Amerikan Türk Konseyi 31. Yıllık Konferansı -Türkiyenin Washington Büyükelçisi Tan: -Türk-Amerikan ilişkileri 7 gün, 24 saat devam ediyor -Türk-ABD ortaklığı, ilişkilerimizin temeli, önemi ve yönü artık kuşk

Amerikan Türk Konseyi 31. Yıllık Konferansı     -Türkiyenin Washington Büyükelçisi Tan:     -Türk-Amerikan ilişkileri 7 gün, 24 saat devam ediyor     -Türk-ABD ortaklığı, ilişkilerimizin temeli, önemi ve      yönü artık kuşk

WASHINGTON Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türk-Amerikan ilişkilerinin, artık 7 gün, 24 saat devam ettiğini belirterek, "Türk-ABD ortaklığı, ilişkilerimizin temeli, önemi ve yönü artık kuşku götürmeyecek seviyeye ulaştı" dedi.

WASHINGTON Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türk-Amerikan ilişkilerinin, artık 7 gün, 24 saat devam ettiğini belirterek, "Türk-ABD ortaklığı, ilişkilerimizin temeli, önemi ve yönü artık kuşku götürmeyecek seviyeye ulaştı" dedi.

Amerikan Türk Konseyi'nin 31. Yıllık Konferansı'nda konuşan Büyükelçi Tan, iki ülke ilişkilerinin, "halen güçlü, amacına uygun ve dirençli" olmaya devam ettiğini kaydetti.

İki ülke ilişkilerine dair gözlemlerini aktaran Tan, ilk olarak, ilişkilerin artık tamamen "birbiriyle bağlantılı ve gerçek zamanlı" işlediğini ifade etti.

Tan, Türk-Amerikan ilişkilerinin artık, geçmişte olduğu gibi sabit ve pek de önemli olmayan konulara hapsolmayıp, esnek ve dinamik yapı kazandığını ve birçok yeni zorluklarda birlikte çalıştıklarını belirterek, "Ayrıca, eskiden ara ara görülen ziyaretler yerine bugün, iki ülke ilişkileri ve işbirliği 7 gün, 24 saat devam etmektedir" dedi.

Büyükelçi Tan, bu gelişmenin, iki ülkenin olayları sadece daha iyi analiz edip değerlendirmesine değil, aynı zamanda daha önce olmadığı kadar uyumlu ve etkili şekilde hareket etmelerine imkan sağladığını dile getirdi.

-"İlişkilerimiz kuşku götürmeyecek seviyeye ulaştı"-

Tan, ikinci gözlemi olarak, "Çok muhabbet tez ayrılık getirir" atasözünü hatırlatarak, Türk-Amerikan ilişkilerinin artık on yıllardır olduğu gibi aynı konulara sıkışıp kalmamasını "iyi haber" ancak üzerinde anlaşmaları gereken birçok yeni konuların bulunmasını da "kötü haber" olarak nitelendirdi.

Uzun dönemli ve yakın ilişki içinde olurken, yanlış anlaşılmalar, eleştiriler ve ara sıra uzlaşmazlığa düşmenin doğal ve beklenen bir durum olduğunu belirten Tan, "her yanlış giden bir şey olduğunda 'kimin kimi kaybettiği' gibi sorular sormama olgunluğuna sahip olmak gerektiğini" dile getirdi.

Tan, üçüncü gözlemi olarak da şunları kaydetti:

"Türk-ABD ortaklığı, ilişkilerimizin temeli, önemi ve yönü artık kuşku götürmeyecek bir seviyeye ulaştı. Bu bağlamda, ilişkilerimizin yönü, derinliği ve anlamı üzerinde sürekli iç hesaplaşma, tartışma ve sorgulama yapmaya son vermeliyiz. Bazı iflah olmaz varoluşçular için, iki ülke ilişkilerini sorgulamak, tam zamanlı bir iş ve hep de öyle olacak. Ama geri kalanımız için, artık, daha sonuca odaklı biçimde, bu kritik, çok yönlü ve kökleri derinlere dayanan ortaklığa bakma zamanıdır."

-"Fay hatları hala aktif"-

Tan, ayrıca, iki ülke ilişkilerindeki "fay hatları"nın da son derece aktif ve büyük hasar yaratma potansiyeli taşıdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu nedenle, ilişkilerimize inanan kişiler olarak, devamlı tedbirli olmalıyız. Özellikle seçim yılında, Kongre'de Türkiye'yi gerçek dışı tarihsel söylemler üzerinden tanımlamayı amaçlayan uzun süreli çabalar konusunda kayıtsız kalamayız.

Bu, beni sondan bir önceki gözlemime getirdi. İlişkilerimizi tamamıyla yeni düzeye taşırken, sürekli, beklentileri idare etme ihtiyacının da farkında olmalıyız. Bu çok önemli. Son gözlemim olarak da bu ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu, iki tarafın bu ilişkilerden ne gibi faydalar gördüğünü dışarıya daha iyi anlatmalıyız."

-"Ekonomide yeni fikirlere ihtiyaç var"-

Türkiye ile Amerika arasında, beklenilen seviyede olmayan ticari ilişkilerin geliştirilmesi için de yeni fikirlere ihtiyaç olduğunu belirten Tan, özellikle dünyadaki ekonomik koşullar düşünüldüğünde, iki ülkenin ticaret ve yatırımlarını artırmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Büyükelçi Tan, şunları kaydetti:

"Geliştirdiğimiz mükemmel ortaklık seviyesinden yararlanırken, Türkiye ve ABD, ekonomik ilişkileri geliştirmek için kapsayıcı hukuki çerçeve yaratma amacıyla yeni cesur bir ajanda oluşturabilir. Büyük fikirler ve yeni stratejiler ortaya atmazsak, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gerçekten artmasını sağlayamayacağız. Bu nedenle, özellikle denklemin ekonomi tarafında, bu ilişkiyi nereye götürmek istediğimizi değerlendirmeliyiz ve büyük düşünmeliyiz. Eğer, yelkenlerimizi doğru düzenlemez ve sağlam rota oluşturmazsak, ortaya çıkan bu güçlü siyasi rüzgarı kullanamayız."

Muhabir: Barışkan Ünal - Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Tarkan Demir