“ipek Yolu Kültürleri Kaynaştıran Bir Bağdır”

“ipek Yolu Kültürleri Kaynaştıran Bir Bağdır”

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Uluslararası Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen ‘İpekyolu Sempozyumu’nda uzak doğudan batıya uzanan binlerce kilometrelik yolun ekonomik, kültüre

- Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Uluslararası Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen ‘İpekyolu Sempozyumu’nda uzak doğudan batıya uzanan binlerce kilometrelik yolun ekonomik, kültürel ve tarihi önemi masaya yatırıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İpek Yolu’nun sadece bir ticaret yolu değil, aynı zamanda 2000 yıl boyunca dinleri, ırkları ve kültürleri kaynaştıran bir bağ olduğunu söyledi.

Tarihi İpek yolunun yeniden ayağa kaldırılması hedefiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Uluslararası Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘İpek Yolu Sempozyumu’ Ördekli Kültür Merkezi’nde yapıldı. İpek Yolu’nun kültürlerarası diyaloğa etkileri ve tarihi aks üzerindeki kentlerin ele alındığı sempozyumun açılış törenine törene Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Bursa Valisi Şahabettin Harput, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Doç.Dr. Fırat Purtaş, UNESCO Uluslararası Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Shahin Mustafayev, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar ile çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen katıldı.

“Kültürleri kaynaştıran bir bağ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İpek Yolu’nun Anadolu’daki en önemli merkezlerinden biri olan Bursa’da böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. İpek Yolu’nun sadece, uzak doğudan başlayıp batıya doğru uzanan binlerce kilometrelik bir ticaret yolu olmadığına vurgu yapan Başkan Altepe, “İpek Yolu aynı zamanda 2000 yıl boyunca dinleri, ırkları ve kültürleri kaynaştıran bir bağdır. Doğudan batıya, batıdan doğuya doğru bilgelerin, orduların, fikirlerin inançların ve kültürlerin de yoludur. İpek Yolu üzerinde bulunan kervansaraylar ve ticaret şehirleri kültürel etkileşimin en yoğun olduğu yerlerdi. Bu şehirlerden biri ve belki de en önemlilerinden biri de Bursa’dır. İpek ve baharat yollarının kesiştiği noktada bulunan şehrimizde yer alan tarihi ticaret merkezleri atalarımızın stratejik dehasını da ortaya koymaktadır. Sadece Bursa değil İpek Yolu geçtiği her yerleşim birimini ihya etmiştir. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri bağımsızlıklarını kazanmalarından sonra, İpek Yolu’nun hem bir ticaret yolu, hem de tarihi ve kültürel değer olarak yeniden canlandırılması gündeme gelmişti. Bugün bu yol boyunca inşa edilmiş ve artık kullanılmayan yapıların, yeni işlevler kazandırılarak korunmaları ve yaşatılmaları için çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.

Başkan Altepe, hem İpek Yolu üzerinde bulunması hem de başta Osmanlı olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapması sebebiyle tarihi değerler bakımından Türkiye’nin en zengin kentlerinden biri olan Bursa’da tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması yönünde önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini vurguladı. Cumhuriyet dönemi yapılarından 700 yıllık Osmanlı eserlerine, 2300 yıllık Bitinya surlarından 8500 yıllık arkeolojik bölgelere kadar her alanda çalıştıklarını kaydeden Başkan Altepe, “Tarihi yapıları restore etmenin yanında bu eserleri burada da olduğu gibi yaşayan mekanlar haline getiriyoruz. Bunun yanında somut olmayan kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla çarşılardan kaleye, önemli şahsiyetlerden köklü eğitim kurumlarına kadar kentin tüm değerlerini kitaplaştırıyoruz. Son 9 yılda 150 civarında yayını kent belgeliğine kazandırdık” dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput da, İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması ve ayağa kaldırılmasının medeniyetler arası diyalog açısından büyük önem taşıdığını söyledi. İpekyolu’nun o dönemde farklı medeniyetler arasında barış ve kardeşlik için önemli bir köprü olduğunu ifade eden Vali Harput, “Bursa da daha 14 ve15’inci yüzyılda ipek ve baharatın merkezi olarak tarihteki yerini almıştır. Tarihi aks üzerinde yer alan kentimizdeki tarihi değerlerin ayağa kaldırılması yönünde başta Büyükşehir Belediyemiz tarafından önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bize düşen atalarımızın bıraktığı şanlı mirasa sahip çıkıp, gözümüz gibi korumak ve gelecek kuşaklara en saygın şekilde aktarmaktır. Bu hem ecdadımıza karşı bir vefa hem de geleceğimiz açısından önemli bir görevdir” diye konuştu.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Doç.Dr. Fırat Purtaş da Türk kültürünün araştırılması, geliştirilmesi ve tanıtılması için 1993 yılında kurulan TÜRKSOY’un çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

UNESCO Uluslararası Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Shahin Mustafayev, Bursa’nın İpek Yolu tarihinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, Bursa’da tarihi değerlerin ayağa kaldırılması yönündeki çalışmaları dolayısıyla Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar da yurtiçi ve yurtdışında bakanlığın hayata geçirdiği tarihi ve kültürel miras çalışmalarından misaller verdi.