20 bin dolara ısmarlama bebek !

20 bin dolara ısmarlama bebek !

İstedikleri cinsiyette bebek sahibi olmak için İngilizler Kuzey Kıbrıs'a akın ediyor.

İngiliz Daily Mail gazetesi, doğacak çocuklarının cinsiyetine önceden karar vermek isteyen ailelerin KKTC’deki Yaşam Hastanesi’ne gittiklerini manşetten duyurdu. Gazete, Avrupa genelinde yasadışı olan bu uygulama için kurulan aracı şirketlerin yüzlerce İngiliz’i Kıbrıs’a götürdüğünü kaydetti.

Dünyada tüp bebek yöntemiyle doğan çocukların sayısı 4 milyonu aşarken, doğacak çocuğun kalıtsal hastalıklara yakalanmasını engellemesi amacıyla kullanıldığında dahi özellikle din adamları tarafından topa tutulan bu yöntem İngiltere’de bir kez daha gündeme oturdu. Daily Mail gazetesi, her İngiliz ailesinin istedikleri cinsiyette çocuk sahibi olmak için Kuzey Kıbrıs’a gittiğini, hatta bu seyahate aracılığı da İngiliz Sağlık Bakanlığı’nın üreme bölümünde görev yapan en önemli doktorlardan Charles Kingsland’ın yaptığını manşetten duyurdu.

2008’de yasaklandı

Avrupa genelinde etik olmadığı gerekçesiyle yasadışı ilan edilen yöntemin KKTC’deki kliniklerde özgür bir şekilde gerçekleştirildiğini ve erkek isteyen çiftlere erkek, kız isteyen çiftlere de kız çocuk vaad edildiğini kaydetti. Bu işlemin bedelinin ise 14 bin sterlin yani yaklaşık 20 bin dolar olduğunu duyurdu. Gazetenin muhabiri, Kingsland’a müşteri gibi yaklaşarak aracılık istediğinde doktor bunu yapabileceğini ancak herhangi bir sorun çıkması durumunda kendisinin bunu inkar etmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca kendi doktoruna da bu konuyla ilgili bilgi vermemesini tembihledi. İngiliz doktor 2008 yılında İngiltere’de etik gerekçelerle yasaklanan cinsiyet seçme işleminin kendisinin de hissedarı olduğu UK Cypriot Fertility Association (UKCFA) aracılığıyla KKTC’de rahat bir şekilde gerçekleştirildiği konusunda da garanti verdi.

KKTC’de yasal

Kimliğini gizleyen Daily Mail muhabiri, doktora bu söz karşılığında 200 sterlin kaparo verdi işlemin Magosa’daki Yaşam Hastanesi’nde yapılması için anlaşıldı. KKTC yasalarında bu uygulamayı engelleyecek bir madde bulunmadığı için Kuzey Kıbrıs, şu anda Avrupa’da cinsiyet seçiminin yapılabildiği tek yer. Ancak birçok ülkedeki tüp bebek merkezlerinin yasadışı yollardan ailelere bu hizmeti verdiği de ileri sürülüyor.

Soruşturma başlatıldı

Olayın ortaya çıkmasının ardından İngiltere parlamentosu’nun üst kanadı olan Lordlar Kamarası’nda görev yapan Lord Alton, doktor hakkında soruşturma açılması talebiyle girişim başlattı.

Vatan