Antalya Bürosunun Bölge Haberleri (3)

Antalya Bürosunun Bölge Haberleri (3)

Uğurlamaya hazırlandığımız bu yıla damgasını vuran kişiler ve olaylarAkdeniz'de 2012 böyle geçtiANTALYA, Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar'dan oluşan...

Uğurlamaya hazırlandığımız bu yıla damgasını vuran kişiler ve olaylar

Akdeniz'de 2012 böyle geçti

ANTALYA, Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar'dan oluşan Batı Akdeniz Bölgesi için 2012, kimi acı, kimi tatlı olaylara sahne oldu. Yılın ilk ayında, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki bir ekip tarafından gerçekleştirilen dünyanın ilk tam yüz nakliyle gururlanırken, 5 Eylül'de Afyonkarahisar'da bir kışlanın mühimmat deposunda meydana gelen ve 25 askerimizin şehit olduğu patlamayla kahrolduk.

DEPREM KORKUTTU

2012'nin akılda kalan önemli olayları arasında 10 Haziran'da Fethiye açıklarında meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki deprem, Isparta'nın Yalvaç İlçesi'nde Nevin Yıldırım adlı kadının kendisine silah tehdidiyle tecavüz ettiğini öne sürdüğü Nurettin Gider'i öldürdükten sonra, başını bıçakla kesip köy meydanına atması yer aldı. Bölge siyasetinde bu yıl yine Menderes Türel ve Mustafa Akaydın konuşuldu.

OLİMPİYAT GURURU

Sporda ise Antalyalı atlet Aslı Çakır Alptekin'in Londra Olimpiyatları'nda, 1500 metrede birinci olarak altın madalya kazanması, Antalyaspor'un Süper Lig'de ve Ziraat Türkiye Kupası'nda Beşiktaş'ı da eleyip ilk 8 takım arasına girmesi, Recep Gürbüz'ün ikinci kez Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nde başpehlivan olması, Antalyalı bir başka sporcu Nur Tatar'ın tekvandoda, olimpiyat ikinciliği elde etmesi akıllarda kaldı.

------------------

DOĞAN HABER AJANSI

------------------

Foto: Yılın olaylarından fotoğraflar.

---KUTU---

İşte Batı Akdeniz'de 2012'nin akılda kalan önemli olayları:

SAĞLIKTA MÜTHİŞ BAŞARI (21 Ocak): Antalya'da Türk tıp tarihine geçen bir gün yaşandı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından, ilk kez tam yüz nakli ve aynı anda iki kol ve bacak nakli yapıldı. Çocukluğunda evde çıkan bir yangında yüzü tahrip olan 19 yaşındaki Uğur Acar'a, Uşak'ta intihar eden 39 yaşındaki Ahmet Kaya'dan alınan yüz başarıyla nakledildi. Ahmet Kaya'dan bir bacak ve iki kol ise aynı anda 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a nakledildi. Ancak, Kavdır, bir süre sonra yaşam mücadelesini kaybetti. Türkiye'nin ilk başarılı tam yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, aynı yıl ikinci yüz naklini de yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan'ı Çankaya Köşkü'nde kabul ederek kutladı.

MÜHİMMAT DEPOSUNDA PATLAMA (5 Eylül): Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunda akşam saatlerinde el bombaları tasnif edilirken patlama meydana geldi. Patlamada 2'si astsubay, 2'si uzman, 21'i er 25 asker şehit oldu. Patlamanın ardından, olayda ihmalleri bulunduğu öne sürülen 3 subay, 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak' suçlamasıyla tutuklandı. Mühimmatın beş ayrı depoya konulması gerekirken iki depoya istif edildiği iddia edildi. Patlamayla ilgili inceleme yapmak üzere şehre gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e Valiliği ziyareti anısına Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından el dokuması kilim hediye edilmesi günlerce konuşuldu. Vali Balkanlıoğlu, "Ziyaretimize gelen tanıtım potansiyeli olan popüler kişilere yöre halkına ekonomik katkı için lokum, sucuk gibi ürünlerden hediye ediyoruz" diyerek savundu.

FETHİYE'DE DEPREM KORKUTTU (10 Haziran): Merkez üssü Muğla'nın Fethiye İlçesi Ölüdeniz açıklarında saat 15.44'te 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Fethiye'ye bağlı Kayaköy Koyu'nun 21 kilometre güneybatısında meydana gelen ve 1 dakika süren deprem, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin yanı sıra çevre illerde de hissedildi. Can kaybının olmadığı depremde, panikle balkon ve pencerelerden atlayan 51 kişi hafif yaralandı. Ölüdeniz'deki bazı binaların duvarları çatladı, Hıdırlık Mahallesi'ndeki bir evin üzerine kaya parçası düştü. İlçe merkeziyle bazı köylerdeki binalarda da hasar oluştu. Bababağ'dan kopan kayalar, yamaç paraşütü yapılan zirveye çıkan yolu kapattı. Depremin ardından en büyüğü 4.9 büyüklüğünde 30'u aşkın artçı sarsıntı kaydedildi. Aynı gece büyük deprem olacağı dedikodusu yayılınca Fethiye, Kaş ve Demreliler araçlarında sabahladı.

TÜREL'İN TEKRAR YÜKSELİŞİ (30 Eylül): AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'nde AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel, Merkez Karar Yönetim Kurulu'na (MKYK) girdi. 5 Ekim'de yapılan MKYK toplantısında ise Türel, AK Parti'nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. 2004-2009 yılları arasında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Menderes Türel, 2009'daki mahalli seçimlerde CHP Adayı Mustafa Akaydın karşısında yenilgiye uğramış, bu yenilginin ardından Türel'in siyasi hayatının biteceği yolunda yorumlar yapılmıştı. Türel, bu yorumların aksine AK Parti'de aktif siyaset yaşamına devam etmiş, AK Parti'nin Siyaset Akademisi'nde siyasi tecrübelerini partililere paylaşmayı sürdürmüştü. 2011'de AK Parti'den Antalya Milletvekili seçilen Menderes Türel, siyasi hayatındaki yükselişini AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ile sürdürdü.

HOCA'DAN BAYKAL'A SALVOLAR (15 Nisan): CHP Kemer İlçe Kongresi'nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın, CHP'nin eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a yönelik sözleri parti içerisinde adeta şoke etkisi yarattı. Baykal'ı hizipçilikle, biat etmeyenleri cezalandırmakla suçlayan Akaydın, belediye başkanlığı görevine başladığından itibaren geçen 3,5 yıl içerisinde kendisine 'tarif edilmez bir işkence yaşatıldığını' öne sürdü. Deniz Baykal'ı hedef alan Akaydın, 'Bu asalak zihniyetin partiden temizlenmesi gerek' diyerek tartışmayı daha da alevlendirdi. Akaydın, sonraki günlerde gazetecilerin eleştirilerin hedefinin kim olduğuna yönelik sorularına da, 'Kral çıplak' yanıtını verdi. Akaydın, katıldığı bir televizyon programında da, "Ben 'Kral çıplak' dedim. 'Kral çıplak. Kral cıscıplak.' Ama kızdırırlarsa daha da 'cıplatırım" yanıtını verdi.

KESTİĞİ BAŞI MEYDANA ATTI (29 Ağustos): Isparta'nın Yalvaç İlçesi'ne bağlı Koruyaka Köyü'nde oturan Nevin Yıldırım, kendisine silah zoru ve tehditle aylardır tecavüz ettiğini öne sürdüğü 2 çocuk babası 35 yaşındaki Nurettin Gider'i av tüfeğiyle ateş ederek öldürdükten sonra bıçakla başını gövdesinden ayırıp, 'İşte namusuma laf uzatanın kellesi' diyerek köy meydanına attı. Gözaltına alınan Nevin Yıldırım, maktul Nurettin Gider'den hamile olduğunu ve cinayeti kendisinin işlediğini itiraf etti. Yıldırım'ın karnındaki bebeğin babasının belirlenmesi için Nurettin Gider'in cesedinden doku örneği alındı. 17 Kasım'da bir kız bebek dünyaya getiren Nevin Yıldırım, bebeği istemeyince, bebek Çocuk Yuvasında koruma altına alındı. Bebeğe Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın isteği üzerine Elif adı verildi ve Nevin Yıldırım'ın eşi İsmail Yıldırım'ın kütüğüne işlendi.

ŞİZOFREN 3 POLİSİ ŞEHİT ETTİ (4 Ekim): Akşam saatlerinde Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli yunus ekibine Yıldız Mahallesi 228 Sokak'ta şizofren olduğu belirtilen Çağrı Danışman tarafından pompalı tüfekle ateş açıldı. Saldırıda, 30 yaşındaki Mehmet Çolak şehit oldu, yanındaki meslektaşı ise yara almadan kurtuldu. Çok sayıda polis ekibinin kovalamaya başladığı saldırgan, 3 kilometre ilerideki Cezaevi Kavşağı'nda barikatla karşılaştı. Polislerin ateşine karşılık veren saldırgan, burada da polis memurları 34 yaşındaki Abdullah Bülbül ve 45 yaşındaki Mustafa Kılınç'ı şehit ettikten sonra ormanlık alana kaçarak izini kaybettirdi. Ancak, bölgede yapılan operasyonda Çağrı Danışman ölü ele geçirildi. Çağrı Danışman'ın babası Cemil danışman, sağ olarak ele geçirilen oğlunun öfkeli polisler tarafından infaz edildiğini öne sürdü.

AYNI HEMŞİREYE AŞIK İKİ DOKTOR (3 Haziran) Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli olan ve ikisi de aynı hemşireye aşık olan doktorlar 28 yaşındaki Muhammet İkbal Şaşmaz ile 33 yaşındaki Abdurrahman Göktürk Kars arasındaki tartışma kanlı bitti. Dr. Abdurrahman Göktürk Kars, konuyu konuşmak üzere Meltem Mahallesi'nde buluştuğu Muhammet İkbal Şaşmaz ile konuşurken tartışmaya başladı. Abdurrahman Göktürk Kars tartıştığı meslektaşını 30 santimetre uzunluğundaki komando bıçağıyla karnından ağır yaraladıktan bir süre sonra polise teslim oldu ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Abdurrahman Göktürk Kars'ın olaydan sonra attığı komando bıçağı polis tarafından bulundu. Hayati tehlikesi bulunan ve 1 ay kadar aynı hastanede yoğun bakım servisinde tedavi edilen Muhammet İkbal Şaşmaz iyileştikten sonra taburcu edildi.

TARKAN'DAN BURDUR GÖLÜ'NE DESTEK (1 Temmuz): Megastar Tarkan, son 35 yılda üçte biri kuruyan Burdur Gölü'ne dikkati çekmek için Burdur'a giderek, gölün korunmasına yönelik çalışmaları inceledi. Üzerine, "Göl yoksa, Burdur da yok" yazılı tişört giyen Tarkan, "Bu muhteşem güzelliğin yok olma sürecinde olduğunu bilmek büyük üzüntü ve acı veriyor" dedi. Doğa Derneği Başkanı Güven Eken ile birlikte, Burdur Gölü'nü Kurtarma Projesi'nin çalışmalarını gören Tarkan, Karakent Köyü sahilinde göl fotoğrafları çekti. Tarkan, daha sonra Doğa Derneği yetkilileriyle birlikte gölün etrafını gezdi, uygulama alanlarını ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Burdur Gölü başta olmak üzere, tüm su kaynaklarının korunması için köylülerden destek isteyen Tarkan, "Karşılığı ne olursa olsun Burdur Gölü'nün yok olmasına izin verilmemeli" diye konuştu.

GAZİPAŞA'YA İLK BÜYÜK UÇAK İNDİ (4 Nisan): Açılıp açılmayacağı, büyük uçakların inip inmeyeceği söylentileri gündemi uzun süre meşgul eden Gazipaşa Havaalanı'na ilk büyük gövdeli uçak indi. Antalya merkezli havayolu şirketi Corendon, Gazipaşa Havalimanı'na 189 kişilik Boeing 737-800 tipi uçakla ilk deneme seferini Antalya'dan gerçekleştirdi. Antalya Havalimanı'ndan kalkan 'We Alanya' adlı Boeing 737-800 tipi uçak, 189 yolcusuyla, işletmesi TAV Havalimanları Holding tarafından yapılan Gazipaşa Havalimanı'na indi. Daha önce 149 koltuklu Boeing 737-700 uçaklarının inmesine izin verilen Gazipaşa'ya, yeni düzenlemeyle ilk defa 189 yolcu taşıyabilen 737-800 tipi uçak inmiş oldu. Pegasus Havayolları da, 17 Aralık'ta Gazipaşa'ya iç hat uçuşlarını başlattı. Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan kalkan 146 kişilik yolcu uçağı, Gazipaşa Havalimanı'na iniş yaptı.

ALANYA'DAKİ ORMAN 6 GÜN YANDI (29 Ağustos): Alanya'nın Güzelbağ Beldesi'nde başlayan orman yangını, yoğun müdahaleyle ancak 6 gün sonra söndürülebildi. Alara Vadisi'nin sarp bölgelerinde etkili olan yangına, Alanya, Anamur, Mersin, Kaş, Bucak, Eğirdir, Denizli, Karaman ve Afyonkarahisar orman işletme müdürlüklerine bağlı 250 orman işçisi, 50 arazöz, iş makineleri müdahale etti. Yangında 300 hektar orman alanı kül oldu. Yangına müdahale eden CL-215 tipi yangın söndürme uçağı, denizden su aldıktan sonra depo kapağının arızalanması sonucu havalanamadı. Orman Genel Müdürlüğü'nün Türk Hava Kurumu'ndan kiraladığı 'Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 9' adlı uçak, Payallar Beldesi açıklarında denizde bir süre yol aldıktan sonra kıyıya yöneldi ancak, kalkışı gerçekleştiremedi. Yangın söndürme çalışmalarına katılan iki işçi de yaralandı.

ALTIN PORTAKAL'IN YILDIZLARI (6 Ekim): Bu yıl 6- 12 Ekim tarihlerinde düzenlenen 49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda En İyi Film Ödülü, yönetmenliğini Hüseyin Tabak'ın yaptığı 'Güzelliğin On Par'etmez' filme verildi. Yarışmada, En İyi Yönetmen Ödülü'nü 'Zerre'nin yönetmeni Erdem Tepegöz, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü 'Elveda Katya' filmindeki rolü ile Anna Andrusenk, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü 'Güzelliğin On Par'etmez' filmindeki rolü ile Abdulkadir Tuncer kazandı. En İyi Senaryo Ödülü de, 'Güzelliğin On Par'etmez' adlı filmdeki senaryosu ile Hüseyin Tabak'a verildi. Ulusal Yarışma'da jüri başkanlığını Hülya Avşar yapması bazı çevrelerce eleştiri konusu oldu. Tiyatrocu Levent Kırca, Avşar'ın başkanlığına itiraz ederek jüriden çekildi. Festivale katılan Türkan Şoray büyük ilgi gördü.

OLİMPİYATLAR'A ANTALYA DAMGASI (11 Ağustos): Antalyalı atlet Aslı Çakır Alptekin, Londra Olimpiyatları'nda tarih yazdı. Kadınlar 1500 metre finalinde 4.10.23 derecesiyle altın madalya kazanarak Türkiye'yi sevince boğan Aslı Çakır Alptekin'in Antalya'da oturan ailesi, sevinç gözyaşlarına boğuldu. Alptekin, aynı zamanda Balkan Atletizm Federasyon Birliği (ABAF) tarafından 'Balkanların en iyi kadın atleti' seçildi. Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonu olan Alptekin, sadece Antalya'nın değil Türkiye'nin gururu oldu. Fırıncı baba ile ev hanımı annenin kızı olan Aslı, Vali Ahmet Altıparmak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın Aslı'yı ödüllendirdi. Aslen Vanlı olan ve Antalya'da yaşayan milli sporcumuz Nur Tatar da Londra Olimpiyatları'nda kadınlar 67 kiloda mücadele etti ve finalde Güney Koreli Hwang'a 12-5 yenilerek gümüş madalya aldı.

ANTALYASPOR'UN YÜKSELİŞİ (23 Aralık): Medical Park Antalyaspor 2012'de önce kümede kaldı, ardından yepyeni ve değişen kadrosuyla hem Süper Lig'de hem de Ziraat Türkiye Kupası'nda gösterdiği başarıyla hafızalarda iz bıraktı. Medical Park Antalyaspor, 2012'de iki farklı heyecan yaşadı. 2011-2012 sezonunda ligde kalma mücadelesi veren ve son maça dek adeta ölüp ölüp dirilen Antalyaspor, 2012'nin Ağustos ayında başlayan 2012- 2013 sezonunda ise bambaşka bir görüntü çizdi. Antalyaspor, ligde Fenerbahçe'yi deplasmanda 3-1, Trabzonspor'u evinde 2-1 yendi. İlk yarıyı bir maç eksiğiyle Galatasaray'dan 3 puan geride ikinci bitiren Antalyaspor, yağmur nedeniyle ertelenen Akhisar Belediyespor'u yenerse, ilk yarıyı Galatasaray'la aynı puanla tamamlayacak. Kupada da fırtına gibi esen Antalyaspor Beşiktaş'ı 2-1 yenerek, kupada ilk 8 takım arasına kalmayı başardı.

KIRKPINAR'DA TARİHİ BAŞARI (8 Temmuz): 651'inci Edirne Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin başpehlivanlık mücadelesinde, Belek Belediyesi adına güreşen Antalyalı Ali Gürbüz, 2011'de de yendiği Recep Kara'yı bir kez daha yenerek, ikinci kez Kırkpınar Başpehlivanı olarak altın kemer aldı. Enver Erişti'nin ardından 2005 yılı başpehlivanı Şaban Yılmaz'ı, dördüncü turda 2006 yılı başpehlivanı Osman Aynur'u, çeyrek finalde geçen yılın üçüncüsü Fatih Atlı'yı, yarı finalde de 2009 ve 2010'un başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil'i yenen Ali Gürbüz, finalde de geçen yıl yine finalde güreştiği 2004, 2007, 2008 yılları başpehlivanı Recep Kara'yı yenmeyi başardı. Ali Gürbüz, 2013'te yapılacak 652'inci Edirne Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde de başpehlivanlık unvanını kazanırsa, altın kemerin sonsuza dek sahibi olacak.