ceza aldı ama ondan sonra önümüzde 10 maç var. Çok üzgün, çok utanıyor. Muhammedi kazanacağız, İstanbulspor’a faydalı olacak. Ona çok güveniyorum.
 
“MUHAMMED’İN A MİLLİ TAKIMA FAYDASI OLACAKTIR”
 
-Muhammed gelecek sezon da İstanbulspor’da olacak mı?

Kiralık olarak bize geldi. Belçika takımının oyuncusu, orada 4 yıllık daha sözleşmesi var. Belçika kulübünün kararı ve Muhammed’in son 10 haftadaki performansı bunu gösterecek. Muhammed inşallah 1. Lig’e çıktığımızda da bizim yanımızda olacak. Yetenek olarak bu liglerin üzerinde bir oyuncu, ilerleyen yıllarda ülke futboluna, milli takıma da kesinlikle faydası olacaktır.
 
“TRİBÜNDE TEK TARAFTARIMIZ VARDI, TAKIMI ÇAĞIRDI, TAKIM ONU SELAMLADI”
 
-İstanbulspor’a taraftar desteği nasıl?

Maçlarımızı Yeni Bosna’da il özel idare stadında oynuyoruz. İlk maçlarımızda taraftarlarımızı parmakla sayıyorduk. Bandırma’yı deplasmanda 1-0 yendiğimiz maçta, komik ve güzel bir şey oldu. Konuk takım tribününde bir kişi vardı. İstanbulspor buraya diye bağırdı, tüm takım gidip selamladı. Bir sonraki deplasmanımızda yüzde yüz artış oldu. Bu kez tribünde iki kişi vardı. Biz onları da takım olarak selamladık. İç sahada da 10, 20, 50 derken şimdi 400-500 taraftarımız tribünlere geliyor. Ecmal Başkan sağolsun, bir bando kurdu. Maçlarımızda tribünleri renklendiriyorlar ama tek şikayetimiz tam arkamızda olmaları. Tek tribün olduğu için başka yer de yok.

Sporcope