Araç sahipleri dikkat !

Araç sahipleri dikkat !

Emniyet Genel Müdürlüğü, bayram tatili dolayısıyla artan trafik yoğunluğu için havadan ve karadan denetim yapacak.

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla trafik önlemlerini artırıldı. Ana yollarda helikopter destekli denetim yapılacağını belirten yetkililer, hız ihlali, hatalı sollama ve uykusuzluk konusunda sürücüleri uyardı. Polis ekipleri, kontrol noktalarında araç sürücülerini araçtan indirerek dinlenmeleri sağlayacak.

Havacılık Dairesi Başkanlığına ait helikopterler, trafiğin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Bolu, Adana, Bursa ve Antalya gibi illerde uçuş yaparak karadaki ekiplerle trafik akışını kontrol edecek.

Polis, hız ihlalinden kaynaklı trafik kazalarının önüne geçebilmek için özellikle ana yollarda, uyarı levhası konulmadan radar ile hız denetiminde bulunacak. Hız denetimleri 24 saat kesintisiz sabit veya seyir halinde, çevirme ekipli ya da ekipsiz ve bazı noktalarda arka arkaya yapılacak.

Haberin devamı ↓ reklam Bayram boyunca ekip sayısı arttırılarak önemli kavşak, geçit ve güzergahlarda sabit ekipler konuşlanacak. Özellikle sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin arttığı saatlerde ekiplerin denetimleri artacak.

Doğu istikametine gidişlerde güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 04.30-06.30 saatleri, batı istikametlerinde ise akşam 18.00-20.00 arasında uzak yerlerden geldiği anlaşılan sürücülerin denetim noktalarında araçtan inerek dinlenmeleri sağlanacak.

Emniyet yetkilileri, şehirlerarası otobüslerde yolcu olarak görevlendirilen sivil polisin de denetim yapacağını, terminallere gelen, giden bütün otobüslerde, şoförün alkol alıp almadığı, takograf ve taşımacılık yetki belgelerinin sıkı biçimde kontrol edileceğini belirtti.

Yeni acılar yaşanmaması için sürücülerin hava şartlarına uygun ve dikkatli araç kullanmaları, hız limitlerine uymaları ve emniyet kemeri takmalarını isteyen yetkililer, kazaların önemli bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresinin ihlali gibi nedenlerden kaynaklandığını belirterek, sürücülerin mutlaka kurallara uyması gerektiğini bildirdi.

Yetkililer, sürücülere, yola trafiğin az olduğu saatlerde çıkmalarını, yorgun, uykusuz araç kullanmamalarını, cep telefonuyla konuşmamalarını, trafik işaretlerine uymalarını önerirken, ortalama 100 kilometrede bir mola vermelerini, araçtaki tüm yolcuların emniyet kemerini takmalarını tavsiye etti.

86 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre geçen yıl Ramazan Bayramı tatili boyunca ülke genelinde meydana gelen 2 bin 199 trafik kazasında, 86 kişi yaşamını yitirdi, 4 bin 711 kişi yaralandı.

Arife günü 12, bayramın birinci günü 12, ikinci günü 25, üçüncü günü 28 ve tatilin ardından dönüş yolunda meydana gelen kazalarda ise 9 kişi yaşamını yitirdi.

HEDEF ÖLÜMLERİ YÜZDE 50 AZALTMAK

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf Avan, binlerce vatandaşın ölümüne, yüz binlerce vatandaşın da yaralanmasına neden olan trafik kazalarının önlenebilmesi için Karayolu Trafik Güvenliği 10 Yıllık Eylem Planı'nın uygulamaya 2012 yılında konulduğunu hatırlattı.

Avan, Türkiye'de her yıl yaklaşık 4 bin kişinin kaza mahallinde hayatını kaybettiğini belirterek, 2020 yılına kadar trafik kazası ölümlerinin yüzde 50 oranında azaltılması hedeflendiğini, bu hedefe ulaşabilmek için Emniyet Genel Müdürlüğünün denetim faaliyetlerini artırdığını belirtti.