Davutoğlu sessizliğini bozdu

Davutoğlu sessizliğini bozdu

Eski Başbakan Davutoğlu, 200 milyon TL'lik örtülü ödenek iddiasına Facebook'tan cevap verdi.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP'li Muharrem İnce'nin, "Örtülü ödenekten 200 milyon TL harcadığın, kendine 34 araç ve 108 personel tahsis ettiğin doğru mu" şeklindeki iddialarına yanıt Facebook hesabı üzerinden yanıt verdi. Açıklamada, "Aynı anda üç terör örgütüne karşı sınır içi ve sınır ötesi son derece kapsamlı operasyonların talimatını vermiş bir başbakan olarak kendisi ve ailesiyle ilgili güvenlik tehdidi ve buna bağlı alınması gereken tedbirler Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı tarafından belirlenmiştir, Sayın Davutoğlu’nun bu konuda şahsi bir talebi ya da talimatı olmamıştır" denildi.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerindeki hesabından yapılan açıklamada, "Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık görevinden ayrılırken Mayıs ayı içerisinde kullanılan örtülü ödenek miktarı ve Başbakanlık Koruma Dairesi tarafından kendisine tahsis edilen koruma önlemlerine ilişkin gündeme getirilen gerçek dışı ve maksatlı iddialara dair aziz milletimizin bilgisine şu hususların sunulması ihtiyacı doğmuştur" diye kaydedildi.
 

CHP'Lİ MUHARREM İNCE'DEN TARTIŞMA YARATAN SORULAR
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, görevden ayrılmadan bir hafta öncesinde örtülü ödenekten ne kadar para harcadığını, bu süre içersinde kendisine 34 araç ile 108 personel tahsis edip etmediğini sormuştu. İnce, “317 milletvekili çıkararak birinci parti oldunuz. Başbakan oldunuz. 317 milletvekiliyle bir saraylıya dik duramadınız ve sizi oradan alaşağı etti, kenara attı. Haktan, hukuktan, yetimin hakkından bahsediyorsun. Görevden ayrılmadan son bir hafta içerisinde kendine kaç araç tahsis ettin? 34 araç kendine tahsis ettiğin doğru mu? Sayın Davutoğlu son bir hafta içerisinde azledileceğini öğrenince kendine sekreter, şoför, koruma kaç personel tahsis ettin? 108 personel tahsis etiğin doğru mudur? 34 araçla 108 personelle devlet yönetilir. Sen kimsin ki bu kadar personeli, bu kadar aracı kendine tahsis ediyorsun? Soruyorum tekrar. Bunlar doğru mudur? Bir sorum daha var Davutoğlu’na. Son bir hafta içinde başbakanlık yapanların korunmasına dair genelgeyi değiştirerek, 'Son 10 yılda başbakanlık yapanlar' diye sadece Recep Tayyip Erdoğan’ın ve kendinin korunmasını gündeme getirdin mi? Böyle bir genelge yayınladın mı? Davutoğlu’na son sorum da şu, Ey Davutoğlu, son bir hafta içerisinde örtülü ödenekten kaç para kullandın? Son bir hafta içinde örtülü ödenekten 200 trilyon lira kullandığın doğru mudur? Soruyorum. Hani yetimin hakkını savunurdunuz siz ? Hani fakir fukaradan yanaydınız siz ? Saltanat mı kuruyorsunuz siz? Yalova’dan Davutoğlu’na sesleniyorum. Sana tahsis edilen personel sayısını açıkla. Bana açıklatmak zorunda bırakma. Sana tahsis edilen araç sayısını açıkla. Örtülü ödenek bu milletin parasıdır. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı var? Bunları açıkla" demişti.


'MAYIS AYINDA ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN HARCAMA YAPILMADI'

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nu ile 'örtülü ödenek’ olarak bilinen harcamaların düzenlendiği hatırlatılan açıklamada, "İlgili kanunda Başbakan’a “kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, Devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Devlet ve Hükümet icapları için kullanılmak üzere” harcama yetkisi verilmiştir. Sayın Davutoğlu’nun görevden ayrıldığı Mayıs ayı içerisinde tahsis edilmiş olan Mayıs ayı örtülü ödenek bütçesinden hiçbir harcama yapılmamış, Mayıs ayı bütçesi kullanılmamıştır. Sadece devam etmekte olan süreçlere ilişkin olarak Nisan ayından devreden bütçe kullanılmıştır. Dolayısıyla Sayın Davutoğlu’nun görevden ayrılması ile ilişkilendirilebilecek bir harcama artışı söz konusu değildir" ifadelerine yer verildi.

'MİLLETİN SAĞ DUYUSUNA GÜVENİYOR'

7 Haziran sonrası artan terör olaylarının ardından koruma tedbirlerinin yeniden değerlendirildiği belirtilen açıklamada, "Aynı anda üç terör örgütüne karşı sınır içi ve sınır ötesi son derece kapsamlı operasyonların talimatını vermiş bir başbakan olarak kendisi ve ailesiyle ilgili güvenlik tehdidi ve buna bağlı alınması gereken tedbirler Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı tarafından belirlenmiştir, Sayın Davutoğlu’nun bu konuda şahsi bir talebi ya da talimatı olmamıştır. Yaşanan geçiş sürecinde alınan önlemler periyodik olarak gözden geçirilecek ve güvenlik tehdidinin durumuna göre bu tedbirler yeniden değerlendirilecektir" denilerek, kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesine önem veren Davutoğlu'nun, "bu konuda milletinin sağ duyusuna güvendiği" vurgulandı.