CHP’li Aylin Nazlıaka’dan Bakan İslam’ın Suriyeli ikinci eş açıklamasına tepki

CHP’li Aylin Nazlıaka’dan Bakan İslam’ın Suriyeli ikinci eş açıklamasına tepki

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın yaptığı “Suriyeli kadın mültecilerle, karnının doyurulması bahanesiyle 2. ya da 3. eş olarak evlenilmesi, misafirperverliğimize uygun değil. Sorumluluk...

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın yaptığı “Suriyeli kadın mültecilerle, karnının doyurulması bahanesiyle 2. ya da 3. eş olarak evlenilmesi, misafirperverliğimize uygun değil. Sorumluluk erkeklerimize düşüyor” açıklamasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

“Eril dili böylesine içselleştirmiş bir politikacının kadın sorunlarını anlayabilmesi ve çözebilmesi mümkün değildir” diyen Nazlıaka, konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Nazlıaka, “Öncelikle Anayasa'ya göre ve Medeni Kanun gereği Türkiye’de erkeklerin birden çok evlenebilmesi mümkün değildir. “2. veya 3. eş” ifadesi kadınlara yönelik ayrımcılıktır. Bu konuya ilişkin “misafirperverliğimize uygun değil” yaklaşımıyla ilgili olarak Bakan İslam’a sormak isterim; bu konudaki sorun sadece misafirperverliğe uygun olmaması mıdır? Orada bir sorun görmese bu konu kendisinin gündeminde olmayacak belli ki. Toplumsal cinsiyet rollerini “eş almak” ve “karın doyurmak” ifadeleriyle yeniden üreten bir zihniyetin, o koltukta bir dakika bile kalmaması gerekmektedir.” dedi.

‘BAKAN İSLAM, SORUMLULUKLARIN FARKINDA DEĞİL’

Bakan İslam’ın ayrımcılık gören gruplara yani kadınlara ve göçmenlere yönelik sorumluluklarının o kadar farkında değil ki sorumluluğu ‘erkeklerimiz’ diye tanımladığı gruba yüklediğini ifade eden Aylin Nazlıaka, “Bakan İslam’ın erkeklerden beklediği sorumluluk nedir? Bir sorumluluk tanımı yapmış mıdır? Çocukları korumak yerine ailelerine “çocuklarınıza çığlık atmayı öğretin” diyen, çocuk evliliklerini ve ailelerini masume bulan Bakan İslam görev sorumluluklarının ve yetki alanının farkında değildir.” ifadelerine yer verdi.

‘BAKAN ISLAM’IN TÜM KADINLARDAN ÖZÜR DİLEMESİ GEREKİYOR’

Nazlıaka sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Toplumsal cinsiyet eşitsizliği sorununun çözümü öncelikle farkındalık sahibi olmak ve kadına yönelik ayrımcı dilin terk edilmesiyle mümkündür. Ayrımcı dilin bir Bakan tarafından sürekli yeniden üretilmesi sorunun çözümünden oldukça uzakta olduğumuzu göstermektedir. Bakan İslam’ın tüm kadınlardan özür dileyerek çok eşlilik sorununun çözümüne yönelik adımlar atması gerekmektedir.”

CİHAN