KÖMÜR OCAĞINDA GÖÇÜK: 18 İŞÇİ MAHSUR !

KÖMÜR OCAĞINDA GÖÇÜK: 18 İŞÇİ MAHSUR !

Karaman'da kömür ocağının su kaynağında patlama meydana geldi. 18 işçinin yeraltında mahsur kaldığı öğrenildi.

Karaman’da bir kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu ocağı su bastı. Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde bulunan özel bir kömür ocağında, öğle vardiyası sırasında meydana gelen olayda sıcak su kaynağının patlaması sonucu ocağı su bastı. 350 metrede meydana gelen su baskını sonucu işçilerin bulunduğu bölgenin 50 metresini su doldurdu.

Karaman'daki maden ocağında su baskınıyla ilgili maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar 'Başımız sağ olsun' dedi. Bir akrabasının da madende bulunduğunu belirten Uyar, kendi akrabasının sudan korkup kaçtığını ancak diğer çalışanların aldırış etmediğini söyledi. Uyar "Hani bir laf varya 'kaçanın anası ağlamaz' diye bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der. Vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı." diye konuştu. Öte yandan Karaman Valisi Murat Koca, işçilerin isimlerinin belirlendiğini, göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

KARAMAN'DAKİ MADEN FACİASINDAN CANLI YAYIN

 

Habertürk'te katıldığı programda maden kazasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Şahin Uyar şunları söyledi:

Suyu boşaltmak en mantıklısı. Bu mavi borularla sular çekiliyor. Su indikçe borular aşağı doğru itiliyor. Arkadan gelen suyun miktarına bağlı. Buradaki mühendislerin söylediğine göre milyon metreküp su var diyorlar. Bu bir iki gün sürebilir.  Tersine galeriye kaçmışlarsa kurtulma şansları çok yüksek. İnsan bir şey yemediği zaman 15-20 gün dayanabilirler.

"YERALTINDA ÇALIŞILMIŞ MADENLER VAR"

Yukarıda olduğu için oraya su dolma şansı yok. Ama bağlantılı yerler suyla dolduysa sıkıntılı olabilir.  Yer altındaki sulardan oluşan su toplulukları varsa, bir göleti düşünün, altında maden olduğunu düşünün. Bu çevrede gölet yok ama oraya doğru yaklaşınca ani su geliyor. Yeraltında diğer çalışmış madenler var. O madenlere yaklaştığı için, geçmişte çalışmalar olmuş, böyle bir olay olmuş olabilir. Çalışılıp kömürler alındığı için su birikiyor. Biriktiği için yeni maden ocağındaki sular bu tarafa gelmiş. Onu tespit etmek daha önceden mümkün değil. Zaten belirli bir metreye indiği zaman belirli bir su gelir.  Şu şekilde olabilir. Maden kanunu var. Gideceği zaman, 15 metre öncesine sondaj yapılmak zorunda. Orada da böyle bir sondaj yapıldı yapılmadı bilmiyorum. Vali bey şöyle söylüyor. Olay yanlış anlamış herhâlde. 26 kişi çalışıyormuş 28 kişi kendi imkanlarıyla çıkmış. 18 kişi kalmış.

KÖMÜR OCAĞINDA GÖÇÜK: 18 İŞÇİ MAHSUR ! - Resim : 1

"YAŞAM ODASI OLSA BİR ŞEY FARK ETMEYECEK"

Bu galeride çalışan işçi sayısı 26 kişi. Madende çalışan 78 kişi. Kurtulanlar kurtarma ekiplerine yardım ediyor. Şu anda 78-80 kurtarma ekibimiz var.  İtfaiye müdürlüğü beni aradılar. Onlar daha büyük pompaları olduğu söylediler İstanbul Büyükşehir'den. Ahtapot adı verilen su tahliye araçları yönlendirilmiş durumda. Yaşam odası yok. burası çok büyük bir maden olmadığı için yaşam odası gerekmiyor. Küçük madende yaşam odası kuralı yok. Yaşam odası olsa da bir şey fark etmiyor.

"BAŞIMIZ SAĞ OLSUN"

Herkes zannediyor ki çok can kurtaran bir şey. Olaya ulaşmak için de mesafe kat etmek lazım. Herkes bu olayı yanlış anlıyor yada anlatılıyor. Göçük yada su baskını olmazsa yaşam odasına gidilebilir. Su baskınında yaşam odasının hiçbir etkisi yoktur.  Başımız sağ olsun, bütün arkadaşlarımızın.

"KAÇANIN ANASI AĞLAMAZ"

Kurtulan arkadaşımızdan birisi benim akrabam. Nereye kaçtılar, can havliyle ne yaptılar bilinmiyor. Diğer işçilerin kaçmadığını anlattı bana. Öbür arkadaşları bu kadar sudan korkulur mu dediler dedi, ben kaçtım dedi. Bazı insanların canı tatlı olur ya, hemen kaçarlar korkarlar. Diğer arkadaşlar herhalde aldırış etmemişler. Hani bir laf varya 'kaçanın anası ağlamaz' diye bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der. Vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı.

2-512.jpgYAŞAM ODASI YOKMUŞ

Kömür ocağının yetkilisinin canlı yayında TV'de yaptığı açıklamalar ise ürküttü. CNNTürk canlı yayınına bağlanan maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Yetkili şöyle konuştu: 12.15 sularında meydana geldi. 18 kişi içeride. 350 metre uzunluğunda, 50 metresi su altında kaldı. Maskeler 2 saat dayanabilir. Kaçabilecekleri 50 metre yukarıda 2 yer var. Boğulmuş olabilirler. Ani gelen bir su".

"TRAFİK KAZASI" GİBİ
 
Yetkili yaşanan olay için trafik kazası benzetmesi yaptı, aniden geliştiğini söyledi, "Galeriyi su basması trafik kazası gibi" diye konuştu.

Yetkili, su gelince bazı işçilerin "Sudan kaçılır mı, niye kaçıyorsunuz" dediğini de iddia etti.
 
İşletme yetkilisi 'Bütün denetlemelerden geçer not almış mıydınız?' sorusuna şu yanıtı verdi: Kapama kararı yoktu. Yasa sonrası 1 ay boyunca ocak kapalı kalmıştı.  İşçilerle konuşuldu, onlar tamam dedikten sonra 15 gündür faaldi. Geçmişte ölümlü bir kaza yok. Bütün denetlemeleri yapılmış bir işletme.
 
İşletme yetkilisi madende yaşam odası olmadığını söyledi, "Küçük bir işletme olduğu için yaşam odası yok. Yaşam odası olsa da ani bir olayda yapabilecekler bir şey yok" dedi.

KÖMÜR OCAĞINDA GÖÇÜK: 18 İŞÇİ MAHSUR ! - Resim : 3

VALİ KOCA: 18-20 İŞÇİ GÖÇÜK ALTINDA

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesinde maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, göçük altındaki galeride biriken suyun tahliye çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli" dedi.
     
Vali Murat Koca yaptığı açıklamada, ocaktaki galeride ciddi su birikintisi olduğunu söyledi. Koca, "Galerideki suyun tahliye çalışmaları sürüyor. Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli. AFAD ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ekipleri de yolda" diye konuştu.

ÜÇ KOLDAN SU TAHLİYESİ

Karaman Valisi Murat Koca, ilk anda göçük olduğu söylenen kazanın su baskını olduğunu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Koca, "Yer altında biriken su galeriyi işgal etti. Yaklaşık 50 metrelik bir bölümü su işgal etmiş durumda. İşçileri kurtarmak için galerideki suyu tahliye çalışmaları devam ediyor" dedi.

Has Şekerler Madencilik Şirketi yetkilisi Şahin Uyar, saat 12.15'te işçilerin yemek molasında olduğu sırada ocağı bir anda su bastığını ve ocağın 350 metreden 50 metresinin su ile dolduğunu anlattı. O bölümde bulunan 26 işçiden 8'inin havalandırma ve diğer galerileri kullanarak kurtulduğunu belirten Uyar, "18 işçi arada kalmış. Ocağın 3 girişi var. Bu girişlerden su çekiliyor. Çevredeki 7 maden ocağından destek geldi. Maden ocağının 50 metresi su ile dolduğu için elektrik devreleri çalışmaz durumda. Dolayısı ile bağlantı kurulamıyor. 3 koldan su çekilmeye devam ediliyor" dedi.

Mahsur kalan işçilerle henüz irtibat kurulamadığını kaydeden Uyar, yeraltı suyunun birden bire boşalmasıyla meydana gelen olayın 'öngörülemeyen maden kazası' olduğu görüşünü savundu

1-883.jpg"SU KAYNAĞININ PATLAMASI SONUCUNDA GÖÇÜK OLUŞTU"

Hak-İş Genel Başkan Vekili Mustafa Toruntay, “Gerekli önlemler alınmadığı, denetim zaafı giderilmediği, cezalar caydırıcı olmadığı sürece bu tür kazaların gündemimizden hiç düşmeyeceğini bir kez daha ortaya çıkmıştır” ifadesini kullandı.

Toruntay, yaptığı yazılı açıklamasında, Karaman’ın Ermenek ilçesinde kömür ocağında, su kaynağının patlaması sonucu çok sayıda işçinin mahsur kaldığını büyük bir üzüntüyle öğrendiklerini belirtti.

Madende mahsur kalan işçilerin sağ salim kurtarılmasını temenni ettiklerini kaydeden Toruntay, “Çalışma hayatının en önemli gündem maddelerinden birini sosyal ve ekonomik bir yara olarak iş kazalarının oluşturduğunu yaşadığımız bu kazalar bizlere acı bir şekilde hatırlatmaktadır. Neredeyse her gün, koruyucu önlemlerin alınmadığı ya da ihmal edildiği işyerlerinde ortaya çıkan kazalar sonucunda işçiler hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

AFAD: 225 KİŞİ GÖNDERİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay sonucu madende mahsur kalan işçilere ve bölgeye yapılan yardımlar ile ilgili açıklama yaptı. AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekibin bölgeye sevk edildiği belirtilen açıklamada "Karaman'ın Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkiinde özel bir linyit kömürü madeninde su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarı saat 12.50'de AFAD'a ulaştı. İhbar üzerine arama - kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekip olay mahalline sevk edildi. Madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. 2 uçak, 20'si ambulans ve 8'i AFAD Arama - Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları sürüyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlandı" ifadeleri kullanıldı.

"ALLAH'TAN ÜMİT KESİLMEZ"

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde kömür ocağında, su kaynağının patlaması sonucu 20 işçi mahsur kaldı. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş, ''Şu an su çekme işlemleri başlatıldı. Allah’tan ümit kesilmez'' dedi

Karaman'daki Hasşekerler Madenciliğe ait kömür ocağında ilk belirlemelere göre ocaktaki suyan galeriyi işgal etmesi sonucu işçiler mahsur kalmıştı.

15 GÜN ÖNCE YENİDEN AÇILDI

Söz konusu maden ocağınının, torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından kapatıldığı öğrenildi. Ocağın 15 gün önce yeniden üretime başladığı belirtildi.

'İLK BİLGİLER PEK İÇ AÇICI DEĞİL'

Maden İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Karaman’daki patlamayla ilgili Hürriyet’e konuştu. “Orada örgütlü değiliz ancak genel başkan yardımcımız yola çıktı. O bölgeyi iyi biliyoruz oradaki arkadaşlarla konuştuk. Su kaynağı patlaması olduğu yönünde ilk gelen bilgiler var. Ancak ilk bilgiler de pek içaçıcı değil” dedi. Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma’dan Ankara’ya yürüyen işçilerin yanından önce Karaman’a hareket edeceğini söyledi. Karaman’a hareket eden Maden İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit de hurriyet.com.tr ile ilk gelen bilgileri paylaştı: “25-30 arkadaşımızın yeraltı su kaynağı patlaması nedeniyle mahsur kaldığını öğrendik. Yasal bir maden Has Şekerler Şirketi’ne ait bir ocak. Patlak büyük olduğu için suyu gördüler, bir anda su dolmuş” dedi. Türkiye Maden İş Sendikası Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit de konuyla ilgili Vali, Kaymakam ve Belediye Başkanına ulaşmaya çalıştıklarını belirtirken, sendikanın orada bir yetkilisinin bulunmadığı bilgisini verdi.

TTK'NIN KURTARMA EKİPLERİ HAZIRLIKLARA BAŞLADI

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, mahsur kalan maden işçilerini kurtarma çalışmalarına katılmak üzere uzman ekiplerinin hazırlıklarına başladığını söyledi. İnan, kurtarma ekibinin uçak ya da helikopterle bölgeye ulaştırılması konusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıyla (AFAD) görüştüklerini kaydetti. AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör de ekibin en kısa sürüde bölgeye ulaştırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirdi.
     
BAKANLAR KARAMAN'A GİDİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağına gidecek. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yıldız ve Elvan, maden kazası haberinin alınmasının ardından uçakla Konya'ya hareket edecek. Bakanlar daha sonra kara yoluyla Karaman Ermenek'te bulunan maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak.

Has Şekerler Madencilik Enerji Nakliyat İnşaat şirketinin geçtiğimiz 25 Haziran’daki ticaret sicil kayıtlarına gören şirketin tek hissedarının Saffet Uyar olduğu bilgisi yer alıyor.

CHP DE HEYET GÖNDERECEK

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu başkanlığında bir heyetin, işçilerin mahsur kaldığı Ermenek'e gitmek üzere görevlendirildiğini bildirdi.

ERDOĞAN'DAN VALİYE TELEFON

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karaman Valisi Murat Koca’yı arayarak olayla ilgili bilgi aldı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.

AA, CHA, DHA, İHA