Faizler %13 fırlayabilir !

Faizler %13 fırlayabilir !
Güncelleme:

FED'in faiz artırımına devam etmesi bekleniyor...

ABD Merkez Bankası’nın (FED) Türkiye’nin de aralarında bulunduğu, gelişmekte olan ülkelerin korkulu rüyası haline gelen faiz artırımına 2 yıl boyunca, aralıksız devam etmesi bekleniyor.

Haberturk'un haberine göre, Eylül ayı toplantısının ardından faiz oranlarının ‘kaydadeğer bir süre’ daha sıfıra yakın kalacağını açıklayan FED, faiz tahminlerini artırdı. Bu da faiz artışının beklenenden hızlı olacağı ve aralarında Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışını hızlandıracağı endişelerine yol açtı.

FAİZLER YÜZDE 13-14'E FIRLAYABİLİR

FED üyelerinin 2017 yılı için faiz beklentilerinin ortalamasının yüzde 3.75 olması diğer gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye için de kâbus demek. Bankacılar, faiz artışının beklenenden hızlı olacağı beklentilerini güçlendiren bu tahminlerin gerçekleşmesi durumunda da Türkiye’den sermaye çıkışlarının hızlanmasının kaçınılmaz bir hal alacağını belirtiyor.

FED’in faizleri 2017 yılında yüzde 3.75’e çekmesi durumunda Türkiye’de de faizlerin hızlı yükseleceğini vurgulayan bankacılar, enflasyonun yüzde 9.5 seviyelerinde kaldığı varsayımıyla, böyle bir senaryoda, Türkiye’de iki yıllık gösterge tahvil faizlerinin yüzde 13-14’ler bandına çıkabileceğini belirtiyor. Bankacılar, Türkiye’nin o tarihlerde enflasyonu yüzde 6-7 bandına indirebilmesi durumunda ise faizlerin 11-12 bandında tutunabileceğini ifade ediyor.