İstanbul'a kötü haber ! İlk kez bu seviyede

İstanbul'a kötü haber ! İlk kez bu seviyede

İstanbul’da yaşanan su sıkıntısı barajlardaki doluluk oranının yüzde 20’in altına inmesiyle yeni bir boyut kazandı.

İlk kez bu seviyeyi gören barajlar susuzluk tehdidi ile karşı karşıya kaldı. İSKİ’den yapılan açıklamada ise, su miktarı ve eldeki imkânlarla ilgili bazı kaynaklardan yapılan açıklamaların gerçek dışı olduğu savunuldu. 
 
İSKİ verilerine göre 24 Temmuz 2014 tarihi itibariyle İstanbul’daki barajların doluluk oranları ilk kez yüzde 20 eşiğinin altına düştü. Bugün paylaşılan verilere göre doluluk oranı yüzde 19.87 oldu. Bütün tasarruf çağrılarına rağmen İstanbul’da su tüketiminin giderek artması da dikkat çekiyor. Buna göre İSKİ'nin paylaştığı verilere göre dün 2 milyon 832 bin 037 metreküp su tüketildi. Bu rakam bir önceki güne göre 137 bin 996 metreküp daha fazla tüketim yapıldığı anlamına geliyor. 
 
Öte yandan İSKİ, yaptığı açıklama ile İstanbul’un 60 günlük suyunun kaldığı ve Eylül ayında yağışlar başlamazsa İstanbul’un susuz kalacağı yönündeki haberlere tepki gösterdi. İstanbul’a Melen – Yeşilçay – Sakarya ve Istranca su kaynaklarından İstanbul’a sürekli su temin edildiği, Silivri ve Çatalca Bölgesi’nin tüm su ihtiyacının günlük kapasitesi 70 bin metreküp olan kuyularla karşılandığı ifade edildi. Ayrıca, su kaynaklarında sıfır kotunun altında “ölü hacim” denilen alanda toplam 100 milyon metreküp suyun kullanılabilir durumda olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, “Melen Projesi’nin yapımı tamamlanan 1.ve 2.Kademesi ile İstanbul’a günlük 1 milyon 500 bin metreküp su temin edilebilmektedir. Yani projenin 3. ve nihai aşaması devreye alınmadan dahi İstanbul’un günlük su ihtiyacının yarısından fazlası sadece Melen Sisteminden temin edilebilmektedir. Melen Projesi’nin nihai aşamadaki kapasitesi yıllık 1 milyar 77 milyon metreküp, İstanbul’un yıllık su ihtiyacı ise yaklaşık 920 milyon metreküptür.” denildi. 
 
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösteren İSKİ, “Kurumumuz İstanbul’un içinde bulunduğu son yılların en kurak döneminde şehrimize yeni içmesuyu kaynakları temin ederken, İstanbullularla “pratik su tasarruf yöntemleri” paylaşmıştır. Burada amaç suyumuzu ihtiyacımız kadar kullanmak, israf etmemek ve boşa akan suların mümkün olduğunca önüne geçmektir. Zira Kurumumuzca İstanbul’a ne kadar su ihtiyacı varsa temin edilmektedir ve kesintisiz olarak temin edilmeye devam edilecektir. Nitekim İstanbul’da günlük tüketilen su miktarı sıcakların ve Ramazan Ayı’nın etkisiyle 3 milyon m3’e yaklaşmıştır. Çevre Mühendisleri Odası’nın bu açıklamasının anlaşılması mümkün değildir.” değerlendirmesinde bulundu. 
 
Kayıp kaçak oranı ile ilgili de bilgi verilen açıklamada Türkiye’de kayıp kaçak oranın yüzde 46 olduğu, bu oranın İstanbul’da yüzde 24 olduğu hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca bu rakamın içinde ücretsiz verilen sular, tesislerimiz bünyesinde kullanılan sular, yangın hidrantları ve çalınan su miktarlarının da yer aldığı ifade edildi.